ŠTÍTEK: Země

Sopečná aktivita na sopce Poás. Jedno z jezer na vrcholu sopky poskytuje vědcům cenné informace o tom, jak některé formy života dokáží ustát extrémní podmínky.
Existoval na Marsu život? To je otázka, se kterou si vědci lámou hlavu už celá desetiletí. Rozlouskávat ji pomáhají nejen vozítka vyslaná přímo na rudou planetu, ale i výzkum jednoho velmi zvláštního jezera na Zemi. Konkrétně jedné z nejkyselejších vodních ploch světa. Podle nového výzkumu v ní dokáží přežít mikrobi, což naznačuje, že i na Marsu mohly kdysi existovat některé formy života.
5 fotografií

Nejkyselejší jezero světa vypadá jako z hororu. Naznačuje však život na Marsu

Věda a technika
Mezinárodní vesmírná stanice.
Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) plánuje provozovat Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) jen do konce roku 2030. Podle nově zveřejněných plánů ji pak navede do odlehlé části Tichého oceánu známé jako Point Nemo, kde ji nechá zřítit mezi další vesmírné vybavení. Za osm let by totiž měly na oběžnou dráhu dorazit komerční stanice, které se místo ní stanou místem pro mezinárodní spolupráci a výzkum.
6 fotografií

NASA nechá v roce 2030 zřítit Mezinárodní vesmírnou stanici do Tichého oceánu

Věda a technika
Pohled na oblohu prostřednictvím radiového vesmírného dalekohledu MWA. Tajemný objekt je označen bílou hvězdou
Cosi vzdáleného jen 4000 světelných let od Země k nám vysílá podivné signály, jaké astronomové dosud neviděli. Každých 18,18 minuty se zhruba na 30 až 60 vteřin rozzáří jasným pulzem jeden z nejsvítivějších objektů, jaký kdy astronomové v nízkofrekvenčním rádiovém vesmírném dalekohledu zaznamenali. Tajemný vysílatel neodpovídá profilu žádného známého astronomického tělesa.

Vědci zachytili podivné signály z vesmíru. Míří k Zemi a jsou relativně blízko

Věda a technika
Jižní polární čepička planety Mars
Představa jezer plných vody v kapalném skupenství, která jsou ukrytá pod jižní polární ledovou čepičkou na Marsu, se vzdaluje. Loňský výzkum totiž zjistil, že jsou teploty na rudé planetě příliš nízké na to, aby zde voda zůstala nezamrzlá. Nová studie poodkrývá tajemství “jezerních ploch“ a naznačuje, že nález původně interpretovaný jako kapalná voda je pravděpodobně vulkanická hornina.
7 fotografií

Vědcům nedají spát tajemné skvrny na Marsu. O vodní plochy zřejmě nejde

Věda a technika
Batyskaf Trieste při spouštění do moře. Toto výzkumné ponorné plavidlo pro hloubkové potápění bylo vyrobeno v Itálii
Nejvzdálenější kouty planety i nejvyšší vrcholky hor již byly v roce 1960 člověkem navštíveny. Lidé na ně vstoupili, zaznamenali svůj krok a dokázali se opět vrátit domů, aby o něm podali svědectví. Zbývaly jen dvě mety, při jejich dosažení by si mohl člověk říci, že dál se dosud nikdo nedostal. Jedním byla stratosféra a pak nekonečný vesmír. Tím druhým nejhlubší místo na Zemi. Dno Mariánského příkopu.
7 fotografií

Poprvé na nejhlubší místo. Cesta do Mariánského příkopu přinesla drama i záhadu

Svět
Jedna ze selfie, kterou vozítko Curiosity vyfotilo při své misi na Marsu.
Nejnovější analýza vzorků z Marsu odhalila přítomnost uhlíku v jeho usazeninách. Rover Curiosity možná po devíti letech své mise na povrchu rudé planety došel do bodu, pro který ho vědci vytvořili. Jedním z možných vysvětlení přítomnosti uhlíku je totiž existence života na Marsu. Rover vyslali vědci z NASA na sousední planetu téměř před celou dekádou proto, aby zjistil, zda byla kdysi obyvatelná. Svému cíli je nyní blíž než kdy dřív.
20 fotografií

