Krabi poustevníci dokáží improvizovat. Důkazem je ulita z LEGA

Krabů poustevníků existuje přes 1000 druhů. Spojuje je především to, že využívají přírodních materiálů, aby si chránili svá měkká těla.

Krabi poustevníci dokáží improvizovat. Důkazem je ulita z LEGA
Krabi poustevníci dokáží improvizovat. Důkazem je ulita z LEGA
Zdroj: archiv

Tito tvorové jsou neuvěřitelně vynalézaví, co se týká výběru materiálů, z nichž si staví své umělé ulity. Nejčastěji využívají tvrdých krunýřů a lastur, které zbyly po jiných tvorech, ale v případě, že nejsou dostupné, dokáží i velmi chytře improvizovat. Pro ochranu měkkých částí svého těla používají také kusy dřeva, korály nebo kameny. 

Podívejte se, jak vybíravý umí být krab při výběru své "pustevny": 

 

Výbornou ukázkou krabí přizpůsobivosti je obydlí poustevníka v dánském zábavním parku Legoland. Místo klasických přírodních materiálů využil krab část konstrukce ze stavebnice. Místo ulity mořského plže teď na zádech nosí barevné kostky vyrobené pravděpodobně v České republice. Podle reportáže britského deníku Guardian je krab zcela spokojený – kostky stavebnice jsou lehčí než mušle a krab se v nich cítí bezpečně. 

 

Ať žijí odpadky!

Takové chování pozorovali mořští biologové u krabů už vícekrát; v oblastech, kde žijí ve znečištěných vodách, už byli pozorováni v plechovkách, konzervách a dalších pozůstatcích lidské činnosti. Na rozdíl od jiných mořských tvorů jim znečištění moří přináší výhodu. Krabi totiž během svého života spotřebují více ulit. Jak jejich tělo roste, musejí vyhledávat větší a větší „brnění“, které by je ochránilo. Ti největší z krabů poustevníků se přitom dožívají až 70 let a dorůstají velikosti kokosového ořechu!

Podívejte se na video kraba Harryho:

 

O kvalitní a dost prostorné ulity pak krabi vedou urputné boje. Vítěz dostane ulitu – a ten, který prohraje, se musí spokojit se svou stávající. Protože v ní jeho tělo nemůže růst, zaostává za ostatními kraby a většinou se brzy stane kořistí predátorů. Boj o mušli je pro kraby bojem o život…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články