Články

Mykénskou civilizaci srazilo na kolena zemětřesení, soudí vědci
Záhadný zánik mykénské civilizace, "zlaté doby" zvěčněné v eposech Ilias a Odysseia, historici nejčastěji spojovali s nájezdy nebo revolucí po mýty opředené Trojské válce. Jako pravděpodobnější se však s novými výzkumy ukazuje jako hlavní příčina zkázy civilizace ničivé zemětřesení kolem roku 1200 př. n. l.

Mykénskou civilizaci srazilo na kolena zemětřesení, soudí vědci

Plánujete v nejbližší době nákup turistického vybavení nebo oblečení a přemýšlíte, jaký obchod zvolit? Outdoorové zboží je velice vyhledávané, a proto jej najdete i v některých supermarketech. Nikdy vám však neposkytnou tak širokou nabídku vybavení, jakou najdete ve specializovaném horském obchodě.

Proč se vyplatí zvolit horský obchod?

Albánie
Albánie nepatří mezi země, kam bychom běžně jeli na dovolenou. Tato balkánská země láká především dobrodruhy, ale postupně ji začínají objevovat i běžní turisté. Pro někoho bude překvapením, že Albánie má dvě velká letoviska na vysoké úrovni. Poznejte s námi krásu Albánie a přečtěte si, jaké přírodní krásy a památky na vás čekají.

Albánie láká cestovatele na přírodní krásy a místní pohostinnost

Na tržnici v Port Súdánu je rušno po celý den
Vyrážíme z Chartúmu směrem na východ do míst, která obývá kmen Beja. Na obrovské ploše zahrnující území Egypta, Súdánu a Eritreje, ohraničené z jedné strany Nilem a ze druhé vodami Rudého moře, žije více než 3,5 milionu lidí. Na první pohled se liší od těch, jež jsme doposud v Súdánu poznali. Za městem Shendi se před námi otevírá svět ne nepodobný tomu, který známe z cestopisů konce 19. století.

Za kmenem Beja do východního Súdánu

V dnešní době je Chorvatsko považováno za riviéru východní Evropy. Najde se mezi námi jen opravdu pár jedinců, kteří tuto zemi nenavštívili. Není totiž moc daleko a nabízí spoustu krásných pláží, přírodních scenérií a spousty dalších zajímavostí, které stojí za to vidět. Pokud tedy patříte mezi to malé procento, co ještě Chorvatsko nenavštívilo, zde jsou důvody, proč se tam letošní léto vydat.

6 důvodů, proč navštívit Chorvatsko