ŠTÍTEK: vojsko

Café Evropa: Francie chce společnou armádu EU. Co chtějí Češi?
Jedním z klíčových bodů blížícího se předsednictví Francie v Evropské unii bude budování společné unijní armády. Francie, jediná země EU s jadernými zbraněmi a největší armádou v rámci Unie, chce být základem společných evropských sil. Česko musí zvážit, zda něco takového podpořit.

VIDEO: Francie chce společnou armádu EU. Co chtějí Češi?

Česko a EU
Vojáci v nemocnici pomáhají s covidem-19. I ženy.
Zatímco řadě žen v těchto dnech dělají největší starosti předvánoční přípravy, sedmatřicetiletá desátnice a matka tří dětí Veronika Kindlová už má vše nachystáno. V následujících dvou týdnech totiž na nic podobného nebude mít čas. V pondělí totiž nastoupila příslušnice roty logistiky 73. tankového praporu z Přáslavic na výpomoc do Městské nemocnice Ostrava.
12 fotografií

Ostrava: vánoční přípravy vyměnila vojačka a matka tří dětí za pomoc v nemocnici

Ostravsko
Svržená šefka barmské vlády Do Aun Schan Su Ťij na snímku ze 17. prosince 2019
Barmský soud shledal svrženou vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij vinnou z podněcování k násilí a porušení protikoronavirových opatření. Vyměřil jí čtyřletý trest, který šéf vojenské vlády podle státní televize později snížil na dva roky. Stejný trest u soudu dostal sesazený prezident Win Myin. Dnešní verdikty jsou prvními v procesu s nejvyššími představiteli barmské vlády, kterou v únoru svrhla armáda. Rozsudek kritizovala mimo jiné OSN, Evropská unie, Spojené státy, Česká republika a některé nevládní organizace.
9 fotografií

Barmská vůdkyně Su Ťij si odsedí si dva roky. Svět rozsudek kritizuje

Svět
Počet případů onemocnění Covid-19 se stále zvyšuje, nemocnice odvolávají i plánované operační zákroky.
Nemocných s diagnózou Covid-19 prudce přibývá i v Kraji Vysočina. Některá nemocniční zařízení už začínají bít na poplach. „Situace je stále horší. Hospitalizujeme už šedesát covidových pacientů, z toho na jednotce intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačním oddělení jich máme deset. Od včerejšího dne nám vypomáhá armáda,“ potvrdila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.
8 fotografií

Covidových pacientů v jihlavské nemocnici přibývá: vypomáhá už armáda

Jihlavsko
Kovidová ARO jednotka v nemocnicI AGEL Ostrava-Vítkovice, 11. ledna 2021 v Ostravě
Covid v Moravskoslezském kraji opat nabírá na síle. Kraj svolal krizový štáb, pomáhá armáda, nemocnice omezují zákroky a chybí sanitky. V druhém listopadovém týdnu nebylo výjimkou, když některé dny vystřelil počet nově nakažených pacientů s covidem v Moravskoslezském kraji k číslům 1500, 2000, dokonce i 2300 za den. A s křivkou nakažených se bohužel zvyšovala i křivka znázorňující úmrtí.
8 fotografií

Covid útočí: nemocnice v kraji žádají o pomoc armádu, zasedal krizový štáb

Ostravsko
Uprchlíci na bělorusko-polské hranici u města Grodno, 15. listopadu 2021
Skupina lidí v uniformách polské armády napadla v úterý poblíž hranice Polska a Běloruska tři fotoreportéry, mezi nimiž byl i český fotograf Martin Divíšek. Uvedl to dnes polský list Gazeta Wyborcza. Polské ministerstvo obrany v reakci na zprávu odmítlo, že by vojáci na fotoreportéry zaútočili. Zásah byl zcela legitimní, napsalo ministerstvo. Na polsko-běloruské hranici panuje v poslední době napjatá situace kvůli snahám množství migrantů proniknout do Polska. V úterý migranti podle polských úřadů na hraničním přechodu házeli na polské bezpečnostní složky kameny a ostraha hranic proti nim použila vodní dělo a slzný plyn.
5 fotografií