Krok od průlomu? Na Marsu byl možná opravdu život, mise Curiosity je blízko cíli

Věda a technika
Vítr a zrnka písku dokáží vytvořit úchvatné vlny a obrazce.
Pohled na písečné duny je pro mnohé uklidňující a naplňující scenérie. Vlny písku, které se ve zdánlivé pravidelnosti táhnou, kam až oko dohlédne, lákají pozorovatele k rozjímání a snění. Kromě malých vln a pouštních dun je možné pozorovat ještě jeden útvar. Megavlny. Ty jsou příliš velké na pláž a přitom stále příliš malé na to, aby nesly název duna. Vědci zjistili, že se v nich skrývá dosud neobjevené matematické pravidlo. Díky němu by mohli poznat jak budoucnost, tak i minulost. 
5 fotografií

Matematika v dunách: Vědci našli v písečných vlnách ukryté nové pravidlo

Věda a technika
Družice Sentinel-1A - Družice Sentinel-1A je první ze šesti družic, které jsou součástí projektu Copernicus. Jeho cílem je vybudovat evropské kapacity pro pozorování Země z vesmíru a zlepšit monitorování klimatických změn či přírodních katastrof.
Na oběžné dráze se odmlčel jeden ze satelitů evropského programu Copernicus, který celoročně dodává podrobná data o atmosféře, klimatu a monitoruje území celé planety. Družice Sentinel-1B přestala komunikovat 23. prosince a všechny dosavadní pokusy řídicího střediska ji zprovoznit zatím byly neúspěšné, uvedl šéf Evropské kosmické agentury (ESA) Josef Aschbacher.

Copernicus: Na oběžné dráze se odmlčel jeden ze satelitů. Vědci zjišťují, proč

Věda a technika
Astronomové věří, že našli druhý exoměsíc. Ilustrační foto.
Astronomové věří, že objevili měsíc, který je zcela jiný než cokoliv, co doposud viděli. Je to už druhé vesmírné těleso, kterého si všimli a které by podle nich mohlo být měsícem mimo sluneční soustavu. Tedy exoměsícem. Tento obr je více než dvakrát větší než Země a obíhá kolem planety Kepler 1708b. Ta se velikostí rovná Jupiteru a je od nás daleko 5 500 světelných let.

Hon za obry: Vědci našli druhý měsíc, který obíhá planetu mimo sluneční soustavu

Věda a technika
Start rakety SpaceX Falcon 9
Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která má ve čtvrtek odstartovat z amerického Mysu Canaveral, vynese na oběžnou dráhu kolem Země dvě různá zařízení vědců z České republiky. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity vysílá do vesmíru dva detektory gama záření, vědci z Katedry fyziky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze zase detektor částic 2SD, který bude mapovat takzvané kosmické počasí a ionizující záření na oběžné dráze. Instituce o tom informovaly v tiskových zprávách.
6 fotografií

Česká stopa. Raketa Falcon 9 vynese na oběžnou dráhu dvě zařízení z ČR

Věda a technika
V kulturním centru Vzlet proběhne 15. a 16. ledna akce Velký lednový swap: Fashion očista.
Je tu pro vás příležitost pročistit šatník, zbavit se nechtěných dárků a vymanit se z vleku rychlé módy. Již tento víkend 15. a 16. ledna se ve vršovickém kulturním centru Vzlet (Holandská 669/1) bude konat velká lednová fashion očista i s premiérou filmu o fast fashion. Přijďte se svými nevhodnými dárky a přebytky ze skříní. Lednový swap bude hlavně o oblečení, ale je možné přinést i další věci jako obvykle. 
16 fotografií

Pročistěte šatník. Je tu Velký lednový swap Fashion očista

Čtenář reportér
Takzvané vodní blechy nesoucí vajíčka
/FOTOGALERIE/ Jan van Ijken (1965) je filmař a fotograf z nizozemského Leidenu, pracující na rozhraní umění a vědy. Jeho práce je poměrně ojedinělá. Zaměřil se totiž na snímky miniaturních tvorů, kteří stojí na počátku života na Zemi – planktonu. Jelikož pouhému lidskému oku je kvůli své velikosti skryt, málokdo ví, jaká krása se ve vodní říši skrývá. Právě tu Jan odkrývá a představuje široké veřejnosti.
6 fotografií

