Dřímající supervulkán pod Yellowstonem je větší, než se myslelo

Supervulkán pod Yellowstonským parkem má pověst americké Nemesis, která může přinést zkázu polovině území Spojených států. Magmatický kotel, který dřímá pod povrchem, je větší, než geologové odhadovali.

Dřímající supervulkán pod Yellowstonem je větší, než se myslelo
Dřímající supervulkán pod Yellowstonem je větší, než se myslelo
Zdroj: archiv

InfografikaVýsledky posledních průzkumů představili tento týden vědci na výročním zasedání Americké seismologické společnosti.

"Posunuli jsme se v chápání yellowstonského sopečného systému Yellowstone," řekl serveru OurAmazingPlanet Jamie Farrell, postgraduální student seismologie na University of Utah. "Magmatický kotel je alespoň o 50 procent větší, než se původně myslelo."

Přitom právě informace o objemu roztaveného magmatu je důležitá pro odhad velikosti budoucích erupcí. Potencionálně může zdejší supererupce pohřbít polovinu Spojených spojených států pod metrovou vrstvou sopečného popela.

Yellowstone leží na horké skvrně. S tím jak severoamerický kontinent driftoval přes tuto oblast, chochol yellowstoneského vulkánu prorážel zemskou kůrku. Stopy této aktivity zůstaly v podobě kráterů po dávných erupcích v povodí Snake River. Vnikla tak vulkanické stezka, která vede přímo do Yellowstonského parku.

MAPA: Vulkanická stezka 

Vulkanická stezka

Poslední velká erupce se odehrála před 640 tisíci let. Poslední menší erupce se pak ještě odehrála  před 70 000 lety. Od té doby supervulkán dřímá, ale nadýmání jeho kaldery zvedá znepokojivě terén. 

Magmatický krb pod Yellowstoneským parkem

Nová studie ukazuje magmatický krb, který je kromě menších erupcí zodpovědný za hydrotermální prameny a gejzíry, které do národního parku lákají zástupy návštěvníků.

"Vytváří vztlak, který zdvihá terén a roztahuje se do stran. Je to trochu jako když tlačíte prsty na nějakou gumovou membránu," vysvětluje spoluator nové studie, sesimolog  Bob Smith z utažské univerzity

Původně se vědci domnívali, že kromě hlavní komory je sopečná oblast tvořena systémem menších komor, avšak na základě nové analýzy pořízené s pomocí seismických vln vyšlo najevo, že jde o jedinou ohromnou souvislou magmatickou komoru "ve tvaru banánu" jehož konce vystupují blíž k povrchu. Tedy hrbolatého banánu, 60 kilometrů dlouhého, 30 kilometrů širokého v hloubce 5 až 12 kilometrů.

I přes nové informace se vědci domnívají, že přinejmenším pro příštích 10 000 let nehrozí Americe žádná větší erupce.

VIDEO: Yellowstonský vulkán

#video|5662844#

Související články