ŠTÍTEK: vojsko

Bombardování letiště ve východoukrajinském Dnipru
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje již 46. dnem. Po stažení ruských jednotek ze severu země se začínají objevovat první zprávy o nálezu masových hrobů. Nejnověji byl podle Kyjeva nalezen masový hrob v osvobozené vesnici Buzova, která se nachází nedaleko hlavního města. Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj znovu důrazně varoval před minami nastraženými ruskými vojáky. Rusové bombardovali letiště ve východoukrajinském městě Dnipro, to bylo zcela zničeno. 
144 fotografií

Rusové bombardovali letiště v Dnipru. Nic z něj nezbylo, oznámila Ukrajina

Státy mimo EU
Eva Volfová (vlevo) s kamarádkou z Ukrajiny.
/ROZHOVOR/ Studentka čtvrtého ročníku Učitelství pro 1. stupeň Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL Eva Volfová po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu odmítala sedět doma a být zahlcená přívalem různých zpráv. Rozhodla se jako dobrovolník přihlásit do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině a využít své znalosti získané během studia při hlídání dětí ukrajinských uprchlíků v dětském koutku.   
9 fotografií

Emoce byly silné, říká dobrovolnice, která pomáhala zabavit ukrajinské děti

Liberecko
Raketový útok na nádraží v Kramatorsku.
Válka na Ukrajině trvá už 44 dní a přípravy na ruskou ofenzivu na východě země vrcholí. Oděsu dnes údajně zasáhl raketový útok. Rusové tvrdí, že dobyli centrální Mariupol, Ukrajinci si však udržují kontrolu nad kritickou částí města. Podle analytiků hrozí, že klíčový přístav velmi brzy padne do rukou okupantů. Guvernér Sumské oblasti naopak uvedl, že region je nyní zcela osvobozen od ruských sil. Rakety dnes zasáhly přeplněné nádraží v Kramatorsku v Doněcké oblasti, zemřely desítky lidí. Podle Ukrajinců šlo o ruský útok, Moskva to popírá.
144 fotografií

V Buče dosud ukrajinští vojáci našli 164 mrtvých civilistů, tvrdí Kyjev

Státy mimo EU
Ruští vojáci na Ukrajině. Ilustrační snímek
Působila v Sýrii, Libyi či Mali – nechvalně proslulá Vagnerova skupina zkrátka operuje ve válečných konfliktech po celém světě. Nezřídka byla přitom obviňována z válečných zločinů i porušování lidských práv. Podle britské rozvědky nyní přibližně tisíc členů této „soukromé armády“ působí i na východní Ukrajině. Co ale o Vagnerovcích vlastně víme?
144 fotografií

Vagnerova skupina: Obávaní žoldnéři, které má podporovat i „Putinův šéfkuchař“

Státy mimo EU
Ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice na Českokrumlovsku do neděle 10. dubna cvičí záložáci s profesionálními vojáky ze strakonického 25. protiletadlového pluku.
V boletickém újezdu na Českokrumlovsku je rušno. Cvičí tu totiž jednotka aktivních záloh s profesionálními vojáky z 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích. Účastníci cvičení se tu zdokonalují ve střelbě a manipulaci se zbraněmi i taktice. Kromě toho zkouší záchranu života pod palbou, prověřují fyzičku i znalosti při pěších přesunech, výcvik je zaměřen i na orientaci v terénu či přežití.
59 fotografií

Učí se přežít v přírodě i zachránit život, o místa v armádě stoupl zájem

Českokrumlovsko
Obálka knihy Války lva severu.
Třicetiletá válka výsledně ovlivnila celkovou mocenskou rovnováhu v Evropě. Před podpisem vestfálského míru, který znamenal ukotvení nových politických, ekonomických i sociálních poměrů všech společenských vrstev, bylo vybojováno mnoho bitev na souši i na moři.

