ŠTÍTEK: Země

Bohemia Voice pořádá tradiční prožitkový koncert na oslavu podzimní rovnodennosti v Panenském Týnci.
Bohemia Voice, multižánrové vokální uskupení, pořádá tradiční prožitkový koncert pod širým nebem. Koncert s názvem „Podzimní rovnodennost s Bohemia Voice“ se uskuteční 20. září 2022 od 19:15 hod v magickém nedostavěném chrámu Panny Marie v Panenském Týnci. Atmosféru koncertu doplní svým vystoupením skupina FireArt tancem s ohněm a vizuální umělec VJ PleiOne, který každou skladbu doprovodí vizuální projekcí. Nově se na místě před koncertem uskuteční autogramiáda a setkání s fanoušky v čase od 18:00 do 18:30 hodin.

Bohemia Voice pořádá prožitkový koncert na oslavu podzimní rovnodennosti

Čtenář reportér
Satelitní snímky pořízené umělou inteligencí.
/FOTO/ Vyvinout a úspěšně otestovat algoritmus s umělou inteligencí, který je schopen vybrat nejkvalitnější satelitní snímky přímo na palubě družice se podařilo brněnskému startupu Zaitra. Česká republika si tak připisuje další úspěch na poli vesmírného průmyslu a řadí se mezi několik málo zemí, které mají na oběžné dráze satelit s umělou inteligencí.
12 fotografií

Brno pokračuje v dobývání vesmíru. Díky startupu mají družice umělou inteligenci

Vesmír
Asteroid, jehož dopad zabil dinosaury, mohl mít podle vědců více fragmentů. Kráter po dalším z nich možná nyní objevili na dně Atlantského oceánu. Ilustrační foto
Přestože se nachází na naší vlastní planetě, je mnohem méně známé a prozkoumané než povrch Marsu. Dno Atlantského oceánu překvapuje lidstvo už řadu let a nyní odhalilo další tajemství. Tým vědců totiž při posledním průzkumu mořského dna a usazenin pod ním objevil něco, co vypadá jako obří kráter po dopadu asteroidu. Objev může potenciálně proměnit náš pohled na zánik dinosaurů.
5 fotografií

Vědci našli na dně Atlantského oceánu obří kráter. Je důležitější, než se zdá

Objevy
Na dopravu či suchou trávu si stěžovali Brňané po konci Festivalu planet a Dne Brna na brněnské Kraví hoře. Trávník však čeká obnova.
Odhadem sedmdesát tisíc lidí navštívilo Festival planet na brněnské Kraví hoře. Událost, při které byly k vidění nafukovací modely Země, Marsu, Měsíce a Slunce, sledovali lidé v jednom červencovém a srpnovém týdnu. Velké vytížení místa nicméně v kombinaci se Dnem Brna, jež se odehrál bezprostředně po skončení festivalu, způsobilo některým obyvatelům dopravní komplikace.
8 fotografií

Kraví hora jako vyschlá pustina: dozvuk náporu při Festivalu planet a oslav Brna

Brněnsko
Na Kraví hoře byly vystavené obří modely těles Sluneční soustavy.
Tisíce návštěvníků přilákala od 4. do 11. srpna na brněnskou Kraví horu výstava obřích modelů těles Sluneční soustavy. Vystavené byly desetimetrové modely Lunalón, Terralóna, Marsmeloun a Heliosféra neboli Měsíc, Země, Mars a Slunce. Jedinečnou přehlídku připravila Hvězdárna a planetárium Brno. V poslední den trvání akce na Kraví hoře fotografovala Jaroslava Peterková, které děkujeme za poskytnutí krásných snímků.
63 fotografií

Úchvatná podívaná: na Kraví hoře ohromily obří modely vesmírných těles

Čtenář reportér
Perseidy, ilustrační fotografie
Mimořádný víkend si užívají znalci nebeských těles. Nejen kvůli srpnovému kralování planety Saturn na letní obloze, ale také s ohledem na meteorický roj Perseidy. Padat budou i dnes v noci.

