ŠTÍTEK: výzkum

Tým odborníků z českých univerzit a dalších odborných pracovišť nedávno dokončil revizní výzkum v Býčí skále na Blanensku. Tam v roce 1872 objevil badatel Jindřich Wankel pohřebiště ze starší doby železné.
Rok tvrdé lopoty ale zároveň spousta mravenčí práce. Se sbíječkami, lopatami nebo štětečky. Tým odborníků z českých univerzit a dalších odborných pracovišť nedávno dokončil revizní výzkum v Býčí skále na Blanensku. Tam v roce 1872 objevil badatel Jindřich Wankel v srdci Moravského krasu pohřebiště ze starší doby železné, které je unikátní i v evropském měřítku.
18 fotografií

Halštatská elita se stavěla mezi lidi a bohy, ukázal výzkum v Býčí skále

Blanensko
Italský malíř, sochař a architekt Leonardo da Vinci na autoportrétu
Několik desítek let trvající výzkum předpokládaných ostatků Leonarda da Vinciho ukázal, kolik aktuálně žijících lidí se může pyšnit tím, že jsou potomky rodiny renesančního génia a autora slavné Mony Lisy - celkem 14. Toto zjištění vychází z genealogického stromu, který zahrnuje 21 generací a čtyři rodinné větve, napsal zpravodajský server CNN.

Geny legendárního umělce. Vědci našli potomky rodiny Leonarda da Vinciho

Věda a technika
Marihuana.
Přes 280 tisíc Američanů ve věku od osmnácti do pětatřiceti let se zapojilo do unikátního průzkumu. Adiktologové, tedy lékaři, kteří se zabývají prevencí, léčbou a výzkumem užívání návykových látek, prokázali souvislost mezi kouřením marihuany a vznikem sebevražedných myšlenek, sebevražedných plánů a sebevražedných pokusů.
6 fotografií

Kouření marihuany zvyšuje riziko sebevraždy, tvrdí nová studie

Zdraví
Kroužkování čápů bílých v neděli 27. června v Plané nad Lužnicí, Dírné a Dráchově na Táborsku.
Od čtvrtka 24. do úterý 29. června v Jihočeském kraji tým ornitologů kroužkoval mláďata čápů bílých. Ačkoliv jsou některá hnízda letos neobsazená, hodnotí rok jako plodný. Letos vznikla zajímavá situace. Čápi obsadili méně hnízd, ale zato se narodilo více mláďat, než je běžné. Převládají čtyřčata.
58 fotografií

Jihočeští čápi mají plodný rok, vedou čtyřčata

Táborsko
Starosta Rokycan Václav Kočí.
Rokycany jsou nejlepším městem z hlediska podnikatelského potenciálu v celém Plzeňském kraji. Podnikání se daří velmi dobře také v Plzni a Přešticích. Ukázaly to výsledky srovnávacího výzkumu Město pro byznys. Analytici agentury Datank v něm hodnotí všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.  
5 fotografií

Za podnikáním v kraji nejlépe do Rokycan. Ukázal to výzkum Město pro byznys

Rokycansko
Ilustrační foto.
V pražské Fakultní Thomayerově nemocnici otevřeli banku mozkových tkání, je jediná na východ od Mnichova. Bude uchovávat vzorky mozků pacientů s neurodegenerativními nemocemi, jako je Parkinsonova choroba nebo Alzheimerova demence. Má jako instituce pomoci s jejich výzkumem a vývojem nových léků. U příležitosti otevření banky to řekl přednosta Neurologické kliniky nemocnice Robert Rusina.
3 fotografie

Pomoc výzkumu. V Thomayerově nemocnici otevřeli banku mozkových tkání

Praha
Městem pro byznys se stal Sokolov.
Nejvýhodnější podnikatelské prostředí v rámci Karlovarského kraje je v Sokolově. Vyplývá to ze srovnávacích výzkumů ankety Město pro byznys za rok 2020. Metodika hodnocení je založena na vyhodnocení 29 kritérií rozdělených do dvou základních oblastí, jimiž jsou podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy.

