ŠTÍTEK: Země

Velký disk se vynořil nad rozhlednou poblíž Kyjova. Vše zachytil Vladimír Šálek
Jedinečný pohled se v neděli 2. července naskytl fotografovi Vladimírovi Šálkovi, který zavítal ve večerních hodinách na rozhlednu Súsedská. Ta se nachází nad obci Hýsly na Hodonínsku. Letní oblohu zde rozzářil superměsíc, který se přehoupl přes horizont po 21. hodině. Tentokrát úplněk zářil mnohem jasněji než kdy jindy a byl na první pohled větší. 
3 fotografie

Velký disk se vynořil nad rozhlednou poblíž Kyjova. Vše zachytil Vladimír Šálek

Čtenář reportér
Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu v 17:11 SELČ úspěšně odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA).
Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu v 17:11 SELČ úspěšně odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA). Start bylo možné sledovat živě na kanálu ESA na serveru YouTube. Cílem mise je pomocí výkonného teleskopu a dalších zařízení zmapovat vesmír, jeho vývoj a strukturu a do budoucna odborníkům poskytnout data nutná k pochopení dvou nejzáhadnějších vesmírných jevů - temné hmoty a temné energie. Euclid do kosmu vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.

Z mysu Canaveral odstartovala evropská mise Euclid. Bude zkoumat vývoj vesmíru

Vesmír
Zmenšenina české družice Ambic
Už za pět let by mohlo mít Česko ve vesmíru družici schopnou pomoci třeba hasičům v boji s lesními požáry. Vybavená by měla být supermoderní snímací technikou. Snímky by dále mohly pomoci kontrolovat skládky odpadu či monitorovat těžbu dřeva. Na projektu pracují experti z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu ve spolupráci s odborníky z českých firem. Náklady by neměly překročit 720 milionů korun.

Česko by mohlo mít na oběžné dráze Země svého strážce. Pomáhal by třeba hasičům

Vesmír
Slaný oslavilo 60. výročí hvězdárny, nechyběl astronaut ani obří modely planet.
/VIDEO, FOTO/ Kumpánova zahrada ve Slaném ožila v neděli odpoledne obřími modely Měsíce a Země. Mimořádná podívaná byla uspořádána u příležitosti oslav 60. výročí existence Hvězdárny Jaroslava Trnky ve Slaném. Zajímavý program přilákal stovky návštěvníků a protáhl se až do pozdních večerních hodin. Děti si například mohly vystřelit vlastnoručně vyrobený model rakety nebo se vyfotit s astronautem.
26 fotografií

Slaný oslavilo 60. výročí hvězdárny. Nechyběl astronaut ani obří modely planet

Kladensko
Mezinárodní vesmírná stanice ISS
Vědci dlouhodobě řeší, jak zajistit základní potřeby astronautů na vesmírných misích bez nutnosti zásobování. Odpovědí je recyklace. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) proto vyvíjí přístroje, které dokáží recyklovat spotřební materiál, jako jsou potraviny nebo voda. Zkouší je na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Kam ve vesmíru mizí moč astronautů? Některé lidi může pravda šokovat

Vesmír
Snímky pocházejí z první oficiální instalace ve veřejném prostoru. Odehrála se nad ránem 20. června na bastionu hradu Špilberk. Foto:  Pavel Gabzdyl
Setkání se s obřími modely vesmírných těles na brněnské Kraví hoře letos nabídne příchozím pohled na Temnalónu. Jedná se o model noční podoby planety Země, která je ozářená pouze světlem doprovázejícím lidskou civilizaci. Kromě toho v parku lidé najdou výstavu snímků pořízených z paluby Mezinárodní kosmické stanice nebo letní kino s vesmírnou duší. Součástí budou podvečerní přednášky a také projekce v digitálním planetáriu.
5 fotografií

Nová planeta pro brněnský festival. Podívejte, jak vypadá nafouknutá Temnalóna

Regiony
Snímky pocházejí z první oficiální instalace ve veřejném prostoru. Odehrála se nad ránem 20. června na bastionu hradu Špilberk. Foto:  Pavel Gabzdyl
Setkání se s obřími modely vesmírných těles na brněnské Kraví hoře letos nabídne příchozím pohled na Temnalónu. Jedná se o model noční podoby planety Země, která je ozářená pouze světlem doprovázejícím lidskou civilizaci. Kromě toho v parku lidé najdou výstavu snímků pořízených z paluby Mezinárodní kosmické stanice nebo letní kino s vesmírnou duší. Součástí budou podvečerní přednášky a také projekce v digitálním planetáriu.
5 fotografií

Nová planeta pro brněnský festival. Podívejte, jak vypadá nafouknutá Temnalóna

Brněnsko
Pavel Suchan vedl tiskovou konferenci na téma Česká kosmická mise SLAVIA chce hledat suroviny ve vesmíru, na které vědci a technici představili ryze českou kosmickou misi SLAVIA.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Hledat zdroje surovin ve vesmíru bude cílem české kosmické mise Slavia, která úspěšně dokončila přípravnou fázi ověřující její celkové technické řešení. Mise by měla na oběžnou dráhu Země vynést dva satelity vybavené pokročilými technologiemi, svůj let má odstartovat v roce 2027. Projekt zaštítila Evropská kosmická agentura (ESA) a podpořilo ji i české ministerstvo dopravy. V úterý 20. června o tom informovala Akademie věd (AV ČR).
37 fotografií

