ŠTÍTEK: vojsko

Válkou zničený ukrajinský Bachmut
ednotky ukrajinské armády postoupily u Bachmutu o dva kilometry a ruský postup ve městě a jeho okolí se zastavil. V době pokračujících spekulací o zahájení očekávané ukrajinské protiofenzivy to uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Podle ní ale současné ukrajinské protiútoky nepředstavují žádnou změnu v dosavadním pojetí boje. Ministerstvo obrany v Moskvě podle agentury TASS uvedlo, že ruské síly odrazily všech 26 útoků, které ukrajinská vojska podnikla podél celého 95kilometrového úseku fronty u Soledaru.
12 fotografií

Tvrdé boje o Bachmut pokračují. Postoupili jsme o dva kilometry, hlásí Kyjev

Státy mimo EU
Ukrajinští vojáci nedaleko Bachmutu
Ukrajinské síly v posledních dnech podnikly u Bachmutu několik úspěšných protiútoků a o něco málo postoupily, píše v hodnocení situace na frontě americký Institut pro studium války (ISW). Šéf žoldnéřů z ruské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin posléze sdělil, že z pohledu Moskvy se situace na křídlech fronty u Bachmutu vyvíjí podle „nejhoršího možného scénáře“, za což kritizoval ruskou pravidelnou armádu. Ruští internetoví komentátoři píší, že ukrajinským silám se podařilo prorazit u Bachmutu a Soledaru v Doněcké oblasti ruské obranné pozice, upozornil večer ruský investigativní web Važnyje istorii.
12 fotografií

Rusové u Bachmutu přicházejí o území. Je to nejhorší možný scénář, míní Prigožin

Státy mimo EU
Přehlídka vojenské historické techniky Mise Velichovky, která připomněla 78. výročí konce druhé světové války.
V pondělí uplynulo přesně 78 let od oficiálního konce druhé světové války. Téhož dne brzy ráno projel Hořicemi ozbrojený konvoj americké průzkumné squadrony a zamířil do nedalekých Lázní Velichovek, dočasného útočiště velitelství německé armády Mitte (Střed) pod vedením polního maršála Ferdinanda Schönera. Mise byla jasná - vyhnat Němce z lázeňského města.
83 fotografií

OBRAZEM: Historický americký konvoj vyrazil z Hořic na Misi Velichovky

Jičínsko
V městském lese na Šajbě u Jindřichova Hradce se  ve středu konalo oblastní kolo branné soutěže pro žáky druhých stupňů základních škol.
Projít se po laně, vystřelit, ale i ošetřit zranění, to byly jen některé úkoly, které čekaly na školáky z Jindřichohradecka. V městském lese na Šajbě u Jindřichova Hradce se ve středu konalo oblastní kolo branné soutěže pro žáky druhých stupňů základních škol. Akci organizoval místní vojenský útvar ve spolupráci s radnicí. Soutěž je součástí projektu ministerstva obrany POKOS (Příprava občanů k obraně státu). Regionálního kola se zúčastnili žáci ze šesti základních škol z Jindřichova Hradce a také školáci z Deštné, Strmilova, Kardašovy Řečice a Stráže nad Nežárkou.
39 fotografií

Školáci z Hradecka si zasoutěžili s armádou. Klikovali i stříleli ze vzduchovky

Jindřichohradecko
Dvoumístný bitevní vrtulník Kamov Ka-52 se vyznačuje velkou palebnou silou a originálním uspořádáním vztlakového tělesa se dvěmi protiběžnými vrtulemi.
Sovětský svaz se už na konci 50. let přidal k zemím, které začaly sériově vyrábět vrtulníky. Přestože sovětští generálové této nové zbrani zprvu nevěřili, sovětské zbrojovky pečlivě studovaly válku ve Vietnamu a na jejím základě v 60. a 70. letech vyvinuly několik velmi úspěšných vrtulníkových konstrukcí, které dodnes tvoří jádro ruského vrtulníkového exportu. Válka na Ukrajině však mění zažité předpoklady. Neúspěchy ruských vrtulníků dopadají i na exportní objednávky. Jaký je současný stav ruského vrtulníkového průmyslu?
5 fotografií

Fiasko ruských vojenských vrtulníků: Neúspěch na Ukrajině jim ničí reputaci

Věda a technika
Velká posila do útoku: Dres Pirátů oblékne produktivní Petr Eret. Zůstává i Tomáš Koblížek.
Jednu jistotu chomutovští hokejisté před další sezonou už dávno mají – fanoušci, kteří jim v celém ročníku mačkali palce, jsou dávno prvoligoví. Skvělé návštěvy a atmosféra to jen potvrdily. Teď se budou snažit Piráti vybojovat i prvoligovou soutěž. To je jasným cílem Chomutova do dalšího ročníku druhé ligy!

