ŠTÍTEK: Země

Asteroid letící kolem Země. Ilustrační foto.
Malý asteroid, přibližně o velikosti autobusu, se dnes (ve čtvrtek 7. července) extrémně přiblíží k Zemi, a to zhruba ve vzdálenosti pouhých 90 tisíc kilometrů, což je asi 23 procent průměrné vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Podobné události sice nejsou nikterak neobvyklé, na celém objevu je však nejvíc překvapivé to, že ještě před několika dny vůbec nikdo netušil, že se těleso k planetě blíží.

Malý asteroid dnes proletí blízko Země. Vědci ho objevili na poslední chvíli

Vesmír
Ilustrační foto
První prázdninový měsíc nám opět nabídne zajímavou „planetární show“. Ke Slunci nejbližší Merkur, který už se nám definitivně ztratí v záři Slunce, sice pozorovatelný nebude, po většinu noci (s výjimkou večerních hodin) ale bude dobře viditelný plynný obr Satur, jehož prstence ale bez dalekohledu nevidíme.

Na noční obloze pokračuje planetární show

Hradecko
Sobotní večer rozzářil nad Brněnskou přehradou třetí ohňostroj ze série Ignis Brunensis.
Labyrint lidských životů předvedli první prázdninovou sobotu nad brněnskou přehradou souboj dobra a zla na hudbu Beethovena, Vivaldiho a Carla Orffa. Závěrečný obraz věnovali ohňostrůjci řeckému skladateli Vangelisovi, který koncem května zemřel. Ještě před barevnou podívanou obdivovali diváci druhé představení ze série Ignis Drone Show. Podívanou s názvem Elementy od týmu Spectrum Production ukázalo živly, elementární dráhy a planety včetně závěrečné obří Země.
26 fotografií

Dronová show a ohňostroj nad Brnem: souboj živlů i pocta zesnulému Vangelisovi

Brněnsko
Vizualizace sondy DART (NASA) na níž spolupracuje tým Petra Pravce z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.
Za detailním poznáním menších vesmírných těles, která se objevují v blízkosti Země, se lze v úterý 28. června vypravit na hvězdárnu v Ondřejově na Praze-východ. Observatoř od 18 hodin pořádá Asteroid Day – nikoli pozorování, ale debatu s odborníky v knihovně hvězdárny. Přesné téma? Blízkozemní asteroidy – nebezpečí i příležitost. Akce je zdarma.

Vědci představí výzkum asteroidů, ale i své vlastní životy

Z okolí
Martina na ČVUT řídila model jaderného reaktoru
Martina z Hradce Králové oslaví teprve dvanácté narozeniny, jakmile ale začne mluvit o jaderné fyzice, s úžasem na ni hledí většina dospělých. Chce být jadernou fyzičkou a není to jen klasické dětské přání, které se každou chvíli mění. Zájem začala mít už ve druhé třídě, kdy od rodičů prvně zaslechla slovo Černobyl. Následně si zjistila veškerá dostupná fakta ohledně havárie tamní elektrárny.

Pro vědu ji nadchl osud Černobylu. Nadaná školačka chce nyní vylepšit reaktory

Věda
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/28. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. V novém díle na čtenáře čeká odpověď na otázku: Proč se někdy Měsíc zdá být oranžový či červený?

Proč se někdy Měsíc zdá být oranžový?

Věda
Žlab Sirenum Fossae na planetě Mars
V roce 1815 dopadl na Zemi meteorit, který byl pojmenován Chassigny podle obce v severovýchodní Francii, v jejíž blízkosti udeřil 3. října kolem osmé ráno do Země. Lidé tehdy ještě nevěděli, že se tento malý kus kamene kdysi utrhl z Marsu. Po 207 letech však nyní vědci přicházejí s jeho novou pozoruhodnou analýzou, která odhaluje překvapivé podrobnosti o vzniku této planety.
13 fotografií

