ŠTÍTEK: Země

Muzikál Kapka medu pro Verunku v bystřickém divadle U Jelena.
/FOTOGALERIE/ Děti ze Základní umělecké školy Benešov představily v bystřickém divadle U Jelena muzikál Kapka medu pro Verunku. Příběh muzikálu upozorňuje na znečišťování přírody lidmi a nutí diváka k zamyšlení nad chováním lidstva k planetě Zemi. Přestože se jedná o velmi vážné téma, děj má rychlý spád a vtahuje diváka do příběhu plného pohádkových postav.
10 fotografií

Divadelní festival Ludvíka Němce zahájili žáci Kapkou medu pro Verunku

Čtenář reportér
Vědci dokázali z plastových lahví vyrobit nanodiamanty
Mezinárodnímu týmu vědců se v rámci experimentu povedla nevídaná věc. Pomocí laserových záblesků, kterými experti napodobili nitro ledového planetárního obra Neptuna, se jim podařilo přetvořit běžné plastové lahve na diamanty. Technologie by mohla mimo jiné omezit množství plastového odpadu a ulevit tak životnímu prostředí. Informoval o tom portál SciTechDaily.

Vědci dokázali vyrobit diamanty z plastových lahví. Díky nápodobě nitra Neptunu

Objevy
Saturn.
Experti v nové studii osvětlili vznik známých Saturnových prstenců. Jsou podle nich pozůstatkem měsíce, který se přiblížil příliš blízko planety, načež ho roztrhala její gravitace. Teorie o satelitu zaniklém před sto až dvěmi sty miliony let vysvětluje i relativní mládí prstenců. Informuje o tom deník Guardian.

Saturn byl kdysi bez svých prstenců. Změnila to děsivá událost

Vesmír
Fotografie měsíce Europy pořízená v devadesátých letech minulého století sondou Galileo.
Juno ve čtvrtek proletěla kolem jednoho z nejzajímavějších oceánských světů v naší sluneční soustavě. Sondě, která od roku 2016 obíhá kolem Jupitera, se tento týden podařilo přiblížit se k povrchu zmrzlého měsíce Europa až do blízkosti 352,4 kilometrů. Při průletu pořídila jedny z vůbec nejkvalitnějších snímků ledového pláště Europy.

Vodní svět u Jupitera. Sonda Juno pořídila nejdetailnější snímky měsíce Europa

Vesmír
Asteroid krátce předtím, než do něj záměrně narazila vesmírná raketa NASA.
V noci na úterý lidstvo se zatajeným dechem sledovalo vesmírnou misi, která v naší historii nemá obdoby. Družice DART cíleně narazila do asteroidu Dimorfos vzdáleného 11 milionů kilometrů od planety Země. Půltunový projektil z dílny expertů z americké NASA měl za úkol vychýlit dráhu giganta, a připravit tak půdu pro budoucí planetární obranu Země v případě, že ji někdy skutečně asteroid ohrozí. Italští astronomové nyní odhalili nejnovější snímky ze sesterské družice LICIACube, která masivní srážku v hlubinách vesmíru pozorovala zpovzdálí.
4 fotografie

Detailní pohled na Armageddon. NASA ukázala nové fotky srážky lodi s asteroidem

Vesmír
V pátek 30. září se v Olomouci koná oblíbená popularizační akce Noc vědců
Dlouho do tmy budou mít tento pátek 30. září otevřeno laboratoře, přednáškové sály a další prostory spojené s vědeckým bádáním v Olomouci. Návštěvníci budou moci opět prožít Noc vědců, oblíbenou popularizační akci. Letos na téma Všemi smysly. Na Univerzitě Palackého v Olomouci (UP) a ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOl) na dětské i dospělé návštěvníky čeká mezi 16. hodinou a půlnocí pestrý program. Nabídne komentované prohlídky, přednášky, pokusy, také ochutnávky i fire show. Chybět nebude ani nafukovací model Země.
16 fotografií

Noc vědců si návštěvníci užijí všemi smysly. Už tento pátek!