Muž závislý na planktonu ukazuje na snímcích krásu tajné části vodní říše

Věda a technika
Umělecká představa lodi Crew Dragon na oběžné dráze
Američané se rozzuřili, když ruská armáda orbitální střelou roztrhala starou družici na kusy. Varovali, že tisíce drobných úlomků mohly ohrozit astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. „Ani mně se to nelíbí,“ řekl poté ruským médiím Dmitrij Rogozin, šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos. Ten ovšem zpočátku hrozbu bagatelizoval s poukazem, že „na oběžné dráze je rozptýleno přeci mnoho různých trosek.“
8 fotografií

Vesmírné bitky se množí. Všechny začínají už na Zemi

Svět
Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio a Timothée Chalamet
Nevinné odpoledne u počítačů a kávy a mezi tisíci světelných teček na monitoru jedna jiná. Kometa. Veliká a mocná, tiše svištící vesmírným prostorem. Doktorandka Kate z astronomického týmu, která si jí všimne, netuší, jak bizarní kolotoč její objev spustí. Když totiž profesor Randall Mindy, velící své studentské skupince, propočítá trajektorii a rychlost tělesa, je jasno: kometa míří na Zemi a zničí veškerý život na ní. Lidé mají zhruba šest měsíců na to, aby svou planetu zachránili. Tak vypadá prolog filmu K zemi hleď!, jenž se těší zasloužené pozornosti na Netflixu.

Film K zemi hleď! je satirickou zprávou o nás, při níž tuhne smích na rtech

Film a televize
Silvestrovské oslavy v Bangkoku.
Svět vstoupil do nového roku 2022 - jeho příchod v různých částech Země s ohledem na časové posuny a místní administrativní úpravy začal již v pátek v 11:00 SEČ a skončil až v sobotu úderem 13:00 SEČ. Tradiční silvestrovské veselí stejně jako v předchozím roce ovlivnila pandemie covidu-19 a na řadě míst od New Yorku po Rio de Janeiro se proto oslavy konaly v omezené podobě nebo byly zcela zrušeny. Dva lidé zemřeli při manipulaci se zábavní pyrotechnikou v Německu a v Rakousku.
15 fotografií

Svět přivítal rok 2022, oslavy ovlivnila pandemie. V Rakousku zabíjel dělobuch

Svět
Série satelitů sítě Starlink společnosti SpaceX na noční obloze pozorované z místa poblíž města Florence v americkém Kansasu. Snímek byl pořízen dlouhou expozicí 6. května 2021. Hlavním cílem projektu Starlink je lepší přístup k vysokorychlostnímu interne
Americký miliardář Elon Musk ve čtvrtek v listu Financial Times odmítl obvinění, že satelity Starlink jeho společnosti SpaceX zabírají místo ve vesmíru. Stížnost agentuře OSN kvůli nutnosti vyhnout se Muskovým satelitům v prosinci podala Čína, o zahlcení oběžné dráhy tento měsíc hovořil i generální ředitel Evropské kosmické agentury (ESA) Josef Aschbacher.
5 fotografií

Střety ve vesmíru? Musk odmítl, že by jeho satelity zahlcovaly oběžnou dráhu

Věda a technika
Umělecké ztvárnění možného vzhledu nezbedné planety v oblasti mezihvězdné hmoty Ró Ophiuchi
Evropská jižní observatoř (ESO) shromáždila desítky tisíc snímků pořízených jejími vysoce výkonnými vesmírnými dalekohledy a identifikovala na nich až 170 pravděpodobných "nezbedných světů", jež plují bezcílně v mezihvězdném prostoru a nejsou upoutány k žádné domovské hvězdě. Pokud se ukáže, že jde o planety, bude to další potvrzení teorie, že Mléčná dráha se těmito "slunečnými exulanty" jen hemží.
5 fotografií

Bezcílně se řítí vesmírem. Astronomové detekovali až 170 „nezbedných" planet

Věda a technika