Články

Miloslav Stingl v den svých 85. narozenin.
19. 12. 1930 – 11. 5. 2020 Miloslav Stingl byl spisovatel, etnograf a cestovatel, který navštívil 150 zemí světa. Mezi jeho oblíbená témata a regiony patřily Oceánie a Latinská Amerika. Napsal přes 40 knih o souhrnném nákladu přes 17 milionů svazků. Rozhovory s ním byly rozmanité, ale nikdy nudné. Dokázal se dívat na sebe, na svůj život se zvláštním stylem humoru. Vždycky něčím zajímavým překvapil.

Miloslav Stingl

Osm největších astrofyzikálních záhad současnosti
Říká se, že s každou vyřešenou záhadou vyvstane několik záhad nových. V astrofyzice a astronomii tomu není jinak. Jaké jsou největší záhady, které trápí astrofyziky? Jejich přehled sestavil prestižní vědecký žurnál Science.

Osm největších astrofyzikálních záhad současnosti

Nový Zéland
„Měli jsme za sebou téměř celý trail, a najednou jsme ho museli přerušit, návrat do reality byl drsný.“ Říká Češka, která kvůli koronaviru uvízla v karanténě na Novém Zélandu Její život se ze dne na den změnil k nepoznání. Posledního čtvrt roku musela řešit jen co bude jíst, kde bude spát a kolik kilometrů ušla. Nyní se ale musí potýkat s úplně novou situací, kterou zaznamenala jen z doslechu, protože po většinu cesty byla bez signálu.
9 fotografií

Z ráje do pasti – na Novém Zélandu uvízli čeští turisté

Antické sochy byly barevné. Vypadaly jako kýč z tržnice?
Jsme zvyklí, že antické sochy jsou pro nás vzorem jednoduché a vznešené krásy. Vnímáme je však úplně jinak, než to zamýšleli jejich tvůrci. Původně totiž byly všechny řecké a římské sochy barevné. Podívejte se na rekonstrukce původních barev a možná budete zaskočeni, jak pouťově a kýčovitě vypadaly klasické sochy jako Diskobolos nebo Venuše…
10 fotografií

Antické sochy byly barevné. Vypadaly jako kýč z tržnice?

Spinosaurus
Vědecký svět doposud považoval dinosaury za ryze suchozemské živočichy. Nový výzkum pod vedením paleontologa Nizara Ibrahima jim nyní představil výjimku: obřího Spinosaura, který uměl plavat pod vodou a možná i lovil ryby stejným stylem jako krokodýl. Delší než dospělý Tyrannosaurus rex, sedmitunový predátor Spinosaurus aegyptiacus se vyznačoval rozměrnou plachtou na zádech a podlouhlým čenichem připomínajícím čelist krokodýla. Po celá desetiletí končily rekonstrukce jeho objemného těla dlouhým zúženým ocasem, jako mívalo i mnoho jeho příbuzných.

Tajemný Spinosaurus: Plavec mezi dinosaury