Recenze knihy: Války lva severu

Čtenář reportér
Ukrajinské město Buča nedaleko Kyjeva
Válka na Ukrajině už trvá více než pět týdnů. Ruská armáda pokračuje v ostřelování ukrajinských měst, sirény se v úterý ráno rozezněly prakticky po celé zemi. Zkázu, kterou válka přináší, zachycují nová videa zveřejněná ukrajinskou armádou i západními médii. Satelitní snímky údajně dokazují, že zvěrstva v Buče byla spáchána v době, kdy oblast ovládala Ruská armáda. Ta přitom jakýkoli podíl na smrti civilistů odmítá.
144 fotografií

Zvěrstva v Buče spáchali Rusové, dokazují to satelitní snímky, tvrdí firma

Státy mimo EU
Sloupy dýmů stoupající nad místem požáru bombardovaného města Oděsa, 3. dubna 2022.
Válka na Ukrajině už trvá více než pět týdnů. Ukrajina získala pod svou kontrolu Kyjevskou oblast a Rusové se stahují i z dalších oblastí na severu země. Podle britského ministerstva obrany nicméně armáda Vladimira Putina naopak zvýšila své letecké aktivity na jihovýchodě Ukrajiny. Přístavní město Oděsa od brzkého rána čelí sílícím útokům ruských sil, napsala agentura Unian. Na místě podle novinářů vzplál sklad pohonných hmot.
144 fotografií

Rusové ostřelují jihovýchod Ukrajiny. Mykolajiv zasáhly rakety, tvrdí obránci

Státy mimo EU
Město Buča na předměstí Kyjeva, ze kterého se při odchodu ze severu stáhli Rusové. Podle ukrajinských úřadů ve městě našli masový hrob se třemi stovkami těl.
Válka na Ukrajina pokračuje už pět týdnů. Situace na východě země zůstává velmi vážná, na severu se však ruské jednotky viditelně stahují směrem k hranicím s Běloruskem. V noci na dnešek o tom informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusové zřejmě opustili letiště u města Hostomel, Ukrajinci naopak dostali pod kontrolu Buču u Kyjeva a také Irpiň. Podle večerního vyjádření obránců dnes dostali Ukrajinci pod kontrolu celou Kyjevskou oblast.
144 fotografií

Úřady: Ukrajinci ovládli Kyjevskou oblast. V Buči po odchodu Rusů našli 280 těl

Státy mimo EU
Ruský raketový systém Iskander-K
Válka na Ukrajině pokračuje už více než měsíc. Město Irpiň v blízkosti Kyjeva čelí navzdory ruskému příslibu uklidnit napětí dalšímu bombardování. Ruská armáda se podle britských zpravodajských služeb potýká s nízkou morálkou, někteří vojáci údajně odmítají plnit rozkazy. Rusko nadále přesouvá do Běloruska žoldnéře i raketové komplexy, uvedl ve čtvrtek večer Kyjev. 
144 fotografií

Rusko přesouvá do Běloruska raketové komplexy i žoldnéře, tvrdí Ukrajina

Státy mimo EU
Ruští vojáci na Ukrajině
Ruská invaze na Ukrajinu, která trvá již déle než měsíc, si vybírá svou daň i na ruských vojenských představitelích. V bojích v obléhaném Mariupolu, který čelí obrovské humanitární katastrofě, zemřeli už nejméně čtyři ruští generálové, poblíž Chersonu byl zabit i ruský generálporučík Jakov Rezancev, uvádí ukrajinské úřady. Rusko informace o mrtvých gerálech nepotvrdilo. NATO odhaduje, že od zahájení bojů vyprovokovaných Moskvou zemřelo na Ukrajině až 15 tisíc ruských vojáků.
144 fotografií

Při invazi padlo i několik hlav ruských generálů, tvrdí Ukrajina. Uvedla jména

Státy mimo EU
Budovy poničené bombardováním v Kyjevě
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje již 33. dnem. V centru Kyjeva je od dnešní noci slyšet intenzivní dělostřelecká palba. Obránci stále zadržují ruské jednotky, které se snaží prolomit obranu na severozápadě a východě metropole, prohlásil generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Ukrajina se dále snaží získat osady v okolí města Cherson. Dobýt se ukrajinské armádě podařilo okupované město Irpiň severozápadně od Kyjeva, tvrdí jeho starosta.
144 fotografií

