ŠTÍTEK: výzkum

Ostatky pravěkého vlčete jsou dobře zachovalé, provázejí je však mnohá tajemství. Například, proč zůstalo samo
Klondike, Dawson City, Yukon, zlatokopové, to jsou pojmy, které máme spojeny s dobrodružstvími zachycenými v povídkách Jacka Londona a se zlatou horečkou konce 19. století. Ale tato odlehlá oblast dokáže mnohými objevy vzrušit i dnes. Ve věčně zamrzlé půdě se totiž neskrývá jen zlato, ale také vzácně uchované doklady o životě před desítkami tisíc let.
11 fotografií

Mumie vlčete z doby ledové odkryla svá tajemství. Závěry výzkumu jsou úchvatné

Věda a technika
Psycholožka Tereza Hacová.
Výzkumy psychických dopadů epidemie a s ní spojené společenské izolace zatím přinášejí jen dílčí poznatky. Podle psycholožky Terezy Hacové, která je v „proseniorské“ organizaci Život 90 expertkou na téma osamělosti, je nicméně jisté, že letošní Vánoce budou pro starší lidi žijící bez partnerů či příbuzných náročnější než obvykle. Podle Života 90 jde přitom v celém Česku až o půl milionu lidí. Na podporu pro ně určených služeb spustila organizace v listopadu sbírku „Pošlete objetí tam, kde je osamělá náruč“. Posílat příspěvky lze do konce roku.
8 fotografií

Jediný úsměv může změnit celý den, říká psycholožka Tereza Hacová

Zdraví
Odlitek originálního nálezu sedm milionů let staré lebky hominida, zvaného Sahelanthropus tchadensis (Sahelský člověk z Čadu či Sahelantrop čadský). Lebce se přezdívá Toumaï, což znamená Naděje života
Už léta si paleontologové lámou hlavu otázkou, zda sedm milionů let starý africký primát, který si v jazyce místního etnika Gouran získal přízvisko Toumaï, chodil po dvou nebo po čtyřech nohách a zda to byl či nebyl první známý zástupce lidské vývojové linie. Všechny úvahy se přitom odvíjely od nálezu jediné lebky, objevené v roce 2001. Nyní se ukazuje, že se to s ní má trochu jinak, než si vědci původně mysleli.
8 fotografií

Překvapení pro vědu. Miliony let stará lebka byla zřejmě něčím jiným, než se zdá

Věda a technika
Ilustrační snímek
V boji s nákazou koronavirem může pomoci ústní voda s antiseptickými složkami, která dokáže zničit virus SARS-CoV-2 v ústní dutině během 30 vteřin. K tomuto závěru dospěli ve své studii britští vědci z univerzity v Cardiffu, uvedl server BBC. Experti zatím testovali účinky ústních vod pouze v laboratorních podmínkách, klinické testování na pacientech mají teprve před sebou.
16 fotografií

Nečekaný pomocník. Ústní voda zlikviduje covid do půl minuty, zjistili vědci

Zdraví
Ilustrační foto.
Věda a výzkum jsou na vzestupu a zaměstnávají stále více lidí. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu. Ten spočítal, že zatímco v roce 2009 na tisícovku zaměstnaných připadalo při přepočtu na plnou roční pracovní dobu rovných 10 vědců a výzkumníků, během devíti let se jejich zastoupení zvýšilo na 13,8.

Znáte nějakého vědce? Ve středních Čechách jich působí deset tisíc

Z okolí
Český archeolog Jan Bouzek na archivním snímku
Ve věku 85 let dnes zemřel významný český archeolog Jan Bouzek. ČTK to oznámila jeho vnučka Anna Matys. Bouzek byl dlouholetým pedagogem a vedoucím Ústavu pro klasickou archeologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Přednášel i na dalších českých i zahraničních univerzitách. Bouzkovou hlavní specializací byla raně řecká, etruská a thrácká archeologie. Vedl řadu archeologických výzkumů v zahraničí, mimo jiné v Bulharsku, Řecku, Libanonu či na Srí Lance, ale i v České republice.

Zemřel významný český archeolog Jan Bouzek. Vedl řadu výzkumů v zahraničí

Česko
Výroba nanorobotů na Vysoké škole chemicko-technologické
Exkurze do sféry neviditelna. Jinak tenhle článek uvést nelze. Řeč je o nanorobotech, jimž bude v mnoha sférách lidského života patřit budoucnost. Své o tom vědí v pražské Vysoké škole chemicko – technologické (VŠCHT), kde funguje mezinárodní tým špičkových chemiků, který se zabývá právě nanoroboty, v čele s RNDr. Martinem Pumerou, Ph.D. A velkou roli v tom hraje Evropská unie.
17 fotografií

Nanoroboti v Česku ožívají. Projekt předčil představy výzkumníků

Česko a EU
Štěpán Jurajda při fotografování pro Deník 20. října v Praze.
Covid se šíří tak rychle, že oproti vlastnímu ujištění vláda nečekala na listopadový termín, ale už tuto středu rozhodla o zavření obchodů a služeb až na nezbytné výjimky a zásadně omezila pohyb lidí. Co se udělalo špatně, že se situace tak zhoršila, a především, jak tomu čelit? O tom Deník hovořil se členem Národní ekonomické rady vlády profesorem Štěpánem Jurajdou.
20 fotografií

I zavření ekonomiky může stát životy lidí, říká profesor Štěpán Jurajda

Ekonomika
Carcharocles angustidens byl jedním z velkých žraloků, kteří se proháněli v oligocénním moři před třemi desítkami milionů let
Prehistoričtí žraloci druhu Carcharocles angustidens patřili před 24 miliony let k vrcholovým predátorům oligocénního moře. Jejich mláďata však byla přesto zranitelná, a než se vydala do otevřeného oceánu, musela vyrůstat někde blízko pobřeží, kde našla hodně snadno ulovitelné kořisti. Jednu takovou "žraločí školku" teď vědci objevili na území dnešní Jižní Karolíny.
10 fotografií

V USA našli 24 milionů let starou "školku" pro mladé žraloků. Ukrývala i poklad

Věda a technika
Nejstarší známá fosilie opeření z doby dinosaurů. Podle nové studie se tímto peřím pyšnil archeopteryx
Asi 150 milionů let starý otisk pera byl objeven již před více než 150 lety, ale stále budí ohlas. Léta vědci měli za to, že patří dinosaurovi z pozdní jury, konkrétně slavnému "prvnímu ptáku", tedy druhu Archaeopteryx litographica. Loni to jeden tým zpochybnil s tím, že jde o fosilii nového druhu dinosaura, jehož věda dosud nezná. A tak se začalo znovu.
12 fotografií

Záhada kolem nejstarší zkameněliny peří na světě je vyřešena. Díky nové metodě

Věda a technika
Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto
Vysoké procento kuřáků by bylo nejraději, kdyby byli na svém zlozvyku méně závislí nebo kdyby mohli přestat kouřit úplně. Když ale na konci minulého roku provedla pro Philip Morris International (PMI) mezinárodní výzkum společnost Povaddo, zjistila, že jen zhruba 55 procent dospělých kuřáků má informace o případných alternativních produktech.

Víme, jak moc si kouřením škodíme. Přestat je ale těžké

Kouření