Městem pro byznys se stal Sokolov

Sokolovsko
Den pravěkých sekerek
Čerstvý archeologický výzkum poskytuje nový pohled na extrémně násilnou povahu válčení v době kamenné, přinejmenším v některých konfliktech. Detailní analýza zranění způsobených v boji, která utrpěli členové malé komunity žijící v údolí Nilu před skoro 20 tisíci let, odhaluje, že prehistoričtí bojovníci útočili hlava nehlava. Zraňovali a zabíjeli ženy i děti se stejně vysokou frekvencí, jako masakrovali muže, píše The Independent.
6 fotografií

Nebývalá brutalita. Prehistoričtí bojovníci útočili hlava nehlava, tvrdí studie

Věda a technika
Vidět tóny, slyšet barvy
Psychedelika patří mezi zakázané látky, na černém trhu se po nich ale shání kdekdo, vysoce postavené manažery či uznávané vědce nevyjímaje. Nejsou návyková, nejsou toxická, zdá se, že v lidech probouzejí kreativitu i touhu po hlubším smyslu. A prokazatelně mají antidepresivní účinky, které už zkoumá experimentální medicína.
5 fotografií

Vidět tóny, slyšet barvy

Osobní pohoda
Archeologové u Doudleb nad Orlicí.
Archeologové v trase budoucího obchvatu Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku odkryli pozůstatky několika sídlišť z období zemědělského pravěku. Za nejpozoruhodnější označili objev sídelního komplexu ze starší doby železné, jehož součástí bylo s největší pravděpodobností obětiště. Mělo by jít o první objev svého druhu ve východních Čechách a jeden z prvních v ČR. ČTK to řekli archeologové z Univerzity Hradec Králové (UHK) a rychnovského muzea. Obě instituce na výzkumu, který začal koncem února, spolupracují.

Archeologové na Rychnovsku objevili pravěký sídelní komplex zřejmě s obětištěm

Rychnovsko
Hlavy byly většinou složeny u nohou
K mnoha místům na světě se vztahují strašidelné pověsti a mýty, v nichž hlavní roli hrají bezhlaví kostlivci. Britští archeologové nyní zaznamenali výjimečný nález, jenž jakoby všechny tyto báchorky oživil. Na třech římských hřbitovech, nacházejících se na Knobbově farmě v cambridgském hrabství, se našlo 17 lidských koster bez hlav. Všechny pocházejí z doby před 1700 lety, kdy tuto oblast ovládala římská armáda.
3 fotografie

Archeologové našli hroby starořímských bezhlavců. Proč je sťali, nikdo neví

Věda a technika
Archeolog Jan Frolík na archivním snímku.
/FOTOGALERIE/ Třikrát odložená přednáška Jana Frolíka, vedoucího archeologického výzkumu v kostnici, přiblíží život našich předků ve středověké Kutné Hoře. Uskuteční se ve čtvrtek 24. června od 18 hodin v prostorách kostela Všech svatých. Kapacita přednášky je omezená na 50 osob a je nutné si místa zarezervovat předem. Vstupné je dobrovolné, jeho výtěžek poputuje na opravu sedlecké kostnice.
24 fotografií

Přednáška Jana Frolíka o záchranném archeologickém výzkumu se koná v kostnici

Volný čas
Členové Sdružení pro Vízmburk Jaroslav Balcar (vpravo) a Zdeněk Honzera, kteří se zasloužili o obnovu hradu v Havlovicích.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zapomenutý a znovuobjevený hrad Vízmburk v Havlovicích na Trutnovsku, který ležel několik století zakrytý v zemi na zalesněném pahorku a při archeologickém výzkumu v 70. letech 20. století se mu začalo říkat východočeské Pompeje, se v sobotu odpoledne oficiálně otvírá veřejnosti. Bude to poprvé od 15. století, kdy do něj budou moct vstoupit návštěvníci. Sobotní slavnostní zpřístupnění hradu začne ve 13 hodin průvodem zakladatele Tase od Devíti křížů, na Vízmburku poté vystoupí rytíři, muzikanti, řemeslníci, ochotníci.
45 fotografií