Piráti z Chomutova staví postupovou armádu. Další stanice? Chance liga!

Hokej
Raketový útok na Kyjev. Ilustrační snímek
Nejméně 23 životů civilních obyvatel si vyžádal ruský útok na Umaň ve střední části Ukrajiny, kde střela zasáhla panelový dům. S odvoláním na záchranáře o tom informovala agentura Unian, která během dne několikrát zvyšovala bilanci obětí. Mezi mrtvými jsou také čtyři děti. Ruské útoky během pátku působily oběti a pustošily města a obce i jinde na Ukrajině. V Dnipru zahynuli při ruském ostřelování dva lidé.
144 fotografií

Rusko opět ostřelovalo ukrajinská města. Série útoků si vyžádala oběti

Státy mimo EU
V žatecké Pražské ulici probíhá po etapách rekonstrukce vodovodu a kanalizace.
Až se na začátku června rozjede čtvrtá etapa rekonstrukce Pražské ulice, bude na měsíc a půl úplně uzavřena tato příjezdová cesta do Žatce. Osobní i nákladní doprava bude muset využívat zdlouhavou objížďku přes Staňkovice, žádná jiná objízdná trasa uzavírky na silnici II/225 Žatec – Louny u žateckých kasáren není v lokalitě možná. Výjimku ale budou mít lidé z Bezděkova, Trnovan, okrajových částí Žatce a autobusy MHD. Budou jezdit přes vojenské území.
4 fotografie

Cesta do Žatce se v červnu úplně zavře. Bezděkov a Trnovany budou mít výjimku

Žatecko a Lounsko
Vojáci v záloze cvičí s plným nasazením.
Strakonická jednotka aktivní zálohy se úspěšně rozrůstá. "Současně funguje i jako mezičlánek pro vstup do profesionální armády. Někteří záložáci 25. protiletadlového raketového pluku se již po roce výcviku stávají vojáky z povolání," řekla kapitánka Jana Samcová, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku.
9 fotografií

Z aktivní zálohy k profíkům? U protiletadlovců to funguje

Strakonicko
Boje v Súdánu pokračují navzdory vyhlášenému příměří.
Súdán po několika dnech bojů mezi tábory dvou znepřátelených generálů opouští občané západních zemí, včetně Česka. Dva z pěti Čechů v zemi odletěli německým speciálem, oznámil na twitteru ministr zahraničí Jan Lipavský. Evakuaci diplomatů a dalších občanů oznámily Spojené státy, Británie, Německo či další evropské státy. Francie a Nizozemsko uvedly, že pracují na tom, aby z africké země dostaly i lidi ze „spřátelených partnerských zemí“. Ozbrojené střety pokračují v Chartúmu i v Omdurmánu na protějším břehu Nilu, informují agentury Reuters a AP.
5 fotografií

Střety v Súdánu: Západní země evakuují své občany, vrací se i dva Češi

Svět
Násilné střety v Súdánu si vyžádaly nejméně 56 životů a téměř 600 zraněných
V Súdánu po krátkém klidu zbraní v sobotu pokračovaly prudké boje mezi súdánskou armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Podle reportéra agentury DPA se ráno stalo hlavní město Chartúm opět terčem bombardování, během dne se ozývala rovněž střelba. Saúdské Arábii a Jordánsku se podařilo evakuovat své občany přes přístav na východě země, další země včetně mnoha evropských zatím své diplomaty a další občany ze země nedostaly. České velvyslanectví v Káhiře, pod které Súdán spadá, nemá informace o tom, že by v nejbližších hodinách bylo možné provést evakuaci českých občanů. 
5 fotografií

Boje v Súdánu navzdory příměří pokračují. Hlavní město bylo terčem bombardování

Svět
Když se osmanská armáda přiblížila na dohled města Târgoviște, narazila na několikamílové pole s kůly, na kterých sultán uviděl nabodaná těla mužů, žen i dětí. Mohlo jich být až 20 tisíc.
Začínalo léto roku 1462. Nedaleko Târgoviște, hlavního města Valašského knížectví, tábořila osmanská armáda a chystala se ho oblehnout. V noci 17. června však Turky vzbudilo troubení rohů. Když se vyhrnuli ze stanů, s úděsem zjistili, že se na ně řítí tisíce planoucích pochodní. Valašský kníže Vlad III., řečený Napichovač, právě zahájil protiútok.
10 fotografií

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Drákula a les mrtvol

Svět
Násilné střety v Súdánu si vyžádaly oběti
Při násilných střetech mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) přišlo v Súdánu o život už 56 lidí. Dalších téměř 600 jich utrpělo zranění, uvedla v neděli agentura Reuters s odvoláním na výbor súdánských lékařů. Předchozí bilance listu The New York Times (NYT) hovořila o 30 mrtvých a 400 zraněných. Kdo má pod kontrolou metropoli Chartúm, není jasné.