Dar z nebes. Analýza dávného meteoritu zpochybňuje naše chápání vzniku Marsu

Vesmír
Bohemia Voice.
Bohemia Voice, multižánrové vokální uskupení, pořádá tradiční prožitkový koncert pod širým nebem v magickém nedostavěném chrámu Panny Marie v Panenském Týnci. Koncert s názvem „Letní slunovrat s Bohemia Voice“ se uskuteční v úterý 21. června od 21.15 hodin. Atmosféru koncertu pořádaném na oslavu letního slunovratu doplní skupina FireArt tancem s ohněm a vizuální umělec VJ PleiOne, který každou skladbu doprovodí vizuální projekcí.

Chrám rozezní hudbu z filmů Gladiátor či James Bond. Hrát bude Bohemia Voice

Čtenář reportér
Uměle vytvořený obrázek družice Gaia pozorující Mléčnou dráhu. Obrázek na pozadí oblohy je sestaven z dat o více než 1,8 miliardy hvězd. Ukazuje jejich celkovou jasnost a barvu podle poledních vydaných dat. Ilustrační foto.
Vesmírná observatoř Gaia objevila zvláštní a nečekaný vesmírný jev. Mise Evropské kosmické agentury (ESA), která začala v roce 2013, se snaží vytvořit co nejpřesnější a nejúplnější mapu Mléčné dráhy. Kromě nečekaných hvězdných vln připomínajících tsunami nejnovější data odhalují také doposud nejpodrobnější informace o téměř dvou miliardách hvězd v naší galaxii.

Observatoř Gaia odhalila v Mléčné dráze nečekaný úkaz. Připomíná tsunami

Vesmír
Superměsíc.
Astronomičtí nadšenci dnes 14. června na noční obloze uvidí první ze tří letních superměsíců. Podle předpovědi počasí má být navíc jasná obloha. Proto by měl se měl ukázat ve své plné kráse. K pozorování lidé nebudou potřebovat žádné speciální vybavení. Červnovému superúplňku se také říká jahodový, medový či růžový. S barvou Měsíce to ovšem nemá nic společného.

Dnes bude na obloze vidět jahodový superměsíc, jeden z nejjasnějších úplňků roku

Vesmír
Pradávné asteroidy odhalují počátky sluneční soustavy, ilustrační foto
Představte si dopravní špičku, v níž vozidla všech možných tvarů i velikostí uhánějí obrovskou rychlostí, ale naprosto chaoticky bez dodržování sebemenších pravidel. Srážka střídá srážku, aniž by to provoz jakkoli zpomalilo. Asi tak vypadala na svém počátku sluneční soustava, kde do sebe opakovaně narážely vesmírné skály, balvany i planetesimály. Časovou osu tohoto zmatku nyní prozkoumala nová studie.

Pradávné asteroidy vydaly tajemství o rané sluneční soustavě: Byla plná chaosu

Vesmír
Test rakety NASA v misi Artemis, která má za cíl vrátit člověka an Měsíc.
Alespoň symbolicky nyní může prakticky každý člověk vyrazit na Měsíc. Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) totiž zájemcům nabízí možnost získat palubní lístek na misi Artemis I, která k Měsíci vyrazí už o prázdninách. Lidé mohou do kosmu poslat své jméno, které bude zaznamenáno na flešce v útrobách kosmické lodi.

Leťte s námi k Měsíci, láká NASA. Lidé mohou do kosmu poslat své jméno

Vesmír
Katrin Vorreiterová, koordinátorka pro Českou republiku světového hnutí Animal Save Movement.
Brutální video ukazující kruté zacházení se zvířaty na jatkách v Hraběticích na Znojemsku, zveřejněné v tomto týdnu hnutím Zvířata nejíme a následný protest aktivistů z celé republiky na místě vyvolal u mnoha lidí vlnu emocí. „Hrabětice nejsou výjimka, podobnému zacházení jsou vystavena zvířata na mnoha místech u nás i ve světě,“ říká Katrin Vorreiterová, koordinátorka pro Českou republiku světového hnutí Animal Save Movement.
4 fotografie