Česká mise Slavia dokončila přípravnou fázi. Ve vesmíru bude hledat suroviny

Praha
Největší radioteleskop na světě může zodpovědět na otázky ohledně formování galaxií ale taky přítomnosti mimozemšťanů.
Tým expertů a umělců připravil cvičení pro všechny, kteří pátrají po stopách mimozemského života. Z družice u Marsu nechal ve středu večer poslat kódovaný signál. Všem zájemcům nabídne příležitost vyzkoušet si, jak vypadá snaha rozluštit a pochopit signál z vesmíru. Badatelé nedávno spočítali, že na rádiové signály ze Země by skuteční mimozemšťané mohli odpovědět už v roce 2029.

Než zavolá E.T. Rozlousknout šifrovanou zprávu z Marsu si může zkusit každý

Vesmír
Globální oteplování. Ilustrační snímek
Evropský parlament na svém posledním zasedání ve Štrasburku přijal jasnou většinou evropskou směrnici, která má zásadně snížit množství metanu v atmosféře. Metan působí na globální oteplování nejhůře ze všech skleníkových plynů. Je ho sice méně, ale při zadržování tepla v atmosféře je asi pětadvacetkrát horší než oxid uhličitý. Proto je jeho vliv na zvyšování teploty na Zemi velmi zásadní.

Metan způsobuje oteplování planety. EU chce proto snížit jeho množství

Česko a EU
Slavná fotografie Nikoly Tesly, pořízená v jeho laboratoři v Colorado Springs kolem roku 1899, ho naoko zachycuje, jak si čte vedle svého obřího generátoru vysokého napětí, produkujícího obrovské výboje elektřiny. Šlo ale o trik s dvojitou expozicí.
Byla středa 16. května 1888. Před odborné publikum složené z pracovníků Amerického ústavu elektrických inženýrů předstoupil Nikola Tesla, aby jim představil „nový systém střídavých proudových motorů a transformátorů“. Nebyl to jeho první ani poslední vynález – na svém kontě jich měl víc než Edison. Přesto byl obchodně méně úspěšný a některé jeho vynálezy dodnes děsí vyznavače konspiračních teorií.
12 fotografií

Čaroděj Nikola Tesla. Jeho experimentům se přičítá i slavná exploze v Tungusce

Svět
Astronauti Gordon Cooper a Charles Conrad po přistání mise Gemini 5.
Bylo to naposledy, kdy nějaký Američan letěl do kosmu sám. Program Mercury, který stál v počátcích amerického dobývání vesmíru, završil před 60 lety let Mercury-Atlas 9. Do té doby rekordní čas ve vesmíru při něm strávil astronaut Gordon Cooper. V kosmické agentuře NASA byl známý jako rebel způsobující množství problémů, při své kosmické výpravě ale dokázal, že vedení úřadu schopnosti astronautů podceňuje. A také vytvořil mapu pokladů. 
23 fotografií

Program Mercury: Astronaut Cooper byl rebel. Aby mohl letět do vesmíru, lhal

Svět
Výbuch, který je od Země vzdálený zhruba osm miliard světelných let, je desetkrát jasnější než jakákoliv známá supernova (na snímku)
Mezinárodní tým vědců zachytil největší vesmírnou explozi v historii zkoumání vesmíru. Nepředstavitelně velký a jasný výbuch se původně jevil jako nenápadný záblesk na noční obloze, jeho plný rozsah odhalila až následná pozorování. Explozi patrně vyvolal oblak plynu, který pohltila černá díra, píše s odkazem na studii zveřejněnou v odborném časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society list The Guardian.

Astronomové zachytili obrovskou vesmírnou explozi. Největší v historii

Vesmír
Mezinárodní vesmírná stanice.
I když poslední posádka opustí Mezinárodní vesmírnou stanci (ISS) až v roce 2030, experti mají už teď plné ruce práce, aby zajistili, že o rok později bezpečně shoří v atmosféře při návratu k Zemi. Specializované firmy tvrdí, že tou dobou už by ji dokázaly na oběžné dráze rozebrat a zrecyklovat. Kosmická agentura NASA je však vůči tomu skeptická. Znalci tak očekávají nad Pacifikem podívanou, jakou ještě člověk nezažil.
6 fotografií

Velká ohnivá show. Experti vědí, jak přesně zanikne Mezinárodní vesmírná stanice

Vesmír
To nejlepší z Moravy - food festival ve Slavkově u Brna.
I na Vyškovko zavítají čarodějnice. Kouzelné dopoledne zažijí návštěvníci čarodějnického reje, který s sebou nese spoustu zábavy a čarování. V Zoo Vyškov je na sobotu připravený program věnovaný planetě Země. Děti i dospělí se mohou těšit na poučné aktivity. To nejlepší z Moravy nabídne festival ve Slavkově u Brna. Přítomní se dočkají folklorního vystoupení nebo ukázky řemesel jako například stloukání másla.
20 fotografií

Tipy na víkend na Vyškovsku. Ve Slavkově u Brna se předvede to nejlepší z Moravy

Cestujeme