Ukrajinská armáda osvobodila Irpiň z rukou okupantů, tvrdí starosta města

Státy mimo EU
Plukovník Tomáš Rak, ředitel Krajského vojenského velitelství v Hradci Králové
/ROZHOVOR/ Až pětinásobně vyšší zájem o vstup do aktivních záloh registruje Armáda ČR po vypuknutí války na Ukrajině, hlásí se muži i ženy. "Zájmem armády je zvýšit povědomí o branné výchově a přípravě občanů k obraně státu," říká ředitel Krajského vojenského velitelství v Hradci Králové, plukovník Tomáš Rak. Ten prozrazuje, na jaké odměny si přijdou vojáci v aktivní záloze i jaká akce v brannosti se chystá v květnu v okresech Královéhradeckého kraje.
45 fotografií

Příprava občanů k obraně státu za poslední roky utrpěla, tvrdí plukovník Rak

Krkonoše
Prodejna v ukrajinském Charkově hořící po ruském úderu
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje již 32. dnem. Ukrajinské síly zatkly ve Lvově muže, které podezírají z podílu na přípravě sobotního útoku na město. Podle Moskvy byly cílem sobotních úderů objekty spojené s protivzdušnou obranou Ukrajiny. Od začátku války bylo na Ukrajině zabito dvanáct novinářů, tvrdí tamní prokuratura. Informaci nelze nezávisle ověřit. Ukrajinská armáda v neděli potvrdila osvobození města Trosťanec v Sumské oblasti na severovýchodě země. 
144 fotografií

Rusové se snaží obklíčit ukrajinské jednotky na východě země, tvrdí Kyjev

Státy mimo EU
Letecký pohled na divadlo v Mariupolu, které bylo zničeno bombardováním
Válka na Ukrajině pokračuje 30. dnem. Ruská armáda stále nedokázala dosáhnout výraznějšího postupu, v Mariupolu sice ruské jednotky vstoupily do centra města, naopak v okolí Kyjeva se ukrajinským vojákům podařilo Rusy na několika místech vytlačit z pozic. Rusko i nadále ostřeluje významná ukrajinská města, podle Američanů mu však docházejí naváděné rakety. Starosta Mariupolu viní Rusy z cíleného zabíjení civilistů, oběti podle něj následně slouží ruské propagandě. Při útoku na divadlo v Mariupolu zahynulo podle místních úřadů až 300 lidí.
144 fotografií

Ukrajina opět získává kontrolu nad severovýchodem Kyjeva, hlásí obrana

Státy mimo EU
Vojáci ukrajinské armády během výcviku u Charkova
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje 29. dnem. Ruským jednotkám se však nedaří postupovat směrem na Kyjev, tvrdí ukrajinský generální štáb. Tuto zprávu potvrdilo i britské ministerstvo obrany, podle něhož se Ukrajincům daří u Kyjeva Rusy zadržovat či zatlačovat. Ukrajinská armáda také oznámila, že u přístavu Berdaňsk zničila ruskou výsadkovou loď. Ruské síly tvrdí, že dobyly Izjum. Rusové podle Ukrajiny stříleli na evakuační vlak, který vezl civilisty z obléhaného Kyjeva.
144 fotografií

Rusové stříleli na evakuační vlak, který vezl civilisty z Kyjeva, tvrdí Ukrajina

Státy mimo EU
Zničené nákupní centrum v ukrajinském Kyjevě.
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje 28. dnem. Těžká situace je v současnosti u Charkova, kde ukrajinská armáda údajně během nových bojů odrazila útok ruských jednotek. Ukrajinské jednotky zcela ztratily spojení s městem Izjum, které leží asi sto kilometrů od Charkova. Tyto informace však nelze nezávisle ověřit. Snaha o evakuaci civilistů pokračovala i ve středu, a to skrze devět humanitárních koridorů. Podařilo se však evakuovat jen 4,5 tisíce lidí, což je podstatně méně než předchozí den.
144 fotografií

