Články

Chorvatsko, nebo jak zní jeho oficiální název Republika Hrvatska, je oblíbenou letní destinací Čechů, protože je blízko, je zde poměrně levno a nabízí kombinaci toho nejlepšího, co od přímořské dovolené očekáváme. Znáte ale historii tohoto nádherného státu? Víte, kdy vyhlásilo Chorvatsko nezávislost, jaké jsou průměrné letní teploty a jak se jmenují hlavní oblasti? Pojďme se společně podívat na fakta, jenž se rozhodně vyplatí znát.

Znáte historii, klima a rozlohu Chorvatska? Tohle je dobré vědět před odjezdem

Stěhování může být docela problém, zvláště pokud musíte sbalit veškerý svůj majetek nashromážděný za celé roky. Pokud nemáte dostatek času nebo vás vidina balení a rozebírání nábytku děsí, stojí za to popřemýšlet o najmutí profesionálů pro tento účel.

Proč využít stěhovací služby?

Výlet do srdečné Kappadokie
Už jste slyšeli, že má někdo srdce z kamene? U Turecka to platí doslova. Nemyslíme to přitom nijak zle, spíš naopak. Uprostřed jeho území se totiž rozléhá kouzelná Kappadokie, kde hrají prim skalní útvary a podzemní úkryty. Pro svou jedinečnost, krásu a pohostinnost místních si ji zamiloval už nejeden návštěvník.

Výlet do srdečné Kappadokie, skalnatého pokladu Turecka

Národní park Serengeti, Afrika
Lidé si obvykle představují, že Serengeti je starobylá africká krajina táhlých zlatavých plání, jež zůstávají celé věky beze změny. Žirafy s dlouhými krky ladně kráčejí stepí. Stáda slonů se prodírají travinami. Lvi štvou antilopy se spirálovitě zatočenými rohy při vzrušujícím pronásledování. Klikatící se proudy pakoňů a zeber jsou neustále v pohybu. A lidé žijící v Serengeti, Masajové a jiní, pokud o nich vůbec víme, jsou většinou vykreslováni jako exotické postavy tvrdošíjně lpící na svých prastarých pasteveckých tradicích.

Tajemství Serengeti

Po osmnácti letech jsem měl možnost znovu se podívat na antarktický ostrov Jamese Rosse. Na přelomu let 2004 a 2005 jsem byl členem vědeckého týmu a pomáhal jsem vybudovat českou vědeckou stanici v Antarktidě. Letos jsem se na stejné místo s vědeckou expedicí Masarykovy univerzity vrátil. Zvu vás na svou přednášku a dopředu slibuji, že rozhodně nebude jen o polární vědě.
8 fotografií

Návrat do Antarktidy – Přednáška

Enormní únorové zemětřesení nejsilněji zasáhlo oblast jižního Turecka a severní Sýrie. Právě na tomto území dlouhodobě hledali útočiště lidé utíkající před válkou v Sýrii. Uprchlíků uvnitř vlastní země, bez střechy nad hlavou, bylo již před tragickou únorovou událostí více než 2,8 milionu. Zemětřesení připravilo o domov minimálně dalších 40 000 rodin.

Sýrie: Jak tragické zemětřesení změnilo zemi, kterou už 12 let sužuje válka

Korejská automobilka Hyundai dnes patří k největším zaměstnavatelům v ČR. V závodě Nošovicích dnes pracuje více než 3000 lidí, společně se dodavateli pak u nás Hyundai vytváří přes 12 tisíc pracovních míst. Z výrobních linek ročně vyjede přes 300 000 aut. Celosvětově společnost Hyundai Motor Company ročně vyrobí přes 4,8 milionu vozidel. Více se o ní dozvíte v následujících řádcích!

Od farmaření k automobilům: Historie a současnost Hyundai

Tento rok slavíme s festivalem Kolem Světa již 20. leté výročí. Již od roku 2003 organizujeme největší cestovatelský festival, kde se navzájem inspirujeme, kam bychom mohli vyrazit na příští dovolenou nebo dobrodružnou cestu.

FESTIVAL KOLEM SVĚTA 2023 NA VELETRHU HOLIDAY WORLD

Nocovačka
V loňském roce jsme se s šéfredaktorem Tomášem Turečkem a částí redakce National Geographic Česko touto dobou vydali s polárníkem Petrem Horkým na „nocovačku“ na Jizerku, kde jsme v -23 stupních Celsia nocovali na sněhu. Byl to nevídaný zážitek! V letošním roce byl v plánu další ročník, ale nejdřív bylo teplo a nebyl sníh, a pak byl Petr Horký nemocný. Naštěstí se ještě i teď v březnu drží teploty pod nulou, tak můžeme akci spustit, tentokrát v Praze, a to 8.března 2023 v Náprstkově muzeu. Uvidíme, jestli se potvrdí Petrova teze, že nejlepší polárníci jsou bezdomovci. Můžete si to vyzkoušet i vy.

Vydržíte přes noc venku?

Egypt je mezi Čechy hodně vyhledávanou destinací. Za stejné ceny toho mnohdy získáte více než v Evropě. Pokud letos opět plánujete Egypt, vyměňte pro jednou písečné pláže za plavbu po řece Nil.

Proč jsou plavby po Nilu tak skvělé?