Napětí u polsko-běloruských hranic roste. Vojáci zasáhli proti fotoreportérům

Státy EU
Při mezinárodním cvičení Ample Strike 2021 šest stovek vojáků a dvě desítky českých i zahraničních letadel nacvičovaly sladění činnosti předsunutých leteckých návodčích s posádkami letadel a veliteli pozemních jednotek
Doby, kdy byla kasárna téměř v každém městě i v mnoha obcích, jsou dávno pryč. S koncem povinné základní vojenské služby a zavedením profesionální armády podstatně ubylo míst, která slouží pro potřeby vojáků. Dnes je v resortu obrany přes 27 tisíc vojáků z povolání, kteří jsou dislokovaní ve 112 útvarech. Potřebám armády také slouží čtyři vojenské újezdy, kde probíhá výcvik jednotek a různá cvičení.
21 fotografií

Místa, kde cvičí vojáci. O práci v armádě je zájem, nejvíce o pozici střelce

Společnost
Rekonstrukce bitvy u Slavkova.
Od smrti francouzského císaře Napoleona letos v květnu uplynulo 200 let. Historická rekonstrukce bitvy u Tvarožné i vzpomínkové akce na mnoha místech v okolí po roční pauze opět připomenou slavné Napoleonovo vítězství u Slavkova. Na tisíc účastníků v dobových uniformách si letos na slavkovském bojišti připomene jeho nejslavnější manévr – „Lví skok“.
48 fotografií

Bitva tří císařů a Napoleon. Po vynucené pauze se armády utkají opět u Slavkova

Čtenář reportér
Emilie Řepíková.
/FOTOGALERIE/ Ty fotky obletěly celou republiku. 27. prosince loňského roku v Česku začalo očkování proti nemoci covid-19. Spolu s premiérem Andrejem Babišem se stala první českou příjemkyní vakcíny i účastnice bojů druhé světové války Emilie Řepíková. U příležitosti blížícího se Dne válečných veteránů přinášíme její příběh tak, jak jej zaznamenala Paměť národa.
5 fotografií

Paměť národa: Emilie Řepíková se účastnila bojů druhé světové války

Praha
Dmitrij Danilovič Leljušenko při návštěvě 81. gardového střeleckého pluku v Eberswalde v roce 1984
Do povědomí Čechů se sovětský generál Dmitrij Danilovič Leljušenko zapsal nejvíce dvěma věcmi. Jednak tím, že jeho 4. gardová tanková armáda patřila k sovětským vojskům, které 9. května 1945 vstoupily vítězně do Prahy a pomohly ukončit válku. A pak také proto, že to byl údajně právě on, kdo rozhodl, že jako památka nezůstane Praze sovětský tank, který do ní vjel jako první, ale úplně jiný.
16 fotografií

Nebudeme dávat Čechům harampádí. Generál Leljušenko mnohým zamotal hlavy

Svět
Z archivu
Daniel Schindler poprvé daroval krev, když byl na základní vojenské službě. Nedávno obdržel Zlatý kříž 1. třídy za 160 odběrů. Než se stal profesionálním vojákem, pracoval jako horník. ,,Dobře vím, že každý z nás může jednou potřebovat pomoc," říká otec dvou dětí. Za příspěvek děkujeme Heleně Řebíčkové. Máte ve svém okolí dárce, který si zaslouží poděkování? Pošlete nám jeho příběh na e-mail pavlina.roztocilova@denik.cz.
18 fotografií

