ŠTÍTEK: Země

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/17. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení další záhady. Odborníci v novém seriálu pravidelně odpovídají na dotazy ze všech oblastí života. Sedmnáctý díl seriálu plného zvídavých otázek a důvěryhodných odpovědí tvoří dotaz: Proč hvězdy na obloze blikají?

Proč hvězdy na obloze blikají?

Věda
Dopad meteoritu - Ilustrační foto
Katastrofické filmy s tématem pozemské apokalypsy v důsledku dopadu meteoritu ztvárňují takový meteorit prakticky vždy jako obří vesmírné těleso, jež působí hrůzně již svými rozměry. Jak ale ukazuje nová vědecká studie, velikost meteoritu ve skutečnosti nerozhoduje o tom, jak moc smrtící jeho náraz bude. Daleko důležitější je podle vědců to, do jakého materiálu meteorit při dopadu udeří. 
7 fotografií

Fatální dopad meteoritu? Velikost nerozhoduje, hrozba je jinde, zjistili vědci

Věda a technika
Vědecké výzkumné centrum zaměřené na laserovou techniku ELI Beamlines v Dolních Břežanech.
Pomoci řešit technické problémy spojené s dobýváním kosmu celému světu (nebo alespoň té jeho části, kterou máme poblíž) by mohla technologie, jež se rodí v Dolních Břežanech v okrese Praha-západ. Leccos už je hotovo – a v příštím roce tam vyvrcholí bádání, které napoví, co dělat jinak, aby malé satelity fungovaly spolehlivěji. Konkrétně: jak jejich elektroniku ochránit před působením radiace.
21 fotografií

Nová technologie z Dolních Břežan může pomoci satelitům přežít ve vesmíru

Praha
Italský fyzik a vynálezce Guglielmo Marconi (1874 až 1937) se proslavil bezdrátovým telegrafem, prvním předchůdcem rádiového vysílání. Ještě před ním si stejná nápad patentoval Nikola Tesla, patent mu však uznali až po jeho smrti
Byl čtvrtek 12. prosince roku 1901. Nad "Signálním kopcem" v městečku St. Johns na Newfoundlandu se vznášel ve vzduchu drak. Podobal se těm, jaké si na podzim pouštějí kluci, ale namísto motouzu jej se zemí spojoval drát. Ten vedl ke sluchátku, u něhož napjatě čekali dva muži. Italský fyzik Guglielmo Marconi a jeho asistent George Kemp. Najednou vyskočili vzrušením - ve sluchátku uslyšeli cvakání morseovy abecedy. 
9 fotografií

Tři tečky, tři pípnutí. S první morseovkou přišlo nadšení, ale i hrozba žalobou

Svět
Znázornění astroidu Itokawa
Ze Slunce pochází skoro vše, co známe, tak proč ne i voda, že? Mezinárodní tým vědců přišel s odvážnou hypotézou o původu pozemské vody. Zveřejnil ji v nejnovějším vydání odborného magazínu Nature Astronomy. Poslední hypotéza o původu vody v pozemských oceánech se opírá o studii mikroskopických prachových částic, které nasbírala japonská vesmírná sonda Hajabusa na asteroidu Itokawa a dopravila je v roce 2010 zpět na Zemi.
5 fotografií

Překvapení z asteroidu Itokawa. Voda v oceánech pochází ze Slunce

Věda a technika
Přestože Měsíc má svou atmosféru, ta se skládá převážně z vodíku, neonu a argonu. Není to ten druh plynné směsi, která by mohla udržet naživu savce závislé na dýchání kyslíku jako jsou lidé.
Čínský rover Yutu-2 zaznamenal při průzkumu kráteru Von Kármán na odvrácené straně Měsíce podivné těleso. Jeho kamery zachytily na velmi neostrém snímku jakýsi krychlový výčnělek, který se tyčí na obzoru v jinak celkem nevýrazné měsíční krajině. Vedoucí programu Our Space Čínského národního úřadu pro vesmír se o něm na sociální síti Weixin vyjádřili jako o "tajemné chatrči". 
6 fotografií

Čínské vozítko našlo na odvrácené straně Měsíce záhadnou kostku

Věda a technika
Žáci malotřídky v Branticích vedly interview s americkým astronautem Andrewem J. Feustelem v angličtině.
/VIDEOROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Interview s astronautem je pro každého novináře velká profesní výzva. Byla to historická událost, když se v roce 2018 moderátor Daniel Stach v České televizi spojil s americkým astronautem Andrewem J. Feustelem přímo na oběžné dráze. Děti z malotřídní školy v Branticích z bruntálského okresu nyní mají podobnou zkušenost. 
17 fotografií

Novinářská i učitelská senzace: děti z Bruntálska zpovídaly slavného astronauta

Bruntálsko
Německý astronaut ESA Matthias Maurer se na 20 minut spojil s českými studenty. Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) pobývá od 11. listopadu.
Pražští studenti ve středu volali do vesmíru. V rámci videokonference mezi studenty několika pražských a zahraničních škol se spojili s německým astronautem ESA Matthiasem Maurerem, který pobývá na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). „Myslím, že budoucnost lidstva spočívá v objevování nových míst,“ řekl na úvod rozhovoru Maurer, který v kosmu pobývá od 11. listopadu.

