Články

Ilustrační foto
Uplynul rok od chvíle, kdy Spojené státy po dvaceti letech stáhly své vojenské síly z Afgnánistánu, a Tálibán se znovu dostal k moci. Jak dnes vypadá nejdůležitější afghánská dálnice číslo jedna, známá spíše jako „okružní silnice“? Měla být symbolem lepších zítřků, ale nyní je spíše ukazatelem skutečné úrovně života v této zemi.

Ztracená cesta v Afghánistánu

Život v kraji Demak není snadné. Nedávno obyvatelé postavili vyvýšený chodník, aby prošli suchou nohou, když přijde příliv
Severní pobřeží ostrova Jáva v Indonésii zaplavuje voda. Obyvatelé se snaží zachránit nejen svoje domovy, ale i svou historii.

Voda stoupá

Trekové boty jsou jedním z nejoblíbenějších typů obuvi mezi turisty a milovníky horských tras. Pokud se vydáváme do náročnějšího terénu, vyplatí se zvolit správnou obuv odpovídající našim potřebám. Jak ale rozpoznat kvalitní dámské a pánské trekové boty? To se dozvíte v tomto článku. Existuje několik vlastností, které určují, zda jsou boty vhodné pro turistiku v horách, nebo zda se jedná o trekovou obuv pouze podle názvu. Přinášíme vám stručného průvodce s cennými radami, jak by měly vypadat dobré pánské a dámské trekové boty a na co se při jejich výběru zaměřit.

Trekové boty - jak vybrat správný model

Ovce hloubá nad dvěma číslicemi, aby si vybrala tu, kterou se naučila poznávat.
Jak moc se zvířecí mysl podobá té naší? Mají jiné živočišné druhy myšlenky, pocity a vzpomínky jako my? Ať už jsou to empatické krysy, nebo naříkající opice – je jisté, že některá zvířata jsou schopna složitých emocí jako my lidé.

Co si asi myslí?

Lietajúci stroj, turbína, tank, padák, bicykel a ďalšie vynálezy renesančného génia si môžete na vlastné oči pozrieť i vyskúšať na unikátnej výstave Legendárne stroje Leonarda da Vinci. Výstavu môžete navštíviť v nákupnom centre Avion v Bratislave až do 27. novembra 2022. 

TIP NA JESENNÚ ZÁBAVU: VYSKÚŠAJTE STROJE LEONARDA DA VINCI V AVIONE

Oslava v Pantheonu Národního muzea
Na stejném místě, kde se přesně před dvaceti lety křtilo první české číslo slavného časopisu National Geographic, se 13. září 2022 konala slavnostní akce k připomenutí tohoto významného výročí.

Český National Geographic oslavil 20 let

Ve dvou letech už náš syn navštívil 18 zemí a tři kontinenty a vlastně více než polovinu svého života strávil cestováním. Vzhledem k tomu, že milujeme cestování, ani není divu – cestovní doklady jsme mu vyřizovali pouhých 17 dní po narození. Pokud vás láká vyrazit na cesty, ale máte rodinu, možná vás napadá otázka, jaké to vlastně je, cestovat s dětmi? A proč radši nepočkat, až budou větší? V dnešním článku vám proto shrnu své zkušenosti s cestováním s dětmi ve věku 1 až 2 roky. A třeba se právě díky následujícím řádkům vydáte za svým cestovatelským snem.

Cestování s dětmi do zahraničí - tipy a zkušenosti

Alžběta II.
Královna Alžběta II. byla celosvětovou uznávanou osobností, v anglosaském světě pak skutečným symbolem tohoto civilizačního okruhu, kam přirozeně patří i National Geographic. Není tedy divu, že se těžko mohla vyhnout objektivům jeho fotografů. Ti ovšem nepásli po detailech z jejího rodinného života, naopak se snažili zachytit ji i její rodinu způsobem hodným žlutého rámečku.

Jak National Geographic fotografoval královnu Alžbětu II.

Listy Victorie unesou i malé dítě.
Až tři metry v průměru mohou mít plovoucí listy leknínů rodu Victoria, největších na světě. Vyskytují se v jihoamerických vodních tocích, kde prospívají a vytlačují ostatní rostliny.

Obří lekníny mají překvapivou sílu