Články

Tento rok slavíme s festivalem Kolem Světa již 20. leté výročí. Již od roku 2003 organizujeme největší cestovatelský festival, kde se navzájem inspirujeme, kam bychom mohli vyrazit na příští dovolenou nebo dobrodružnou cestu.

FESTIVAL KOLEM SVĚTA 2023 NA VELETRHU HOLIDAY WORLD

Nocovačka
V loňském roce jsme se s šéfredaktorem Tomášem Turečkem a částí redakce National Geographic Česko touto dobou vydali s polárníkem Petrem Horkým na „nocovačku“ na Jizerku, kde jsme v -23 stupních Celsia nocovali na sněhu. Byl to nevídaný zážitek! V letošním roce byl v plánu další ročník, ale nejdřív bylo teplo a nebyl sníh, a pak byl Petr Horký nemocný. Naštěstí se ještě i teď v březnu drží teploty pod nulou, tak můžeme akci spustit, tentokrát v Praze, a to 8.března 2023 v Náprstkově muzeu. Uvidíme, jestli se potvrdí Petrova teze, že nejlepší polárníci jsou bezdomovci. Můžete si to vyzkoušet i vy.

Vydržíte přes noc venku?

Egypt je mezi Čechy hodně vyhledávanou destinací. Za stejné ceny toho mnohdy získáte více než v Evropě. Pokud letos opět plánujete Egypt, vyměňte pro jednou písečné pláže za plavbu po řece Nil.

Proč jsou plavby po Nilu tak skvělé?

Karibské moře, palmové pláže, doutníček a relaxace. Takhle nějak může vypadat dovolená na Jamajce. Pokud plánujete tuto zemi navštívit a poznat do nejmenšího detailu, máme pro vás několik užitečných tipů.

Na Jamajku nejenom na pláže, ale třeba i za rumem

Možná se už nemůžete dočkat, až teploty vystoupají o pár stupňů výš a vy tak budete moci vytáhnout svého dvoukolového společníka a vyrazit poznávat trasy ve svém blízkém okolí. Přinášíme tipy na jarní výlety na kole v okolí Prahy.

Tipy na jarní výlety na kole v okolí Prahy

Už jste zkoušeli skialpovat v Česku? Tak pravděpodobně znáte Krkonoše nebo Kralický Sněžník. My dnes přinášíme tři tipy na skialpy v jiných lokalitách.

Krásy české přírody v zimě

Oskeruše – zapomenutý mohykán Evropy
V letech 2014–2022 jsme se vydávali na cesty Evropou, abychom spolu s místními lidmi našli stromy a příběhy posledních velikánů druhu Sorbus domestica. Jeřáb oskeruše byl ještě v 19. století cenným ovocným stromem a vysazoval se jako strom rodový i užitkový. Dnes je bohužel na okraji zájmu společnosti, přestože je to jeden z mála původních ovocných stromů Evropy.

Oskeruše – zapomenutý mohykán Evropy

Jak na dechberoucí fotografie a videa z přírody
Žasnete z dechberoucích záběrů přírody? Ať už jde o jednotlivé snímky, nebo třeba časosběrná videa, již dlouho takové záběry nejsou výsadou těch nejlépe vybavených studií. Úžasné záběry zvládnete i vy s cenově dostupným vybavením. Poradíme vám, jak na to.

Jak na dechberoucí fotografie a videa z přírody?