VIDEO: Moje břicho je menší, řekl studentům kosmonaut v živém přenosu z ISS

Praha
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/12. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. Odborníci v novém seriálu pravidelně odpovídají na dotazy ze všech oblastí života. Dvanáctý díl seriálu plného zvídavých otázek a důvěryhodných odpovědí tvoří dotaz: Proč se oceány zdají být modré?

Proč se oceány zdají být modré?

Věda
Planety mimo Sluneční soustavu skrývají mnohá tajemství…
Lidstvo stále ještě nezná všechna tajemství planet a dalších těles ve Sluneční soustavě. Jak je ale stále zřejmější, to, co se nachází mimo ni, je zahaleno ještě větším tajemstvím, než se dosud myslelo. Tamní planety jsou podle všeho složeny z podivných hornin, pro které lidé na Zemi budou muset vymyslet nové názvy, ukazuje nově zveřejněná studie.
5 fotografií

Tajemno za hranicemi naší soustavy: Vědce zaujaly planety s podivným složením

Věda a technika
Měsíční povrch nepřestává přitahovat vědeckou pozornost
Státy financující vesmírný průzkum investují stále více prostředků do technologií, které by umožnily účinnější využití vesmírných zdrojů, nebo přímo obydlení i jiných vesmírných těles, než je planeta Země. Tento cíl se jeví nejsplnitelnější v případě Měsíce, na němž NASA loni detekovala známky vody. Dalším úkolem pro vědce je přijít na to, jak na Měsíci zajistit dostatek kyslíku. A jak se zdá, možné řešení existuje.
6 fotografií

Měsíc má dost kyslíku na to, aby udržel naživu miliardy lidí po dobu tisíců let

Věda a technika
Science Café v DDM Beroun
/FOTOGALERIE/ Science Café je projektem, který propojuje veřejnost s vědeckým světem. Cílem je přinést cyklus neformálních diskusí s výzkumníky v prostředí mimo akademickou půdu. A smyslem setkání je společné hledání otázek a odpovědí, představení vědců jako inspirativních osobností a prezentace konkrétních vědeckých výzkumů. Minulé setkání bylo o vodě, v příštím se poletí na Mars.
38 fotografií

Science Café v Berouně. Naposledy se řešily války o vodu, příště se letí na Mars

Berounsko
Umělecká představa emisí vody a uhlíku v galaxii SPT0311-58
Voda je základní ingrediencí pro život, proto její hledání v kapalném stavu na jiném vesmírném objektu, než je planeta Země, patří k těm nejvíce vzrušujícím činnostem současné astronomie. Nová analýza páru galaxií nyní ukázala, že voda se ve vesmíru vyskytovala již od jeho úsvitu, konkrétně že tu byla pouhých 780 milionů let po velkém třesku - v čase tvořícím pouhých pět procent současného vesmírného věku.
8 fotografií

Vzrušující objev. Vědci odhalili vodu ve vzdálené galaxii z dob počátku vesmíru

Věda a technika
Mezinárodní vesmírná stanice ISS
Vysoko nad našimi hlavami létá ve vesmíru Mezinárodní vesmírná stanice, zkráceně ISS. V současnosti je to jediná vesmírná stanice trvale obydlená lidmi, není ale první. Ještě před ní obíhala naši Zemi v letech 1986 až 2001 ruská stanice Mir, která byla první trvale obydlenou stanicí ve vesmíru. První vesmírné stanice přitom dva soupeřící rivalové – Sovětský svaz a USA – vyslali do vesmíru už v sedmdesátých letech minulého století.
9 fotografií

Nejdražší projekt v historii. Mezinárodní vesmírná stanice je obydlená už 21 let

Věda a technika
Mucha.
Po roční pauze se do kulturního programu Turnova vrací festival hudební alternativy Básníci ticha. I přes netradiční podzimní termín konání festival opět nabídne pečlivě promíchaný hudební koktejl nejen z alternativního žánru. Oficiální devátý ročník v sobotu 6. listopadu představí kapely WE2, Hm…, Hrubá Hudba, Mucha a v neposlední řadě písničkáře Martina Geišberga.
5 fotografií

Básníci ticha jsou zpět v Turnově. Festival nabídne zajímavý hudební program

Čtenář reportér
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/10. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. Odborníci v novém seriálu pravidelně odpovídají na dotazy ze všech oblastí života. První desítku zvídavých otázek a odpovědí završuje vysvětlení dotazu: Jak končí padající hvězdy?

Jak končí padající hvězdy?

