ŠTÍTEK: Země

Země, jediná obyvatelná planeta ve sluneční soustavě
Podstatou, ba přímo synonymem pozemského života je možnost dýchat kyslík. Přesto ho v prvních dvou miliardách let existence naší planety nebylo v ovzduší mnoho. K takzvané Velké oxidační události došlo až poté, co se na Zemi objevilo dost sinic schopných provádět fotosyntézu, tedy přeměňovat sluneční svit na energii. Ale kdy k tomu došlo a jakým způsobem to proběhlo? 
6 fotografií

Velká oxidační událost: vědci poodhalili jedno tajemství evoluce na Zemi

Věda a technika
Zničená vesnice po povodni v Německu.
Pokud si dospělý člověk v současnosti povzdechne, že se mu zdá, že přibývá přírodních katastrof, nebude se mýlit. Belgičtí vědci publikovali v odborném časopisu Science studii, ve které vypočítali, že děti narozené v roce 2020 za život zažijí mnohonásobně více extrémů počasí, než mohli prožít a prožijí lidé narození v roce 1960. Jde o důsledek globálního oteplování.
4 fotografie

Mnohem více povodní i vln veder. Další generace zažijí katastrofy častěji

Věda a technika
Americký středozápad v současnosti a v roce 2500. Tedy v případě, že se lidstvu nepodaří zpomalit globální oteplování. Ilustrace je součástí vědecké studie, publikované v časopisu Global Change Biology.
Vše bude úplně jinak, než je teď. Do roku 2500 se naše Země promění takovým způsobem, že by se na ní současní lidé cítili jako mimozemšťané. Tvrdí to vědci v nově zveřejněné studií v časopisu Global Change Biology. V článku mimo jiné upozorňují na rizika globálního oteplování a zdůrazňují, že pokud brzy nezačneme konat, jejich předpovědi se stanou realitou.
3 fotografie

Palmy místo obilí. Vědci ukázali, jak bude vypadat svět v roce 2500

Věda a technika
Multižánrové vokální kvarteto Bohemia Voice pořádá další koncert pod širým nebem v chrámu v Panenském Týnci.
Bohemia Voice, české vokální kvarteto reprezentující crossover žánr v hudbě, pořádá prožitkový koncert pod širým nebem. Koncert s názvem „Nessun Dorma – Nechť nikdo nespí“ se uskuteční ve středu 22. září od 19:15 hodin na magickém místě nedostavěného chrámu v Panenském Týnci. Atmosféru koncertu pořádaného na oslavu podzimní rovnodennosti doplní skupina FireArt tancem s ohněm a vizuální umělec VJ PleiOne, který každou skladbu doprovodí vizuální projekcí.

Kvarteto Bohemia Voice pořádá koncert v chrámu v Panenském Týnci

Čtenář reportér
Civilní posádka lodi Crew Dragon po přistání 18. září 2021. Zleva Hayley Arceneauxová, Jared Isaacman, Sian Proctorová a Chris Sembroski
V Atlantském oceánu u pobřeží amerického státu Florida přistála po letu na oběžné dráze kolem Země čtyřčlenná civilní posádka lodi Crew Dragon společnosti Space X podnikatele Elona Muska. Jejich kapsle SpaceX se spustila do oceánu těsně před západem slunce v 1:08 SELČ nedaleko místa, kde jejich let o tři dny dříve začal. Informují o tom světové tiskové agentury. Je to první zcela amatérská posádka, která obletěla Zemi bez profesionálního astronauta.
8 fotografií

Zpátky na zemi. Z vesmíru se vrátila civilní posádka lodi Crew Dragon

Věda a technika
Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX dnes z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon se čtyřčlennou civilní posádkou
Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX dnes z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon s americkou čtyřčlennou civilní posádkou. Jde o vůbec první výpravu do kosmu bez profesionálního astronauta. Mise Inspiration4 má trvat tři dny a je zaměřená na lékařský výzkum dopadů pobytu ve vesmíru na lidský organismus. Agentura AP let označuje za dosud nejambicióznější posun ve vesmírné turistice.
6 fotografií

