ŠTÍTEK: výzkum

Pavel Čáp v dílně archeologické stanice na Pohansku u Břeclavi restauruje a dokumentuje nálezy z vykopávek, ale i vyrábí zdařilé napodobeniny velkomoravského šperku.
/MULTIMÉDIA UVNITŘ ČLÁNKU/ Na planině před více než tisícem let stávalo staroslovanské hradiště Pohansko. Ve dveřích do budovy archeologické stanice, umístěné směrem k Břeclavi, stojí Pavel Čáp. Správce, ale i znalec a napodobitel velkomoravského šperku. Sníh nesníh, tak jako obvykle přijel z domova na kole. „Pracuju tady od roku 1975. Na kole už jsem třikrát objel zeměkouli,“ směje se bělovlasý sedmdesátník.

Kmet archeologů z Pohanska vyrábí velkomoravské šperky. Podívejte se

Břeclavsko
Pavel Čáp v dílně archeologické stanice na Pohansku u Břeclavi restauruje a dokumentuje nálezy z vykopávek, ale i vyrábí zdařilé napodobeniny velkomoravského šperku.
Na planině před více než tisícem let stávalo staroslovanské hradiště Pohansko. Ve dveřích do budovy archeologické stanice, umístěné směrem k Břeclavi, stojí Pavel Čáp. Správce, ale i znalec a napodobitel velkomoravského šperku. Sníh nesníh, tak jako obvykle přijel z domova na kole. „Pracuju tady od roku 1975. Na kole už jsem třikrát objel zeměkouli,“ směje se bělovlasý sedmdesátník.
13 fotografií

Titěrná práce. Kmet archeologů z Pohanska vyrábí velkomoravské šperky

Regiony
Zajímavosti o hubnutí.
Být obézní není špatné jen pro krásu postavy, ale i pro mozek. Tvrdí to alespoň vědci spojili obezitu s poklesem duševního výkonu. Experti si nejsou zcela jistí, proč tomu tak je, avšak tvrdí, že to s velkou pravděpodobností souvisí s metabolickými změnami, jako jsou třeba vysoká míra cukru v krvi či zvýšená hladina cholesterolu. Právě ty jsou pro obezitu, kterou už dřív jiní experti označili za rizikový faktor pro rozvoj demence, typické.

ZAJÍMAVOST: Obézním lidem to podle vědců myslí pomaleji

Zajímavosti
Bitva u Sitky. Obraz Louise S. Glanzmana zobrazuje bojový střet z roku 1804, kdy se Kiks.ádi Tlingitové (místní etnická skupina Indiánů) postavili u ústí řeky Indian na místě dnešního Národního historického parku Sitka ruskému vpádu
Původními obyvateli Aljašky, kteří zde ještě začátkem 19. století představovali dominující etnikum, byli Tlingitové, etnická skupina severoamerických Indiánů se specifickou kulturou. Stejně jako jižnější kmeny i oni čelili v té době přílivu nových osadníků, v jejich případě však Rusů. Ubránit je před ruskou invazí měla unikátní stromová pevnost, považovaná za ztracenou. Nyní se znovu našla.
13 fotografií

Unikátní stromová pevnost na Aljašce existovala. Ztracený poklad odhalil radar

Věda a technika
Projekt Pátky s vědou se bude věnovat zdravé výživě
Nadace Unipetrol a Gymnázium Josefa Jungmanna v Litoměřicích společně obnovily projekt s názvem Pátky s vědou. Původní záměr – umožnit studentům osobní setkání a živé debaty s významnými osobnostmi z oblasti vědy, výzkumu či akademické sféry – se nyní přesouvá do online prostoru, a bude tak přístupný pro studenty z celého Česka. Každý poslední pátek v měsíci až do konce školního roku bude spuštěna premiéra přednášky předních českých odborníků na YouTube kanále skupiny ORLEN Unipetrol. Prvním hostem v novém roce bude v pátek 29. ledna zakladatel Institutu moderní výživy Miloslav Šindelář. Studentům přiblíží téma moderní výživy zaměřené na fakta a mýty. V minulosti absolvovalo projekt Pátky s vědou bezmála šest set posluchačů a vystřídalo se na něm devět osobností české vědy a výzkumu.