Jak na Perseidy? Dalekohled nechte doma

Rokycansko
Kontinenty na Zemi měly vzniknout po bombardování planety obřími meteority.
K dnešnímu dni je Země jedinou planetou, o níž víme, že má kontinenty. Není sice jasné, jak přesně vznikly a jak se vyvíjely, ale protože okraje kontinentů vzdálených od sebe tisíce kilometrů se shodují, víme, že kdysi dávno byla zemská hmota soustředěna v jednom velkém superkontinentu. Něco muselo spustit jeho rozpad. A vědci nyní zjistili, že tím něčím bylo zřejmě bombardování Země obřími meteority.
7 fotografií

Kontinenty na Zemi vytvořily dopady obřích meteoritů. Stopu ukrývala Austrálie

Věda
Satelitní snímek na Antarktidu.
Američtí vědci varují, že kolaps východoantarktického ledového příkrovu, kterému se také říká spící obr, může způsobit katastrofické zvýšení hladiny moří až o pět metrů. Pokračující klimatická krize by tak mohla vyvolat změny planetárního rozsahu. Odborníci také upozornili, že se tomuto scénáři lze vyhnout a osud ledovce je nyní v rukách lidstva. Informace o nové studii přinesl deník The Independent.
5 fotografií

Kolaps spícího obra může způsobit katastrofu. Nebezpečně by zvedl hladinu moří

Věda
Perseidy, ilustrační fotografie
I letos je možné na letní obloze pozorovat meteorický roj Perseid, který dosáhne vrcholu právě tento týden, a to konkrétně v noci na 13. srpna. Nebeskou podívanou bohužel letos částečně zastíní Měsíc, který bude tou dobou v úplňku. I tak ovšem, při bedlivém pozorování na správném místě, bude podle astronomů možné několik meteorů v pohybu zahlédnout. Víte, co jsou to Perseidy? A kam se vydat jejich rojení pozorovat? Deník přináší odpovědi a tipy.
13 fotografií

Perseidy 2022: Vrchol je tady. Jak a kdy je nejlépe sledovat v České republice

Vesmír
Země, jediná obyvatelná planeta ve sluneční soustavě
S překvapivou informací přišli vědci sledující atomové hodiny, které měří čas na základě rezonanční frekvence atomů a coby zcela přesné se používají při kontrole jiných hodin a pro vědecké účely. Tyto hodiny totiž nyní odhalily, že délka dne se náhle prodlužuje. Vědci netuší, proč k tomu došlo, protože v posledních desetiletích se rotace Země kolem své osy zrychlovala, a den se tím pádem krátil.

Dny na Zemi se záhadně prodlužují, tvrdí vědci. Měly se přitom krátit

Vesmír
Desetimetrové modely Slunce, Měsíce, Marsu a Země vystavují na Kraví hoře v Brně
/VIDEO, FOTO/ Prohlédnout, ale i dotknout se Slunce, Měsíce, Země či Marsu mohou nyní návštěvníci na brněnské Kraví hoře. Čtyři obří nafukovací modely vesmírných těles nazvané Lunalón, Terralóna, Marsmeloun a Heliosféra vystavuje v parku brněnské planetárium v rámci oblíbeného Festivalu planet. Za krásné fotografie a tip na výlet děkujeme Šimonovi Tomkovi.
23 fotografií

Spatříte modely Slunce, Měsíce, Marsu a Země. Přesvědčí vás úžasný tip na výlet

Čtenář reportér
zemědělská poradkyně Alena Malíková
ROZHOVOR/ Co všechno ztrácíme s každou halou postavenou na úrodné půdě? Podporujeme naší spotřebou půdu, nebo se podílíme na jejím odumírání? O stavu krajiny Moravskoslezského kraje hovoří zemědělská poradkyně Alena Malíková.

Půdu si v laboratoři nevyrobíme

Zprávy z Česka
Návštěvníci na úštěckém rybníku Chmelař nevnímají sinice jako zdravotní riziko.
/FOTO/ Chmelař je rybník se zvýšeným výskytem fytoplanktonu, tedy řas a sinic, které činí vodu na první pohled méně průhlednou. Poslední hygienická kontrola, která proběhla 25. července, označila vodu jako nevhodnou ke koupání. Jedná se o chovný rybník, což znamená, že ryby jsou uměle přikrmovány. To má spolu s letošními vedry a nízkým stavem vody vliv na biologický zákal. Deník zjišťoval, zda množství fytoplanktonu je důvodem nízké návštěvnosti.
29 fotografií

Sinice? Prý nesmysl. Za nižší návštěvnost rybníka Chmelař může zřejmě zdražování

Litoměřicko
Z mysu Canaveral na americké Floridě odstartovala 4. srpna 2022 jihokorejská sonda Danuri, která míří k Měsíci.
Z mysu Canaveral na americké Floridě odstartovala první jihokorejská sonda, která míří k Měsíci. Podle světových agentur ji vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX a k cíli má dorazit v prosinci. Její mise je prvním krokem Jižní Koreje v průzkumu Měsíce, družice poháněná solární energií se bude pohybovat kolem Měsíce, kde bude přinejmenším rok shromažďovat různá data a zkoumat místa pro budoucí přistání, napsala agentura AP.

