Články

Žijeme na ní, kolik toho o Zemi ale opravdu víme?
Přestože astronomové ve vesmíru objevili už kolem padesáti planet, které se podobají Zemi, stále nenašli další místo, kde by se dařilo životu. Čím je třetí planeta sluneční soustavy tak výjimečná? A jaká jsou její "nej"?  

Všechno, co jsme od školy zapomněli o Modré planetě

Extrém vedle extrému. Tak by se dalo vystihnout počasí v Zambii, vnitrozemském státě jižní Afriky, jehož rozloha je desetkrát větší než Česká republika. Tamní obyvatelé v posledních letech v důsledku klimatické změny takřka neznají normální počasí. Podmínky, v jakých se nachází, je nutí opouštět domovy. Zvlášť ohrožené jsou v takových případech ženy a dívky, které čelí násilí a mnoha nebezpečným situacím. Organizace CARE proto lidem v Zambii poskytuje nejen provizorní střechu nad hlavou, ale zranitelným osobám také podporu a možnost mít se na koho obrátit.

Voda bere lidem v Zambii domovy, CARE jim poskytuje přístřeší i bezpečí

Žirafy se mohou pářit po celý rok, protože samice jsou plodné každé dva týdny. Ke střetům mezi samci tak dochází v přírodě velmi často.
Scénu z akčního filmu připomínají fotografie z africké Botswany, které ukazují, jak tvrdě dokážou mezi sebou bojovat na první pohled mírumilovné žirafy. Co nejvyšší ze všech zvířat vyprovokuje k poměřování sil?

Na ostří nože. Proč na sebe žirafy útočí?

8. ročník Týdne inovací ČR – největší tuzemská událost v oblasti inovací, průlomových technologií a originálních řešení z různých oborů nabídne oproti loňsku téměř dvojnásobnou dávku pozoruhodných osobností, informací, nápadů a novinek. 

Nejen Ambasador OpenAI, ale i experti z MIT a Stanfordu

Rozbitá okna, spadlé střechy nebo zbořené zdi po bombardování. Poškozena je téměř čtvrtina obytních domů na Ukrajině. V létě se v nich přežít dá, ale za pár měsíců to bude nemožné. Proto CARE pomáhá hlavně v regionech, kde jsou opravy nevyhnutelné pro přežití. Bez nich by lidé museli odejít do jiné časti země. Na dlouhou dobu nebo dokonce navždy by tak mohli přijít o svůj domov. Jediné, co jim ve válkou zničené krajině zbývá.  

Strážci zničených domů a zaplavených polí - svědectví z jihu Ukrajiny

V rámci českého projektu se vysazují nové stromy.
Obyvatelé Jižní provincie Zambie jsou ohroženi dopady klimatických změn. Zdejší lesy v okolí jsou vyschlé a není v nich dostatek dřeva na palivo. Navíc není dostatek úrody z běžných plodin, které se dříve dlouhodobě a bez problému sklízeli.

Český projekt pomáhá v Zambii s udržitelným zemědělstvím