Ukrajinci vytlačili Rusy dál od Kyjeva, hlásí úřady. Černihiv je zablokovaný

Státy mimo EU
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při videoprojevu k italským zákonodárcům
Válka na Ukrajině trvá už sedmadvacet dní. Letecký poplach byl podle The Kyiv Independent nad ránem vyhlášen téměř ve všech regionech. Ruská armáda se nadále neúspěšně pokouší o obklíčení města Mykolajiv na jihu země. Okupantům však údajně dochází jídlo, munice i pohonné hmoty. Ukrajinci údajně zadrželi skupinu 25 sabotérů, kteří údajně plánovali další atentát na prezidenta.
144 fotografií

ON-LINE: Zelenskyj promluvil k italskému parlamentu: Náš lid se stal armádou

Státy mimo EU
Řidič v Mariupolu se vyhýbá havarovanému vozu ve snaze uniknout ruskému bombardování
/MAPA BOJŮ/ Válka na Ukrajině pokračuje už čtyři týdny. Téměř ve všech regionech se v noci rozezněly kvůli leteckým útokům varovné sirény. Rusko údajně posílilo leteckou přítomnost v ukrajinském vzdušném prostoru. Ukrajina naopak hlásí úspěchy v Makarivu, Mykolajivu a částečně i v Mariupolu. Ruským vojákům údajně dochází potraviny i munice, dosavadní zásoby mají vydržet maximálně tři dny. 
144 fotografií

Rusko brání evakuaci z Mariupolu, tvrdí Ukrajina. Odejít chce sto tisíc lidí

Státy mimo EU
Ukrajinští vojáci prohledávají trosky vojenské školy v Mykolajivu, kterou zasáhly ruské rakety.
Válka na Ukrajině už probíhá čtvrtým týdnem. I nadále pokračuje bombardování ukrajinských měst. V Mariupolu podle místních úřadů Rusové zasáhli budovu školy, kde se skrývaly stovky civilistů. Ruské jednotky se podle Ukrajinců snaží přeskupit s cílem zaútočit na Kyjev. Ukrajinská armáda tvrdí, že byl zabit zástupce velitele ruské černomořské flotily. Rusové dali obráncům Mariupolu, které označují za nacionalisty, ultimátum.
144 fotografií

Rusové dali ultimátum obráncům Mariupolu. Žádají kapitulaci do pondělního rána

Státy mimo EU
Mariupol, přístav na pobřeží Azovského moře, čelí každodennímu bombardování
Válka na Ukrajině už probíhá čtvrtým týdnem. I v sobotu ráno se rozezněly většími městy v zemi sirény, varující před leteckým útokem. Slyšet byly podle agentury UNIAN v Kyjevské oblasti, Černihivu či Žytomyru. Ukrajinský generální štáb tvrdí, že obránci zabili dalšího ruského generála. Rusko zatím informaci nekomentovalo. Ukrajina ztratila přístup k Azovskému moři. Od začátku války padlo podle Kyjeva do zajetí již více než 500 ruských vojáků.
144 fotografií

Rusové použili na Ukrajině nadzvukovou raketu. V Mariupolu probíhají tuhé boje

Státy mimo EU
Zničený ruský tank u Kyjeva
Ruský konvoj, který několik dní stál zhruba 40 kilometrů severně od Kyjeva, se rozptýlil. Zřejmě kvůli přeskupení jednotek. Ukrajinská města byla v noci znovu terčem ostřelování, jedním z cílů ruské armády byla továrna na motory v Lucku. Situace v Mariupolu je den ode dne horší. Ve městě Izjum v Charkovské oblasti zasáhli podle místních úřadů Rusové psychiatrickou nemocnici. Podle ukrajinských úřadů unesly ruské síly 33letého starostu Melitopolu Ivana Fedorova.
144 fotografií