Olomoucko
 Ilustrace kosmické lodi DART přibližující se k asteroidům Dimorphos a Didymos
Jde o další přelomový okamžik v historii dobývání vesmíru. V úterý 27. září 2022, hodinu a patnáct minut po půlnoci středoevropského letního času, došlo k naplnění účelu mise NASA DART (Double Asteroid Redirection Test, tedy zkouška vychýlení dvojice asteroidů). Vesmírná loď vyslaná z naší planety vůbec poprvé v historii záměrně a měřitelně změnila pohyb jiného významného tělesa v naší Sluneční soustavě. Jinými slovy, šlo o první úmyslný náraz do asteroidu.
9 fotografií

Vesmírná loď NASA se srazila s asteroidem. A to vše v přímém přenosu

Vesmír
Raketa Space Launch System s modulem Orion na rampě v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, 2. září 2022
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) kvůli nepříznivému počasí zrušil na úterý plánované vypuštění rakety Space Launch System (SLS) s modulem Orion k Měsíci. Jedná se o již třetí odklad startu testovací mise, kterou budou v případě úspěchu následovat cesty na Měsíc s posádkou. Informovala o tom v sobotu agentura AP.

NASA už potřetí odložila start nové rakety k Měsíci. Tentokrát kvůli bouři

Vesmír
Podzim. Ilustrační snímek
V pátek nastává podzimní rovnodennost, končí astronomické léto a začíná podzim. Slunce ve 03:04 středoevropského letního času vstoupí do znamení Vah, střed Slunce se nachází nad zemským rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule. Den bude stejně dlouhý jako noc. V dalších týdnech se budou noci až do zimního slunovratu 21. prosince prodlužovat, zatímco dny se budou krátit. O zimním slunovratu jsou dny nejkratší a noci nejdelší.
33 fotografií

Astronomické léto končí, o slovo se hlásí podzim. Nastává rovnodennost

Česko
Ilustrace sondy DART před dopadem na binární systém Didymos/Dimorphos.
NASA chystá cosi jako vesmírný kulečník - vlastně spíš cvrnkanou - a Češi budou u toho. Realitou se má stát vědecké dobrodružství, jaké dosud znali spíš jen příznivci sci-fi příběhů. Na pondělí 26. září se chystá test reálné schopnosti lidstva posunout vesmírným tělesem - což má být příprava na odvrácení případně hrozícího střetu většího útvaru z kosmu se Zemí, pokud někdy v budoucnu bude naši planetu ohrožovat.

Vesmírný kulečník: Lidé zkusí posunout měsíček, dohlídnou na to čeští vědci

Z okolí
Ruská vesmírná loď Sojuz s trojicí kosmonautů na palubě startuje k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Ilustrační snímek
Ve věku 80 let zemřel ruský kosmonaut Valerij Poljakov, který je držitelem rekordu v délce pobytu člověka ve vesmíru. Informovala o tom dnes ruská vesmírná agentura Roskosmos. Poljakov se do kosmu vypravil dvakrát, během své mise v letech 1994 a 1995 tam strávil nepřetržitě 437 dnů, čímž vytvořil dosud nepřekonaný rekord.

Zemřel kosmonaut Poljakov. Držitel rekordu v délce pobytu člověka ve vesmíru

Vesmír
Návštěvníci mohli obdivovat rozsvícené modely Země, Měsíce, Marsu a Slunce v kulisách nasvíceného slavkovského zámku.
Světlo oblíbených modelů planet přilákalo do slavkovského zámeckého parku stovky lidí. Návštěvníci mohli obdivovat rozsvícené modely Země, Měsíce, Marsu a Slunce v kulisách nasvíceného slavkovského zámku. Mnozí lidé si přinesli vlastní zdroje světla a vytvořili tak mystickou noční atmosféru. 
29 fotografií

OBRAZEM: Zámecký park ve Slavkově ozářily planety

Vyškovsko
Šlo o kometu? Ohnivou show, která se odehrávala 300 kilometrů nad povrchem Země viděli lidé ze Skotska, Severního Irska a severních částí Anglie. Ilustrační foto.
Během středeční noci stovky lidí s údivem natáčely oblohu, když nad hlavami pozorovaly pomalu se pohybující těleso s barevným ocasem. Vědci se celý následující den nedokázali shodnout, co se to na obloze vlastně objevilo. Původně se domnívali, že šlo o kus vesmírného odpadu ze Starlinku Elona Muska, ale nejnovější odhady je vedou k přesvědčení, že šlo o meteorit.

