ŠTÍTEK: Země

Slunce na dosud nejrozsáhlejším snímku, který pořídila vesmírná sonda Solar Orbiter.
Je to náš zdroj tepla a světla. Pro život na planetě je naprosto nepostradatelné. Závisí na něm podnebí i příliv a odliv, podněcuje tvorbu vitamínu D. Ano, řeč je o Slunci, naší nejbližší hvězdě. Víme o ní už mnoho, nyní se však, díky speciální sondě, můžeme podívat na dosud nejrozsáhlejší snímek celého disku a atmosféry hvězdy.

Fotografie, která bere dech. Sonda pořídila dosud nejrozsáhlejší snímek Slunce

Vesmír
Na fotografii pořízené z videa Roskosmosu z 18. března 2022 jsou nově příchozí ruští kosmonauti na ISS ve žlutých oblecích Oleg Artěmjev (uprostřed), Denis Мatvejev (vpravo) a Sergej Korsakov
Některá zahraniční média se dnes pozastavují nad tím, že tři ruští astronauti, kteří v pátek večer dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), se následně ukázali v přímém přenosu ve žlutomodrých kombinézách. Podle zpravodajské společnosti BBC se oděv v barvách ukrajinské vlajky jevil jako vyjádření odporu proti napadení Ukrajiny. Sami astronauti to nepotvrdili, jeden z nich věc vysvětlil potřebou využít nahromaděné zásoby.

Překvapení na ISS: Ruští astronauti si oblékli uniformy v ukrajinských barvách

Svět
Bolid, ilustrační obrázek
V pátek 11. března 2022 kolem půl desáté večer koordinovaného světového času (UTC), vstoupil do zemské atmosféry malý asteroid. To samozřejmě není nic neobvyklého, protože vesmírné kameny vstupují do zemské atmosféry neustále. To, co však dělá tento asteroid tak výjimečným, je fakt, že ho astronom zahlédl ještě předtím, než se setkal s hranicí atmosféry.

Zemi zasáhl asteroid. Vědci si ho všimli jen dvě hodiny před dopadem

Věda a technika
Kráter Hiawatha v Grónsku. Prohlubeň je zhruba uprostřed snímku, jde o kruh bleděhnědé barvy. Snímek je simulací, ve skutečnosti je kráter překrytý vrstvou ledu.
Vědci odhalili další tajemství záhadného kráteru Hiawatha, který se nachází v Grónsku. Už dříve věděli, že prohlubeň skrytá pod vrstvou ledu patří mezi největší dopadové krátery na planetě a vznikla zřejmě po nárazu asteroidu. Nyní k tomu navíc odhadli, jak starý může kráter být. Podle všeho vznikl mnohem dříve, než se dosud myslelo.
5 fotografií

Vědce dál udivuje kráter v Grónsku. Je o desítky milionů let starší, než mysleli

Věda a technika
Počítačová animace dopadu asteroidu. Podle odborníků takový scénář nehrozí
Šestého ledna letošního roku se astronomové z observatoře Mount Lemmon v Arizoně ohlásili s hrozivým zjištěním: objevili asteroid o průměru 70 metrů, který působil tak, že může při svém dalším průletu potenciálně zasáhnout Zemi - a k tomuto průletu mělo dojít již 4. července 2023. Sedm po sobě jdoucích nocí se zdálo, že nebezpečí opravdu hrozí. Nakonec ale vědci oznámili, že objekt naši planetu mine.
9 fotografií

Hrozilo, že v roce 2023 narazí do Země. Obávaný asteroid nakonec planetu mine

Věda a technika
Eurokomisařka Věra Jourová.
Nový vesmírný program chce spustit Evropská unie. Po programech Copernicus a Galileo bude třetím v řadě. Měl by zlepšit možnosti ochrany států před kybernetickými útoky či zajistit stabilní internetové pokrytí za všech okolností. Unie si také plánuje zajistit lepší manévrovací prostor pro své satelity. Proč je to důležité, vysvětluje v rozhovoru pro Deník místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.
10 fotografií