Historicky první let bez profesionála: SpaceX vyslala do vesmíru civilní posádku

Věda a technika
Komik a herec Lukáš Pavlásek
Všímám si, jak se ve světě množí žaloby na různé křivdy, co se někomu staly před mnoha a mnoha dávnými lety, někdy až téměř staletími. Třeba teď jsem četl, že si jedna sedmdesátiletá paní vzpomněla, že ji ve dvanácti letech údajně zneužíval folkový guru Bob Dylan, a teď po padesáti šesti letech se rozhodla ho žalovat a přilepšit si k důchodu slušnou sumičkou dolarů.
6 fotografií

Fejeton na paVlásku: Žaloba všeho

Společnost
Vozítko Perseverance
Robotickému vozítku Perseverance americké vesmírné agentury NASA se nejspíš podařilo odebrat vzorky z povrchu Marsu. Hlavní inženýr projektu Adam Steltzner už na twitteru vyjádřil své nadšení. NASA je však opatrnější a před oficiálním potvrzením úspěšného odběru chce nejprve na dalších fotografiích ověřit, že je v trubici dostatečné množství materiálu pro analýzu.
26 fotografií

Roveru Perseverance se nejspíš podařilo nabrat vzorek materiálu z Marsu

Věda a technika
Asteroid - ilustrační foto.
Průzkum úlomků asteroidů. To je první unikátní projekt z Národního kosmického plánu, který dostal zelenou. Na misi označené zkratkou Slavia se podílí čeští vědci a firmy. „Má odhalit jaké minerály a další zdroje mohou skrývat stovky tisíc asteroidů v blízkosti Země,“ potvrdili nedávno zástupci SAB Aerospace, brněnské společnosti zaměřující se na kosmický průmysl. Firma projekt vede.
9 fotografií

Těžba na asteroidech? Napoví projekt Slavia a české družice

Věda a technika
Tábor oslavil Den Země.
Tábor ve čtvrtek odpoledne na náměstí TGM oslavil Den Země. Na účastníky čekal bohatý program informující o možnostech recyklace. Děti si pak užily řadu kvízů a her s enviromentální tématikou a nechyběl ani skákací hrad. Podívejte se, jak akci na fotografiích zachytil David Peltán.
15 fotografií

OBRAZEM: Tábor oslavil Den Země. Podívejte se

Táborsko
Výstava v elektrárně je plná vody, jde o zábavu s poučením.
Do pomyslného vodního labyrintu se nyní mohou „ponořit“ návštěvníci Informačního centra klasické energetiky Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice. V jeho suterénu je totiž nainstalovaná výstava „Voda a civilizace“, přičemž proplétání se mezi jednotlivými panely může opravdu někomu připomínat putování bludištěm. To se líbí hlavně dětem, které kromě hrátek ve zcela novém energetickém koutku s interaktivními prvky či již se staršími permoníky tak mají možnost další zajímavé zábavy s ponaučením. Byť jen dočasně, a to do 27. září, kdy výstava přibližující význam této životodárné tekutiny pro člověka a celou planetu Zemi končí.

Výstava v elektrárně je plná vody, jde o zábavu s poučením

Čtenář reportér
Multižánrové kvarteto Bohemia Voice vystoupí v rámci 23. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského
Bohemia Voice, vokální multižánrové kvarteto a Moravská filharmonie Olomouc vystoupí společně na 23. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. Vystoupení s názvem „Máme lék“ se uskuteční v sobotu 14. srpna od půl deváté večer na zámeckém nádvoří v Jaroměřicích nad Rokytnou. Koncert uvede Jaromír Javůrek a zazní pod dirigentskou taktovkou indického maestra Debashishe Chaudhuriho.

Tip na koncert: Bohemia Voice vystoupí na nádvoří jaroměřického zámku

Čtenář reportér