Konopí bez obav. Izraelci vyšlechtili druh, ze kterého marihuanu neuděláte

Izraelským vědcům se podařilo vyšlechtit odrůdu konopí použitelnou k léčebným účelům, ale bez účinků vyvolávajících euforii.

Konopí bez obav. Izraelci vyšlechtili druh, ze kterého marihuanu neuděláte
Konopí bez obav. Izraelci vyšlechtili druh, ze kterého marihuanu neuděláte
Zdroj: archiv

Vzhled, vůně ani chuť této nové odrůdy konopí se nezměnily, avšak ten, kdo ji kouří, nepociťuje žádné vjemy spojené s tetrahydrocannabinolem (THC), který je aktivní účinnou látkou marihuany.

"Konopí má stejnou vůni, vzhled i chuť originální rostliny. Je s ní zcela totožné, zmizely ale prožitky spojené s jeho konzumací," řekl izraelskému listu Cahi Klein, představitel společnosti Tikkun Olam, která tuto odrůdu vyvinula.

Konopí bez THC

Zdroj: null"Mnoho našich pacientů tuto novou rostlinu vyzkoušelo a pak si mi přišlo stěžovat, že byli podvedeni," dodal Klein. Podle vysvětlení listu Maariv badatelé společnosti Tikkun Olam neutralizovali účinky THC a zvýšili působení další substance CBD, neboli cannabidiolu, která je účinná při léčbě cukrovky a různých psychiatrických potíží.

Nová marihuana postrádá efekt návykovosti a abstinenčních příznaků pociťovaných uživateli drog.

Izraelské zákony zakazují užívání marihuany s výjimkou léčebných účelů. Zhruba 6 000 Izraelců trpících různými nemocemi ji smí legálně užívat, vyplývá ze statistik zveřejněných letos telavivským lékařským centrem Šeba a Izraelským sdružením pro boj proti rakovině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články