Články

Mezinárodní veletrh cestovního ruchu a regionální turistiky proběhne od 15. do 17. března na letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA. Letošní ročník nabídne široké portfolio tuzemských i zahraničních vystavovatelů, nové i oblíbené destinace napříč kontinenty i turistické perly Česka. Na doprovodný program se mohou těšit odborníci i široká veřejnost.

HOLIDAY WORLD & REGION WORLD: Od severní Moravy po Srí Lanku

Příroda se řídí vlastním časem. Dosud žádná z vědeckých studií neuměla přesně vysvětlit podrobný proces kvetení. Nyní výzkum identifikoval buňky, které pomáhají při produkci důležitého genu označovaného Flowering locus T (FT).

Jak květiny vědí, kdy přišel čas rozkvést?

Po celá staletí, možná i tisíciletí ji lidé uctívali pro její zlatavou barvu, ochranné a konzervační vlastnosti. Dodnes hraje významnou roli v prevenci závažných onemocnění a civilizačních chorob. Vědci se snaží dokázat to, co v Indii už vědí odnepaměti: že kurkuma je jednou z nejmocnějších rostlin na této planetě.

Kurkuma: Pramen lidského zdraví a věčného mládí

Patří k nejznámějším hadům a určitě jste ho mnohokrát slyšeli dělat jeho pověstný nebezpečný chřestivý zvuk ocasem. Jenže… Jak ho vlastně vydává? To je přesně otázka, na kterou se pokusila najít odpověď dvojice youtuberů Lincoln a Dan, kteří si pořídili ocas tohoto mrtvého hada a pustili se do zjišťování, jak to vlastně celé funguje. A k jejich překvapení, nenašli uvnitř žádné kuličky, jak čekali.

Co v sobě skrývá ocas chřestýše a co vytváří charakteristický zvuk?

Sonia Rey Planellas z Univerzity ve Stirlingu zkoumala se svým týmem některé ryby a došli k závěru, že i obyvatelé vodní říše nejsou tak jednodušší tvorové, jak jsme si doposud mysleli.
Nad otázkou, zda zvířata, odlišná od člověka, mají schopnost myslet a mít emoce, se diskutuje celá staletí. Jeleni, psi nebo třeba medvědi podle mnoha expertů i laiků mají úroveň vědomí do jisté míry podobnou té lidské. Podobně se za emočně inteligentní považují třeba delfíni. Ale co třeba ryby, brouci nebo rostliny – mohou i tito tvorové prožívat emoce? A je to vůbec možné zjistit?  

Jsou ryby vědomé bytosti? Mohou prožívat emoce a myslet?