Desítky mrtvých, stovky zraněných. Násilné střety v Sudánu si vyžádaly oběti

Svět
Požár v hlavním městě Súdánu
Súdánské polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) v sobotu uvedly, že převzaly kontrolu nad prezidentským palácem. Tvrdí také, že se zmocnily mezinárodního letiště v hlavním městě Chartúmu a také dalších dvou letišť, a to v Maruvi na severu a ve městě Ubaid na jihu země. Agentura Reuters dění označila za zřejmý pokus o převrat. Armáda ale podle agentury AFP tvrdí, že informace polovojenských jednotek jsou lživé. Střety už si vyžádaly první civilní oběti na životech. České velvyslanectví v Káhiře nemá informace, že by události zasáhly i české občany.

Napětí v Súdánu. Pokus o převrat zažehl boje mezi armádou a milicemi

Svět
Organizátor protestních protivládních demonstrací a předseda strany PRO Jindřich Rajchl. Ilustrační foto
V druhé polovině května se uskuteční v celém Česku armádní cvičení zkoušející připravenost na mobilizaci a odvody. Na dopis ústeckého krajského úřadu žádající lékaře o spolupráci upozornil na sociálních sítích předseda strany PRO Jindřich Rajchl. Jde podle něj o „naplňování jejich plánu“, čímž naznačuje souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, případně se zvolením Petra Pavla prezidentem. Podle armády však nejde o nic neobvyklého, podobná cvičení se konají každý rok již od roku 2015.

Bude mobilizace, bouří protivládní síly. Jde jen o cvičení, uklidňuje armáda

Česko
Organizátor protestních protivládních demonstrací a předseda strany PRO Jindřich Rajchl. Ilustrační foto
V druhé polovině května se uskuteční v celém Česku armádní cvičení zkoušející připravenost na mobilizaci a odvody. Na dopis Krajského úřadu Ústeckého kraje žádající lékaře o spolupráci upozornil na sociálních sítích předseda strany PRO Jindřich Rajchl s tím, že se jedná o naplňování „jejich plánu“. Naznačuje tak souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, případně se zvolením Petra Pavla prezidentem. Podle armády ale nejde o nic neobvyklého, podobná cvičení se konají každý rok už od roku 2015. Jediným rozdílem oproti předchozím letům je to, že se konají ve všech krajích v jeden den, dříve je armáda pořádala postupně v jednotlivých regionech.

Bude mobilizace, bouří protivládní síly. Je to jen cvičení, uklidňuje armáda

Děčínsko
Izraelská policie, ilustrační foto
Z jižního Libanonu bylo na severní Izrael odpáleno 34 raket, 25 z nich sestřelila izraelská protivzdušná obrana a nejméně pět jich dopadlo na izraelské území, uvedla izraelská armáda. Podle jejího mluvčího Daniela Hagariho za útokem stojí islamistické hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy. Zpravodajský web The Times of Israel (TOI) píše, že by se mohlo jednat o největší útok na Izrael z Libanonu od ozbrojeného konfliktu z roku 2006. Americké ministerstvo zahraničí útok odsoudilo a uvedlo, že Izrael má právo se bránit. Podobně reagovala Francie, která stejně jako OSN vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti.

Z Libanonu bylo na Izrael odpáleno přes 30 raket. Armáda viní Hamás

Svět
Prezident Ludvík Svoboda
V době nástupu do funkce byl, i díky své hrdinné minulosti z období první a druhé světové války, mezi lidmi oblíbený. Vše ale změnila srpnová invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Předposlední březnový den před 55 lety byl československým prezidentem zvolen Ludvík Svoboda. Zatímco jeho válečné zásluhy se rozebíraly dopodrobna, o politických kontroverzích z poválečné doby se mlčelo. 
10 fotografií

Těžké rozhodnutí prezidenta Ludvíka Svobody: Za války musel obětovat rodinu

Česko
Jihokorejský soul během návštěvy Markéty Pekarové Adamové
/Od zvláštního zpravodaje v Jižní Koreji/ Jižní Korea žije desítky let v sousedství agresivního severokorejského režimu, který navíc vlastní i jaderné zbraně. Je to situace, která zřejmě čeká střední a východní Evropu po ukončení války na Ukrajině, kdy tu stále bude nepřátelský ruský režim s jadernými zbraněmi. Deník proto zjišťoval, jak se Jihokorejcům v takové situaci žije.
5 fotografií