Věda
Umělecká představa exoplanety Proxima Centauri b. Mohlo by jít o vyprahlou (ale ne zcela bezvodou) skalnatou Super-Zemi
Loni v prosinci vzrušil svět tajemný signál z vesmíru, který se nezdál být výsledkem žádného pozemského rušení. Signál dostal označení BLC1 a astronomové začali zkoumat, odkud pochází. Nejpravděpodobnějším "pachatelem" se jevila hvězdná soustava Proxima Centauri, jejíž součástí je i planeta nacházející se v obyvatelné zóně, jinými slovy připouštějící existenci života. Že by hostila i inteligentní život? Žel, odpověď je jiná.
7 fotografií

Vědce vzrušil tajemný signál z vesmíru. Nyní záhadu konečně objasnili

Věda a technika
Plastové částice unášené v nižší atmosféře mají vliv na klima planety. Znečištění přírodního prostředí plastem je jedním ze znaků antropocénu.
Oficiálně žije lidstvo stále ve čtvrtohorách v epoše holocénu. Od nového tisíciletí se ale stále častěji mezi vědci používá název antropocén, epocha lidí, pro nové období, které na holocén navazuje. Jedná se o poměrně čerstvý termín z oblasti geochronologie. Vznik nového názvu byl motivován snahou nějak označit období, kdy lidstvo svou činností evidentně a globálně ovlivňuje zemský ekosystém. A aby to bylo ještě přesnější, někteří odborníci o počátku antropocénu hovoří jako o plastozoiku, tedy věků plastů.  
7 fotografií

Nastal antropocén. Vědci popsali, jaký vliv mají plastové částice na klima

Věda a technika
Snímky naší planety z výšky 35 000 m pořídila sonda, kterou studenti vyškovského gymnázia úspěšně vypustili 29. září 2021 do stratosféry.
„Ne že bychom nevěřili svědectví astronautů, ale mít v rukou vlastní materiál, to je něco úplně jiného. Podařilo se nám získat vlastní nádherné záběry Země z vesmíru. Jsme nadšení! Kdyby je viděl třeba takový Thalés z Milétu, nikdy by se neodvážil tvrdit, že naše planeta je plackou,“ komentuje studentka Anastázie Sedláková úspěch sedmičlenného týmu studentů vyškovského gymnázia.
3 fotografie

Země je opravdu kulatá. Studenti vyškovského gymnázia přinesli důkaz

Čtenář reportér
Raketa se sondou Lucy připravená ke startu.
K asteroidům doprovázejícím planetu Jupiter na oběžné dráze kolem Slunce vyrazila nedávno sonda Lucy. Na misi se ale nevydala sama. Vědci z Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) na sondu připevnili také tabulku, která v sobě ukrývá odkazy pro příští generace. Mimo jiné slova členů legendární kapely Beatles či báseň od poetky, která recitovala na inauguraci amerického prezidenta Bidena.
6 fotografií

Odkaz pro příští generace. Sonda Lucy do vesmíru nese i slova Beatles

Věda a technika
Čínská armáda. Ilustrační fotografie.
Čína v průběhu srpna testovala hypersonickou raketu, která je schopná nést jadernou nálož. Před zacílením obletěla celou Zemi. Podle listu Financial Times Čína zaskočila americkou tajnou službu svými pokročilými technologiemi. Podle čínského ministerstva zahraničí jen zkoušeli vesmírnou raketu, nikoliv zbraň.

Čína otestovala hypersonickou raketu. Ta obletěla Zemi a zaskočila USA

Svět
Zkouška přijímací stanice.
Snímky planety Země z výšky pětatřiceti tisíc metrů pořídila sonda, kterou studenti vyškovského gymnázia úspěšně vypustili do stratosféry. „Jednalo se skutečně o komplexní a organizačně náročný vědecký projekt. Součástí sondy byly vědecké přístroje, které zaznamenávaly různé fyzikální veličiny a také kamera, která pořídila úžasné fotografie, na kterých je zřetelně viditelné zakřivení Země,“ sdělil učitel fyziky Michal Daneš, který se staral o pedagogické vedení.
12 fotografií

Země je kulatá: studenti vyškovského gymnázia přinesli důkaz, podívejte se

Vyškovsko
Posádka vesmírné mise Inspiration4
Pro lékaře vesmírné agentury NASA to je rutina. Každého, kdo se vrátí na Zemi, prohledat, proscanovat a prohmatat do posledního místa. Všechno změřit, zvážit a laboratorně ověřit. Studie o účincích mimozemského prostředí na lidské tělo probíhají již desítky let. Vlastně již od startu Jurije Gagarina. Celou dobu ovšem mají jednu zásadní chybu, kterou se až nyní - díky kosmickému turismu - podaří odstranit.
5 fotografií

Orbitální turisté pomohou rozlousknout záhadu vesmírných nemocí, míní vědci

Věda a technika