Český unikát, hrad se otvírá poprvé od 15. století. Strůjce obnovy ručil domem

Regiony
Členové Sdružení pro Vízmburk Jaroslav Balcar (vpravo) a Zdeněk Honzera, kteří se zasloužili o obnovu hradu v Havlovicích.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zapomenutý a znovuobjevený hrad Vízmburk v Havlovicích na Trutnovsku, který ležel několik století zakrytý v zemi na zalesněném pahorku a při archeologickém výzkumu v 70. letech 20. století se mu začalo říkat východočeské Pompeje, se v sobotu odpoledne oficiálně otvírá veřejnosti. Bude to poprvé od 15. století, kdy do něj budou moct vstoupit návštěvníci. Sobotní slavnostní zpřístupnění hradu začne ve 13 hodin průvodem zakladatele Tase od Devíti křížů, na Vízmburku poté vystoupí rytíři, muzikanti, řemeslníci, ochotníci.
45 fotografií

Český unikát, hrad se otvírá poprvé od 15. století. Strůjce obnovy ručil domem

Krkonoše
Conrnštejn zahajuje sezonu.
Sezona právě začíná i na Cornštejně. Děkujeme Renatě Hurníkové z Jihomoravského muzea, které hrad spravuje, za shrnutí výsledků archeologických výzkumů i přehled novinek v letošním programu. Děti se již nyní  mohou těšit na dobrodružnou hru po stopách bílé paní. Jakmile to bude možné, začnou skupinové prohlídky s odborným výkladem a v plánu je tradiční Léto na Cornštejně s vystoupeními šermířů.
16 fotografií

Cornštejn otevírá brány. Máme pro vás letošní novinky

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Praha bude jedním z osmi evropských center obrany proti dezinformacím. Evropská komise rozhodla, že podpoří mezinárodní projekt Central European Digital Media Observatory (CEDMO) pod vedením odborníků z Univerzity Karlovy a ČVUT. Cílem CEDMO je „interdisciplinární výzkum dezinformací, včetně jejich detekce za pomoci prvků umělé inteligence, posilování digitální a mediální gramotnosti a rozvoj fact-checkingový platforem“.
8 fotografií

V Praze vzniká mezinárodní „observatoř dezinformací". Projekt zafinancuje EU

Praha
Vědci z Brna ve spolupráci s japonskými kolegy přišli na to, jak zabránit poruchám růstu. Ilustrační foto.
Vědci z Brna ve spolupráci s japonskými kolegy přišli na to, jak zabránit poruchám růstu. Popsali, jak zamezit aktivaci buněčného receptoru, který zpomaluje růst a způsobuje achondroplázii, tedy genetickou formu trpasličího vzrůstu. Klíčová látka vstupuje do první fáze klinických zkoušek a je testovaná u japonských pacientů, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Jiří Erlebach.

Vědci z Brna s japonskými kolegy přišli na to, jak zabránit poruchám růst

Brněnsko
Pohřební jáma s 300 let starými lidskými ostatky objevená při stavebních úpravách kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Valašském Meziříčí.
Velmi zajímavý nález si připsal na své konto archeolog Muzea regionu Valašsko Samuel Španihel. Při výzkumu ve valašskomeziříčském kostele Nanebevzetí Panny Marie objevil lidské kosterní ostatky. Podle historických pramenů by mohly patřit známému místnímu děkanovi Andreasi Helmesinimu, který zemřel roku 1707 a byl ve farnosti pochován.
5 fotografií