Ve Skotsku natočili na obloze podivný úkaz. O kometu ani vesmírný odpad nešlo

Vesmír
Podle nové studie však naše planeta není tak obyvatelná, jak by mohla být. Ve skutečnosti by pro lidstvo mohla být učiněným rájem. A stačilo by k tomu jediné - kdyby se mírně posunula oběžná dráha planety Jupiter.
V celém vesmíru je jen jeden svět, o kterém se stoprocentní jistotou víme, že je pro lidstvo dostatečně pohostinný - a to ten náš. Při hledání potenciálně obyvatelných planet mimo vlastní kout galaxie proto používáme právě Zemi jako dokonalý vzor. Podle nové studie však naše planeta není tak obyvatelná, jak by mohla být. Ve skutečnosti by pro lidstvo mohla být učiněným rájem. A stačilo by k tomu jediné - kdyby se mírně posunula oběžná dráha planety Jupiter.
7 fotografií

Země může být ještě obyvatelnější, klíčem je podle vědců oběžná dráha Jupitera

Vesmír
Prezident John Fitzgerald Kennedy v Oválné pracovně.
Na některé projevy politiků se zapomene krátce poté, co byly vyřčeny. Pak ale existují i takové, které se navěky zapíší do historie. Mezi ty druhé bezesporu patří i oznámení amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, že jeho země je připravena vyslat na Měsíc prvního člověka. Došlo k němu přesně před 60 lety a výrazně napomohlo vývoji programu Apollo. Počátky programu ovšem poznamenala i děsivá smrt. 
4 fotografie

Vyšleme člověka na Měsíc, slíbil Kennedy. Za programem se skrývala i děsivá smrt

Svět
Start čínské kosmické lodi Shenzhou VII. Ilustrační foto.
Čínská národní vesmírná agentura vypustila nový špionážní satelit opředený tajemstvím. Ač má družice podle čínských zdrojů sloužit k monitorování půdy, výnosů plodin a přírodních katastrof, bude ji tamní vláda podle mnohých analytiků využívat ke shromažďování vojenských informací. Se zprávou ve čtvrtek přišel portál Space.

Čína vypustila na oběžnou dráhu špionážní satelit. Družici halí tajemství

Svět
Thwaitesův ledovec
Antarktický Thwaitesův ledovec, kvůli vysokému riziku zhroucení a ohrožení hladiny světových moří přezdívaný Ledovec soudného dne, může podle vědců v příštích letech velmi rychle ustoupit. Tento fakt je znepokojuje a ještě více zesiluje obavy z extrémního zvýšení hladiny moří, které by jeho případný zánik doprovázelo.

Ledovec soudného dne taje rychleji, než mysleli. Následků se bojí i sami vědci

Věda
Nerovnoměrná protonová polární záře na Marsu vzniká, když turbulentní podmínky kolem planety umožňují nabitým vodíkovým částicím ze Slunce proudit do atmosféry. Ilustrační foto
Dechberoucí světelný úkaz tančící vysoko v atmosféře, typický pro polární oblasti. Tak zná většina pozemšťanů jev zvaný polární záře. Aurory však lze spatřit i jinde ve vesmíru. Jedním takovým místem je i náš planetární soused, Mars. Právě zde astronomové už dříve odhalili vícero typů polární záře, a to přestože rudá planeta nemá vlastní magnetické pole. Jedna z polárních září však vědce nyní velmi překvapila.
9 fotografií

Mimozemská aurora. Vědci odhalili tajemství polární záře na Marsu

Vesmír
Kanadští astronomové pomocí teleskopu NASA TESS objevili exoplanetu zcela pokrytou vodou. Mohl by se zde vyskytovat život.
Kanadští astronomové pomocí teleskopu NASA TESS objevili exoplanetu zcela pokrytou vodou, která připomíná hollywoodský snímek Vodní svět z roku 1995 s Kevinem Costnerem v hlavní roli. Zjištění také nasvědčují tomu, že mírná teplota na ní by mohla podporovat život. Jaký druh a jak dlouho by tam mohl prosperovat, se výzkumníci stále snaží zjistit. Exoplaneta je od Země vzdálená sto světelných let.
3 fotografie

Vědci objevili ve vesmíru vodní svět. Mohl by zde existovat život, domnívají se

Vesmír