ŠTÍTEK: Země

Ilustrace sondy Voyager 1 ve vesmíru.
Sonda Voyager 1 po delší době opět navázala spojení s NASA. Inženýři zjistili příčinu závady a dokázali ji nápaditě opravit, ačkoliv museli pracovat s velice zastaralou technologií vzdálenou miliardy kilometrů od Země. Pro vědce důležité zařízení tak může navázat na dřívější klíčové úspěchy, které významně posunuly znalosti lidstva o vesmíru. Navíc v sobě nese i zlatou desku s odkazy lidí pro případné setkání s mimozemskou civilizací.
7 fotografií

NASA znovu komunikuje se sondou Voyager: Co již vyfotila, co nese mimozemšťanům

Vesmír
UJEP.
Na Den Země, 22. dubna, si každoročně připomínáme důležitost ochrany naší planety a životního prostředí. Letos se k oslavám Dne Země připojí i ústecká univerzita. Fakulta životního prostředí a Přírodovědecká fakulta UJEP připravily bohatý program na téma „Země a klima“. Součástí budou přednášky odborníků z UJEP a předního českého klimatologa Radima Tolasze z ČHMÚ, pokusy i výstava fotografií.

Přední český klimatolog Tolasz bude hostem oslavy Dne Země na UJEP

Čtenář reportér
Vesmírný odpad. Ilustrační snímek
Kus vesmírného odpadu nejspíš pocházejícího z Mezinárodní vesmírné stanice propadl domem ve Spojených státech a jen těsně nezasáhl uvnitř se nacházející dítě. Ojedinělým případem se nyní zabývá kosmická agentura NASA, která zjišťuje původ předmětu. Ačkoliv jsou pády trosek z vesmíru na lidská obydlí výjimečná, v minulosti se už několik podobných událostí stalo.

Vesmírný odpad spadl na dům a málem zasáhl dítě. NASA případ vyšetřuje

Vesmír
Svíčky. Ilustrační foto
Nadcházející sobotu se město Freyung znovu zúčastní celosvětové iniciativy WWF, pořádané každým rokem. Vyzývá lidi, aby toho dne na hodinu, mezi 20.30 a 21.30, doma zhasli a přihlásili se tak na znamení živoucí planety, k podpoře větších ambic při ochraně životního prostředí.

Od sousedů: Zapálí svíčky k 17. Earth Hour

Českobudějovicko
Ilustrační snímek
Jako talířky, které hodíte přes vodní hladinu. Tak v roce 1947 ohodnotil devět podivných objektů na obloze nad Kaskádovým pohořím v USA americký pilot Kenneth Arnold. Mimoděk tím začal psát první řádky novodobé historie pozorování neidentifikovatelných létajících objektů (UFO). Britský server BBC nyní přišel s teorií podloženou zprávou Pentagonu, že za nárůstem pozorování UFO v 60. letech minulého století stály testy amerických špionážních letadel a vesmírných technologií.

Mimozemšťani? Nikoli. Pozorovaná UFO byla špionážní letadla, oznámil Pentagon

Svět
Francouzská značka Coperni, která už v minulosti několikrát ohromila módní nadšence svým experimentováním, představila na Pařížském týdnu módy unikátní kabelku
Francouzská značka Coperni, která už v minulosti několikrát ohromila módní nadšence svým experimentováním, představila na Pařížském týdnu módy unikátní kabelku. Je vyrobena ze speciálního materiálu používaného Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) pro zachycování hvězdného prachu. Kabelka, již z 99 procent tvoří vzduch, se stala na internetu virální senzací.

Nadpozemsky lehká. Značka Coperni vyvinula kabelku, kterou tvoří hlavně vzduch

Svět
Ze země do vesmíru. Lichtenštejnský dům láká na neobyčejnou výstavu
Schopnosti českých vědců a techniků jsou známé po celém světě. Jejich technické umění často vznikalo v dětských zájmových kroužcích, kde se jim věnovali techničtí nadšenci, mnohdy ještě v dobách Svazarmu, kde usedali k vysílačkám, aby navazovali spojení s celým světem. A po mnoha letech se tak mladým studentům podařilo dosáhnout úrovně, aby vypustili raketu mířicí do stratosféry planety Země. Samozřejmě byla nezbytná spolupráce s vědeckými institucemi a s přátelenými firmami, které mladé nadšence podporují finančně i technickým vývojem.
39 fotografií

Ze země do vesmíru. Lichtenštejnský dům láká na neobyčejnou výstavu

Čtenář reportér
Zdeněk Bardon popisuje okolnosti vzniku snímku s polární září nad pevností Josefov.
/FOTO, VIDEO/ Souhra gigantických náhod, při níž se v jeden okamžik potkalo hned několik důležitých faktorů, umožnila astrofotografovi Zdeňku Bardonovi z Rasošek vyfotografovat světelný úkaz zvaný polární záře. Barevné kráse záři nad pevnostním Josefovem sice ubíralo na větší intenzitě pozemské světelné znečištění, ale i tak se Zdeňku Bardonovi podařilo zachytit v našich zeměpisných šířkách mimořádný úkaz.
5 fotografií

Polární záře nad pevností: měl spadeno na kometu a „ulovil" vzácný přírodní úkaz

Náchodsko
Minilaboratoře pro provedení tří experimentů přímo ve vesmíru vyrábí odborníci z brněnské společnosti SAB Aerospace. Astronauti v těchto speciálních přístrojích přivezou příští rok na Mezinárodní vesmírnou stanici lidskou moč, kostní dřeň i žabí embrya.
/VIDEO/ Proč zdravým lidem ve vesmíru výrazně klesá imunita až na úroveň starých lidí? Nebo jak na palubě vesmírných lodí hnojit rostliny pomocí lidské moči? Odpovědi na tyto otázky má evropským vědcům pomoci zjistit brněnská společnost. Její tým sestavuje vybavení pro provedení tří experimentů na Mezinárodní vesmírné stanici. Podívejte se ve videoreportáži na detaily.

Ve vesmíru se ze zdravých stávají trosky. Brněnský projekt pomůže zjistit proč

Brněnsko
Lunární modul Odysseus společnosti Intuitive Machines
Modul Odysseus, který se minulý týden zapsal do dějin dobývání vesmíru jako první soukromé kosmické plavidlo s měkkým přistáním na Měsíci, si při dosednutí na lunární povrch zlomil nohu a pak se převrátil. Podle agentury AP to uvedl jeho výrobce, americká společnost Intuitive Machines. Firma předpokládala, že modul bude fungovat minimálně týden, nyní se podle ní blíží úplné ztrátě energie a s nadcházející lunární nocí provoz ukončí pravděpodobně už během dneška.

Modul Odysseus si při přistání na Měsíci zlomil nohu. Brzy mu dojde energie

Vesmír