V Meziříčí objevili 300 let staré ostatky děkana Helmesiniho

Valašsko
Conrnštejn zahajuje sezonu.
Sezona právě začíná i na Cornštejně. Děkujeme Renatě Hurníkové z Jihomoravského muzea, které hrad spravuje, za shrnutí výsledků archeologických výzkumů i přehled novinek v letošním programu. Děti se již nyní  mohou těšit na dobrodružnou hru po stopách bílé paní. Jakmile to bude možné, začnou skupinové prohlídky s odborným výkladem a v plánu je tradiční Léto na Cornštejně s vystoupeními šermířů.
16 fotografií

Cornštejn právě dnes otevírá brány. Máme pro vás letošní novinky

Čtenář reportér
Členové archeologického týmu u přerovské nemocnice během preparace neolitické vrstvy z doby prvních zemědělců.
Na doklady osídlení z mladší doby kamenné, tedy doby před sedmi tisíci lety, ale i pozůstatky života Keltů narazili během výzkumu v areálu přerovské nemocnice archeologové. Bádání v této lokalitě probíhalo už od podzimu v místech, kde má vzniknout nové parkoviště. Archeology četnost nálezů i jejich rozmanitost překvapila.
12 fotografií

Překvapení u nemocnice. Co všechno našli archeologové

Přerovsko
Oceán je nejen krásný na pohled. Mořské proudy ve světových oceánech ovlivňují klima na celé planetě. Zpomalení jejich cirkulace je tak vážným problémem pro celé lidstvo.
Mořské proudy se zastavily a nastala nová doba ledová. Zdá se, že scénář z filmu Den poté měl v něčem pravdu. O tom, jak globální oteplování ovlivňuje oceánské proudy, se mluví dlouhodobě. Nyní ale vědci v časopise Nature Geoscience publikovali novou studií ve které tvrdí, že předpovědi o zpomalování mořských proudů se v posledních letech už začaly naplňovat.
8 fotografií

Mořské proudy už zpomalily, varují vědci. Svět musí počítat s extrémy v počasí

Věda a technika
Rys ostrovid. Ilustrační snímek.
Vědci z Mendelovy univerzity v Brně odchytili za jediný rok v centrální části Moravskoslezských Beskyd pět rysích samců. Každému z nich úspěšně nasadili satelitní telemetrický obojek. Intenzivní sledování pomocí telemetrie probíhá v rámci mezinárodního projektu SaveGREEN, jehož českým partnerem je i Hnutí DUHA Olomouc. Odborníci chtějí zmapovat důležité koridory, kterými velké šelmy a další zvířata prochází. Získaná data poslouží k jejich důslednější ochraně a zachování prostupnosti krajiny, která se s rozšiřováním zástavby a budováním nových silnic významně snižuje.
10 fotografií

Pět rysů dostalo v Beskydech speciální obojek. Studují je vědci z Mendelu

Čtenář reportér
Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO)
Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) odmítl tvrzení, že v jeho daňových přiznáních chybí milionové příjmy. Na dotaz ČTK tak reagoval na článek zpravodajského webu Seznam Zprávy, podle kterého nevykázal milionové příjmy za testování léků v klinických studiích. Vysvětlení podle serveru iDnes žádá po ministrovi, který nastoupil začátkem dubna, také premiér Andrej Babiš (ANO).  
8 fotografií

Arenberger v přiznáních majetku prý nevykázal miliony. Ministr to odmítá

Česko
Rys ostrovid.
Vědci z Mendelovy univerzity v Brně odchytili za jediný rok v centrální části Moravskoslezských Beskyd pět rysích samců. Každému z nich úspěšně nasadili satelitní telemetrický obojek. Intenzivní sledování pomocí telemetrie probíhá v rámci mezinárodního projektu SaveGREEN, jehož českým partnerem je i Hnutí DUHA Olomouc. Odborníci chtějí zmapovat důležité koridory, kterými velké šelmy a další zvířata prochází. Získaná data poslouží k jejich důslednější ochraně a zachování prostupnosti krajiny, která se s rozšiřováním zástavby a budováním nových silnic významně snižuje.
10 fotografií

Pět rysů dostalo v Beskydech speciální obojek. Studují je vědci z Mendelu

Čtenář reportér