Projekt Pátky s vědou pokračuje on-line, tentokrát bude o zdravé výživě

Čtenář reportér
Doma v pracovně při přípravě na novou cestu.
Vlastimil Pilous žije v rodném Hostinném. Přestože v Podkrkonoší prožil celý život, není zdejší kraj místem, odkud jeho rodina pocházela. „I když jsem podkrkonošský rodák (z Hostinného), moji rodiče sem přišli po válce z hornické Příbrami, kde žila řada generací našich předků, z nichž někteří byli přímo horníci a část z nich i mlynáři (ve vodních mlýnech). Říkám proto s nadsázkou, že to ,geo‘, ale i vazbu na vodu jsem dostal do vínku již v genech. Také ta voda tam má svou velkou roli - v našem klimatu je voda nejvýznamnějším geomorfologickým činitelem, který modeluje zemský povrch,“ říká Vlastimil Pilous.
6 fotografií

Vlastimil Pilous: Pobyt v přírodě a sklony k její ochraně jsou pro mě důležité

Zprávy z Česka
Před padesáti lety byl v kostele v plném proudu archeologický průzkum.
Přesně před padesáti lety – v lednu 1971 – byl v plném proudu archeologický výzkum, probíhající v interiéru děkanského kostela. Vykopávky byly po dohodě se zástupci firmy Transfera, podniku pověřeného budoucím přesunem kostela, zahájeny v týdnu od 14. do 18. prosince 1970 pod vedením Antonína Hejny z Archeologického ústavu ČSAV v Praze.  V listopadu 2020 by Antonín Hejna (1920-1986) oslavil 100. narozeniny.

Před padesáti lety byl v kostele v plném proudu archeologický průzkum

Čtenář reportér
Do nebe odešla legenda Křtinského údolí. Speleolog Miroslav Kubeš mladší (na snímku uprostřed).
Chlap jako hora. S úsměvem a vždy dobrou náladou. Kamarád. Zapálený srdcař a speleolog každým coulem. Tak na svého kolegu Miroslava Kubeše mladšího vzpomínají jeskyňáři. Dlouholetý předseda speleologické skupiny Křtinské údolí zemřel 26. prosince ve věku osmdesát let. „Znali jsme se šedesát let. Je to nejen pro mě velká ztráta. Zdař Bůh Mirku,“ poslal pozdrav do nebe jeden z Kubešových blízkých Zdeněk Farlík ze Křtin.

Do nebe odešla legenda Křtinského údolí. Speleolog Miroslav Kubeš mladší

Blanensko
Utkání 10. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha - Slavia Praha, 6. prosince 2020 v Praze. Zleva Abdallah Sima ze Slavie a Ondřej Čelůstka ze Sparty.
Proti kontroverznímu průzkumu Národní sportovní agentury (NSA), podle něhož fotbal co do sledovanosti a provozování výrazně zaostal za ostatními sporty, ostře vystoupily i Slavia a Sparta. Oba pražští rivalové se ve společném prohlášení ohradili také proti tomu, aby výzkum sloužil jako jedno z kritérií pro rozdělování státních dotací. Oba kluby jsou připraveny přispět na profesionálně provedený průzkum.
5 fotografií

Rivalové na jedné lodi. Sparta a Slavia protestují proti výsledku průzkumu NSA

FORTUNA:LIGA
Snímky z pozitronové emisní tomografie ukazují rozdíl mezi těly s velkým podílem hnědého tuku (vlevo) a s jeho nedostatkem
Hnědý tuk neboli hnědá tuková tkáň se vyskytuje především v těle novorozených savců a hibernujících živočichů, kde je jejím primárním úkolem produkovat teplo. Nová lékařská studie provedená na více než 50 tisících lidech však ukazuje, že přítomnost této tkáně u dospělých lidí přispívá k lepšímu zdravotnímu stavu a snižuje pravděpodobnost výskytu zdravotních problémů.
13 fotografií

Lidé s větším podílem hnědého tuku jsou zdravější. Pomáhá i obézním

Zdraví
Ostatky pravěkého vlčete jsou dobře zachovalé, provázejí je však mnohá tajemství. Například, proč zůstalo samo
Klondike, Dawson City, Yukon, zlatokopové, to jsou pojmy, které máme spojeny s dobrodružstvími zachycenými v povídkách Jacka Londona a se zlatou horečkou konce 19. století. Ale tato odlehlá oblast dokáže mnohými objevy vzrušit i dnes. Ve věčně zamrzlé půdě se totiž neskrývá jen zlato, ale také vzácně uchované doklady o životě před desítkami tisíc let.
11 fotografií

Mumie vlčete z doby ledové odkryla svá tajemství. Závěry výzkumu jsou úchvatné

Věda a technika