Válečný zločin? Starostu obsazeného Melitopolu unesli Rusové, tvrdí Ukrajina

Státy mimo EU
Evakuace ukrajinských obyvatel během dočasného příměří.
Ruská armáda v noci na úterý znovu ostřelovala velká ukrajinská města. Podle Ukrajinců však postup invazních vojsk výrazně zpomaluje. V úterý ráno začalo platit příměří, které mělo umožnit evakuaci některých měst. Lidé však opouštěli pouze severoukrajinské město Sumy, evakuace z Mariupolu se opět nezdařila. Během dočasného příměří bylo ze Sumy evakuováno 5000 civilistů, uvedla agentura AFP s odvoláním na ukrajinskou vicepremiérku Irynu Vereščukovou.
144 fotografií

Výsledek příměří. Ze Sumy bylo evakuováno 5000 civilistů, tvrdí Ukrajina

Státy mimo EU
Protitankové zátarasy, česky rozsocháče nebo ježky, v moskevských ulicích během druhé světové války. Podzim či zima 1941
Na řadě fotografií z frontové oblasti současné Ukrajiny lze spatřit protitankové zátarasy v podobě těžkých železných traverz svařených či snýtovaných do zkříženého „ježatého“ tvaru. Tato překážka se česky jmenuje správně „rozsocháč“, ve většině zemí světa je však známá zejména jako „ježek“ nebo také „český ježek“. Jejím vynálezcem je totiž skutečně Čech. Legionář a později vedoucí opevňovacích prací major František Kašík.
8 fotografií

Vynález českého legionáře pomáhá i Ukrajině. Ježka zdokonalil František Kašík

Česko
Ukrajinský voják na předměstí Kyjeva.
Na Ukrajině i nadále pokračují tuhé boje mezi ukrajinskými a ruskými jednotkami a především mohutné ostřelování větších měst. Podle Američanů vypálili Rusové od začátku války nejméně 600 raket a na Ukrajinu poslali většinu své dostupné síly. Ruské jednotky v pondělí dopoledne vstoupily do města Mykolajiv na jihu země. Boje probíhají také v okolí Kyjeva. U Charkova podle ukrajinské rozvědky padl známý ruský generálmajor Vitalij Gerasimov.
144 fotografií

Rozvědka: U Charkova padl ruský generálmajor Gerasimov, dostal medaili za Krym

Státy mimo EU
Trosky letounu sestřeleného na okraji Kyjeva
/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Ruská armáda, přestože do ní Kreml investuje ročně skoro pět procent hrubého domácího produktu, tedy v poměru k HDP výrazně více, než jakékoli země Evropské unie, odpovídá celkovému stavu Ruska. Nefunkční, korupcí a technologickou zaostalostí zasaženého státu, který do velké míry žije i ve vojenské oblasti ze sovětských časů.
144 fotografií

Ruská armáda se na Ukrajině zatím ukazuje slabší, než vypadala

Státy mimo EU
Vojákům v Žatci slouží kaple. Na snímku vojenský kaplan 4. brigády rychlého nasazení kapitán Pavel Brichta.
Pavel Brichta je kaplan žatecké 4. brigády rychlého nasazení. S vojáky prožívá každodenní radosti i starosti. Dvakrát byl na misi v Afghánistánu, v srpnu 2018 tam prožil smrt tří příslušníků naší armády. Několikrát to byl právě on, kdo informoval rodiny, že jejich syn, přítel nebo manžel zemřel. S vojáky ale kaplan Pavel Brichta prožívá i veselé okamžiky života. Oddává je, křtí jejich děti.
17 fotografií

Vojenský kaplan: Nejhorší je říct lidem, že jejich nejbližší už nikdy nepřijde

Regiony
Premiér Petr Fiala (ODS) poskytl komentář pro média po jednání s prezidentem Milošem Zemanem, s nímž se setkal 3. března 2022 v Lánech.
Premiér Petr Fiala (ODS) se s prezidentem Milošem Zemanem dohodl na tom, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí. Fiala to řekl novinářům po dnešním jednání s hlavou státu v Lánech. Uvedl, že nelze dát kolektivní možnost odejít do války za hranicemi a že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnout individuální schválení.
144 fotografií

Fiala: Češi, kteří chtějí bojovat za Ukrajinu, mohou počítat s beztrestností

Česko