,,Kilometr dolů, kilometr nahoru." Daniel daroval přes sto litrů krve a plazmy

Čtenář reportér
Vojáci německé 1. tankové divize Leibstandarte SS Adolf Hitler vstupují do hořícího přístavu Taganrog na břehu Azovského moře, říjen 1941
Německá skupina armád Sever obléhala Leningrad. Skupinu armád Střed mířící na Moskvu zbrzdilo bláto. Skupina armád Jih však měla po dobytí Kyjeva, zničení pěti sovětských armád a zajetí více než 600 tisíc sovětských vojáků otevřenou cestu k průmyslové oblasti Donbas a k přístavům Berďansk, Mariupol a Taganrog u Azovského moře, představujícím vstupní bránu na Krym. Ale musela projít přes Melitopol…
11 fotografií

Peklo v Melitopolu: někteří chtěli vítat nacisty chlebem a solí, nastal teror

Svět
Bitva u řeky Marica v romantizujícím zobrazení z doby kolem roku 1870
Ačkoli jde o historii starou více než 600 let, představují balkánské boje s expandující Osmanskou říší z druhé poloviny 14. století dodnes palčivý problém, živě se dotýkající obyvatel řady balkánských států, zejména Srbska. K první velké bitvě, v níž se osmanští Turci střetli s rozsáhlou protitureckou balkánskou koalicí, došlo právě před 650 lety, v pátek 26. září 1371. 
8 fotografií

Jejich těla zůstala nepohřbena. U řeky Marica se poprvé střetli Srbové s Turky

Svět
Zatěžkávací zkouška nového mostu přes Vltavu v Týně tanky 17. tankového pluku v létě 1968.
V letošním roce Týn nad Vltavou slaví přesně sto let od chvíle, kdy se v tomto českobudějovickém městě usadila vojenská posádka. Vojáci v místních kasárnách fungovali přes 80 let, a tak se jejich přítomnost významně zapsala i do místní historie. Městské středisko kultury a vzdělávání proto připravilo bohatý program, oslavy se uskuteční o víkendu od 24. do 25. září na hřišti u sokolovny.
24 fotografií

Do Týna se vrátí vojáci, pochodem v chod oslaví 100. výročí vzniku posádky

Českobudějovicko
Oběť prvního ostřelování Leningradu německými vojsky, 10. září 1941
Pro obyvatele Sovětského svazu to byl 79. den tzv. Velké vlastenecké války. V pondělí 8. září 1941 uzavřela hitlerovská vojska obklíčení kolem druhého největšího sovětského města Leningrad a stanovila si cíl toto město zcela zničit. Pro sovětské velení zase Leningrad představoval nesmírně důležité průmyslové centrum, takže se rozhodlo jej za každou cenu uhájit. Uprostřed toho všeho zůstali lidé žijící ve městě.
14 fotografií

Blokáda Leningradu změnila válku. Hitler chtěl město zcela zničit, přepočítal se

Svět
Rudoarmejci v ulicích Moravské Ostravy na snímku z Archivu města Ostravy.
/VÝZVA, FOTOGALERIE/ Jako jedna z největších vojenských operací na území Československa, tak se do historie druhé světové války zapsalo osvobozování Severní Moravy a Slezska. Historiky je dodnes připomínaná památná věta Adolfa Hitlera: „Jestliže vydáte Moravskou Ostravu, vydáte Německo." Zapálením svíček v oknech si lidé v Ostravě mohou v pátek, 30. dubna ve 20 hodin připomenout 76. výročí osvobození města.
89 fotografií

Osvobození Ostravy: v noci z 29. na 30. dubna 1945 začalo peklo

Regiony
Rudoarmejci v ulicích Moravské Ostravy na snímku z Archivu města Ostravy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jako jedna z největších vojenských operací na území Československa, tak se do historie druhé světové války zapsalo osvobozování Severní Moravy a Slezska. Historiky je dodnes připomínaná památná věta Adolfa Hitlera: „Jestliže vydáte Moravskou Ostravu, vydáte Německo." Zapálením svíček v oknech si lidé v Ostravě mohou v pátek, 30. dubna ve 20 hodin připomenout 76. výročí osvobození města.
89 fotografií

Od osvobození Ostravy: V noci z 29. na 30. dubna 1945 začalo peklo

Ostravsko