Bojovnice za práva zvířat: Záběry z Hrabětic? Chuť na řízek člověka přejde

Znojemsko
Nejvýznamnějším úterním návštěvníkem Informačního centra Ledvice se stala  osmiletá Ema  její pořadové číslo totiž obsahovalo dvě pětky a tři nuly (55 000).
Návštěvníkem (respektive návštěvnicí) Informačního centra Elektrárny Ledvice s pořadovým číslem 55 000 se v úterý 2. června stala osmiletá Ema, žákyně 2. B ze ZŠ Lidická v Bílině. Přesně tolik návštěvníků totiž do infocentra zavítalo od listopadu 2009, kdy bylo v rámci realizace druhé vlny ekologizace výrobních zdrojů Skupiny ČEZ na severu Čech a výstavby nového vysoce ekologického zdroje zpřístupněno veřejnosti.
3 fotografie

Ema ze ZŠ Lidická v Bílině má primát z informačního centra Elektrárny Ledvice

Čtenář reportér
Volně plovoucí, takzvaná nezbedná planeta (rogue planet).
Až Slunce za miliardy let začne zvětšovat svůj objem a rozepne se jako balon, projde poslední fází svého hvězdného vývoje, stádiem rudého obra. Lidstvo, pokud do té doby na už tak rozpálené planetě nějakým způsobem přežije, nebude mít na vybranou. Zemi bude muset opustit, než ji Slunce zcela pohltí. Jak to ale udělá? Podle nové studie to může zkusit i bez kosmických lodí. Stačí si stopnout taxi v podobě toulavé planety.
9 fotografií

Cestovat vesmírem jde i bez kosmické lodi, tvrdí studie. Může to spasit lidstvo

Vesmír
Raketa SLS, která společně s modulem Orion vynese na Měsíc astronauty při programu Artemis.
Testy před vysláním rakety z programu Artemis na Měsíc finišují v těchto dnech. Její letní cesta do vesmíru bude první uskutečněnou misí programu, ve kterém se na kosmické těleso ve finále po desetiletích dostanou další lidé. Už počátkem příštího týdne technici raketu umístí na odpalovací rampu a odborníci z NASA vyzkouší nanečisto její start, což je rozhodující zkouška.
12 fotografií

Návrat na Měsíc se blíží. Raketu Artemis čeká poslední velký test

Vesmír
Parodické náboženství pastafariánství označuje za stvořitele světa létající špagetové monstrum.
V něco věřit je důležitou součástí lidských životů. Pokud to člověku pomůže v těžkých situacích, pak vlastně není podstatné, k jakému bohu či bohům se modlí. V jednadvacátém století by se neměl nikdo nikomu posmívat za to, k jaké víře se přiklání. My vám však dnes představíme pětici bizarních náboženství, nad kterými budou kroutit hlavou i ti nejtolerantnější z vás.
8 fotografií

Nejšílenější náboženství: Nad některými vírami nelze než kroutit hlavou

Do světa
Zleva: interpret Spejbla a Hurvínka Ondřej Lážnovský, vodič Hurvínka Michal Barták a kosmonaut Vladimír Remek.
/FOTOGALERIE/ Letět do Vesmíru, to je rozhodně výzva! Stejně tak je někdy výzva vědět, kdy se tak stane. Hurvínek, který měl jako první loutkonaut proletět zemskou atmosférou na konci června 2022, se hlásil na startu o něco dříve! V pořadí 11. česká družice, na jejíž palubě je dvoucentimetrový skleněný "loutkonaut" Hurvínek odstartovala na oběžnou dráhu planety Země 25. května 2022 ve 20.27 hodin našeho času a do kosmického prostoru ji vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX z floridského mysu Cape Canaveral.
8 fotografií

FOTO: Vzhůru mezi hvězdy! Hurvínek večer 25. května odletěl do vesmíru!

Čtenář reportér