Soul si na severokorejské hrozby zvykl. Nevylučuje však vlastní jaderné zbraně

Svět
Člen mezinárodní legie obrany Ukrajiny se snaží o to, aby se materiální a finanční pomoc dostala těm, kteří to nejvíc potřebují.
/FOTOGALERIE/ Milan Švrčina z Chrudimi v současnosti působí v logistice Mezinárodní legie obrany Ukrajiny a hledá možnosti, jak pomoci kamarádům, kteří přímo na frontové linii nesou tíhu války. On sám ji poznal doslova na vlastní kůži, když byl zraněn šrapnelem z granátu a v nemocnici v Charkově strávil více než měsíc. Na sociálních sítích vystupuje jako Učitel na Ukrajině.
6 fotografií

Učitel na Ukrajině. Chrudimáka zranil šrapnel, závěť si vyřídil už před cestou

Chrudimsko
Člen mezinárodní legie obrany Ukrajiny se snaží o to, aby se materiální a finanční pomoc dostala těm, kteří to nejvíc potřebují
Milan Švrčina z Chrudimi v současnosti působí v logistice Mezinárodní legie obrany Ukrajiny a hledá možnosti, jak pomoci kamarádům, kteří přímo na frontové linii nesou tíhu války. On sám ji poznal doslova na vlastní kůži, když byl zraněn šrapnelem z granátu a v nemocnici v Charkově strávil více než měsíc. Na sociálních sítích vystupuje jako Učitel na Ukrajině.
6 fotografií

Učitel na Ukrajině. Muže zranil šrapnel, závěť si vyřídil už před cestou

Regiony
Dne 25. června 1876 vybojovaly spojené indiánské kmeny na pláních americké Montany u řeky Little Bighorn své nejslavnější vítězství
„Spatřil jsem, bratři, ve snu stovky bílých jezdců. Vojáky provázeli zrádci – indiánští zvědové. Bělochů bylo mnoho. Nespočetně. Ale uviděl jsem, bratři – všichni, všichni do jednoho v boji s námi zahynuli…,“ popsal 11 dní před bitvou u Little Bighornu své vidění legendární duchovní vůdce dakotských kmenů Sedící býk.
16 fotografií

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Bitva u Little Bighornu

Svět
Vitráž s Jánošíkovým motivem v Parku kultury a oddechu v Bratislavě. Jejím autorem je slovenský národní umělec Janko Alexy
Před 310 lety, v pátek 17. března 1713, vynesl soud v Liptovském Mikuláši ortel nad asi pětadvacetiletým zbojníkem Jurajem Jánošíkem, jenž v uplynulých dvou letech sužoval několik žup tehdejšího Uherského království. Mladý muž byl potom buď ještě v pátek, nebo v sobotu vyveden na popraviště a pověšen za levý bok na hák. Šibenici neobtancoval - zemřel v bolestech.
20 fotografií

O jeho smrti báj nelže: Jánošíka opravdu pověsili na hák. Vše ostatní bylo jinak

Svět
Letoun X-62 pro testování ovládání skutečného letadla umělou inteligencí poté, co si výzkumníci vyzkoušeli, že programy umí letadlo ovládat ve virtuální realitě. Jde původně o letoun ND-16A (přestavěnou F-16D), určený k testování vychylování tahu motorů
Umělou inteligenci už jako zdroj zábavy i poučení objevila široká veřejnost. V armádách už je už ale fenomén strojového učení zkoumán dlouhé roky a jeho výsledky se právě teď dostavují. První bojová vozidla jsou osazována systémy umělé inteligence, počítač už do boje dokonce vedl i stíhačku. Jak dlouho to bude trvat, než v armádách převládnou útočné zbraně bez lidské posádky?

Války v budoucnu? Tanky a stíhačky povede umělá inteligence, testy už probíhají

Věda a technika
Rolnická rodina na Volyni
V diskusích o Ukrajině se stále znovu a znovu vynořuje téma tzv. volyňského masakru či volyňských masakrů, což bylo vyvražďování zejména polských obyvatel Volyně ukrajinskými nacionalisty během druhé světové války. Volyňské masakry začaly zhruba před 80 lety, na jaře 1943 a trvaly dva roky. Zůstalo po nich přes 100 tisíc mrtvých, zabitých sekerami, vidlemi, kosami a noži. Proč k tomu došlo a co a jak se stalo?
22 fotografií

Volyňský masakr: Zůstalo přes 100 tisíc obětí, k popravě sloužily sekery i vidle

Svět