Jižní Korea vyslala k Měsíci svoji první sondu. Má zkoumat místa pro přistání

Vesmír
Srovnání jasnosti a ostrosti snímků ze Spitzerova (vlevo) a Webbova vesmírného dalekohledu.
Vesmírný teleskop Jamese Webba měl být podle prvotních plánů instalován již v roce 2007. Jenže pak se mnohokrát předělávaly jeho návrhy, aby mohl být co největší, ale zároveň co nejlehčí. A hlavně aby neselhal. Výsledek, byť o patnáct let později, stojí za to. Snímky, které posílá, jsou ohromující. Odborníci se těší na přelomové objevy v kosmu.
21 fotografií

Webbův teleskop úspěšně odkrývá hlubiny vesmíru. Vědci čekají přelomové objevy

Vesmír
Snímek zachycený pomocí kamery NIRCam i nástrojem MIRI ukazuje velkou galaxii připomínající kolo od vozu. Doprovází ji dvě menší spirální galaxie přibližně stejné velikosti.
Webbův teleskop opět fascinoval svět svými záběry vesmíru. Tentokrát pohlédl za závoj prachu, který vědcům bránil v jasném pohledu na vzácný typ galaxie zvané Cartwheel. Vytvořil její doposud nejpodrobnější snímek, který vyvolává úžas nejen u odborníků. Vědci nyní díky fotografii dokážou přiblížit vývoj galaxie za miliardy let a také odhadnout, jak se bude vyvíjet v budoucnosti. Na záběrech lze pozorovat rovněž dvě další malé doprovodné galaxie.
18 fotografií

Webbův teleskop pořídil další fascinující snímky, zachytil galaxii Cartwheel

Vesmír
Zátěžový test centrální trubice proběhl úspěšně
Existují ve vesmíru planety podobné Zemi? Odpovědět na otázku se pokusí čeští vědci, kteří se podílejí na astronomické misi Plato Evropské kosmické agentury. Inženýři brněnské společnosti OHB Czechspace ve spolupráci s týmem Vysokého učení technického v Brně provedli v červenci významný zátěžový test. Ověřovali, zda hlavní nosná část sondy vydrží extrémní tlakovou zátěž.
6 fotografií

Vědci budou ve vesmíru hledat druhou Zemi. První úspěšný test byl v Brně

Brněnsko
Danila Kovářová
Český člověk se přirozeně chová hospodárně a své nejbližší okolí kultivuje, zvelebuje a uklízí.

Klimazlo

Hlasy Deníku
Jana Paulová a Václav Vydra
Na jevišti se setkali po opravdu dlouhé době a jejich společné představení stojí za to. I když jsou oba herci už po desetiletí ve spokojených partnerských svazcích, v Divadle Kalich představují dvojici, která si na své osudové setkání musela dlouho počkat. O mládí, stárnutí a lásce v pokročilém věku promluvili Jana Paulová a Václav Vydra v časopisu Story.

Jana Paulová a Václav Vydra: Láska v pokročilém věku by neměla být tabu

Společnost
Vědci již zaznamenali mnoho signálů z vesmíru.
Astronomové z americké MIT a kanandské McGillovy univerzity zaznamenali zvláštní a trvalý rádiový signál, který přichází z vesmíru vzdáleného miliardy světelných let od planety Země. Byl klasifikován jako rychlý rádiový záblesk (FRB). Ale zatímco takové signály jsou obvykle intenzivně silné emise rádiových vln neznámého původu, které trvají maximálně několik milisekund, tento byl jiný. Trval až tři sekundy, což je asi tisíckrát déle, než je běžné. A připomínal tlukot srdce.
13 fotografií

Jako tlukot srdce. Astronomy překvapil záhadný signál ze vzdálené galaxie

Vesmír
Asteroid letící kolem Země. Ilustrační foto.
Malý asteroid, přibližně o velikosti autobusu, se dnes (ve čtvrtek 7. července) extrémně přiblíží k Zemi, a to zhruba ve vzdálenosti pouhých 90 tisíc kilometrů, což je asi 23 procent průměrné vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Podobné události sice nejsou nikterak neobvyklé, na celém objevu je však nejvíc překvapivé to, že ještě před několika dny vůbec nikdo netušil, že se těleso k planetě blíží.

Malý asteroid dnes proletí blízko Země. Vědci ho objevili na poslední chvíli

Vesmír
Ilustrační foto
První prázdninový měsíc nám opět nabídne zajímavou „planetární show“. Ke Slunci nejbližší Merkur, který už se nám definitivně ztratí v záři Slunce, sice pozorovatelný nebude, po většinu noci (s výjimkou večerních hodin) ale bude dobře viditelný plynný obr Satur, jehož prstence ale bez dalekohledu nevidíme.

Na noční obloze pokračuje planetární show

Hradecko