Jourová: Satelity v kosmu ohrožují úlomky. Vyřešit to mají dopravní pravidla

Česko a EU
V Krásné Lípě finišuje dostavba základní školy.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Nové šatny, výtahy, sociální zázemí. Ale především nová učebna přírodovědných předmětů, které bude dominovat obří třímetrová koule, na kterou bude možné promítat například aktuální snímky od NASA. Tento velký prostor bude sloužit také jako školní aula. V Krásné Lípě vrcholí dostavba základní školy za přibližně 40 milionů korun. Skončí tak rekonstrukce, kterou si naplánovali už před patnácti lety.
28 fotografií

V nové aule krásnolipské školy se bude vznášet třímetrová zeměkoule

Děčínsko
Pavel Suchan ve Ždánicích.
Chtěli byste letět do vesmíru? Je to snadné nebo těžké? Jaké je to pohybovat se ve stavu beztíže? Jak se tam jí a pije? To všechno a mnohem více ukáže Pavel Suchan na příkladu letu astronauta - plyšového českého krtečka. Přednášku pana Suchana s názvem Vesmírné příběhy s krtkem astronautem by si neměli nechat zájemci ujít již tuto sobotu. Děkujeme panu Trutnovskému za dnešní příspěvek.
6 fotografií

Do hvězdárny ve Ždánicích přijede vědec s astronautem. Ukáží stav beztíže

Čtenář reportér
Tesla Roadster.
Před čtyřmi lety odstartovala z amerického státu Florida nejvýkonnější nosná raketa na světě, Falcon Heavy, soukromé společnosti SpaceX. Do vesmíru odnesla netradiční těleso - osobní vůz Tesla miliardáře a majitele obou zmíněných společností, Elona Muska. Vůz se stále pohybuje po sluneční soustavě. Dokonce je možné sledovat, kde se nachází.

Kde je nyní? Muskova Tesla již čtyři roky poletuje sluneční soustavou

Věda a technika
V Divadle Na Fidlovačce se v úterý večer můžete zasmát při komedii Famílie.
Co dnes budete po práci, po škole nebo prostě v rámci volna dělat? Podívejte se níže na pár našich dnešních tipů na akce, které se v metropoli 8. února konají.

Tipy na úterý 8. února

Volný čas
Sopečná aktivita na sopce Poás. Jedno z jezer na vrcholu sopky poskytuje vědcům cenné informace o tom, jak některé formy života dokáží ustát extrémní podmínky.
Existoval na Marsu život? To je otázka, se kterou si vědci lámou hlavu už celá desetiletí. Rozlouskávat ji pomáhají nejen vozítka vyslaná přímo na rudou planetu, ale i výzkum jednoho velmi zvláštního jezera na Zemi. Konkrétně jedné z nejkyselejších vodních ploch světa. Podle nového výzkumu v ní dokáží přežít mikrobi, což naznačuje, že i na Marsu mohly kdysi existovat některé formy života.
5 fotografií

Nejkyselejší jezero světa vypadá jako z hororu. Naznačuje však život na Marsu

Věda a technika
Mezinárodní vesmírná stanice.
Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) plánuje provozovat Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) jen do konce roku 2030. Podle nově zveřejněných plánů ji pak navede do odlehlé části Tichého oceánu známé jako Point Nemo, kde ji nechá zřítit mezi další vesmírné vybavení. Za osm let by totiž měly na oběžnou dráhu dorazit komerční stanice, které se místo ní stanou místem pro mezinárodní spolupráci a výzkum.
6 fotografií

NASA nechá v roce 2030 zřítit Mezinárodní vesmírnou stanici do Tichého oceánu

Věda a technika
Pohled na oblohu prostřednictvím radiového vesmírného dalekohledu MWA. Tajemný objekt je označen bílou hvězdou
Cosi vzdáleného jen 4000 světelných let od Země k nám vysílá podivné signály, jaké astronomové dosud neviděli. Každých 18,18 minuty se zhruba na 30 až 60 vteřin rozzáří jasným pulzem jeden z nejsvítivějších objektů, jaký kdy astronomové v nízkofrekvenčním rádiovém vesmírném dalekohledu zaznamenali. Tajemný vysílatel neodpovídá profilu žádného známého astronomického tělesa.

Vědci zachytili podivné signály z vesmíru. Míří k Zemi a jsou relativně blízko

Věda a technika