Nejmenší chameleon na světě se může procházet po špičce zápalky

Madagaskar stále skrývá neznámé druhy zvířat i rostlin. Před pár dny tam byl objeven nejmenší chameleon na světě. Ale kdo ví, co objeví vědci na Madagaskaru příště, třeba ještě tam žijí ještě menší druhy…

Nejmenší chameleon na světě se může procházet po špičce zápalky
Nejmenší chameleon na světě se může procházet po špičce zápalky
Zdroj: archiv

Jako jehla v kupce sena 

Před pár dny byl objeven nejmenší chameleon na světě (Brookesia micra), tedy nejmenší dosud známý druh chameleona. Minichameleona objevili němečtí a američtí vědci a objev popsali na stránkách  PLoS ONE journal. Dospělý jedinec dorůstá velikosti „až“ 29 milimetrů.

Tito malí chameleoni jsou aktivní přes den a žijí hlavně v pralese na zemi; noc tráví ve větvích nízko nad zemí. Vedoucí expedice, Dr. Frank Glaw z Bavarian State Collection of Zoology, popisoval BBC, jak v noci s kolegy zkoumali prales s baterkami a čelovkami na hlavách. Zvířata v noci spí, a je tak snadnější je spatřit. I když si jistě dokážete představit, že to vůbec nebylo snadné…

Chameleoni rodu Brookesia žijí pouze na Madagaskaru a patří mezi nejmenší plazy světa. Mají většinou hnědé zabarvení a na rozdíl od svých větších příbuzných neumí moc měnit barvu. Žádné pestrobarevné zabarvení od nich tedy nečekejte. Většina poddruhů byla objevena až v posledních 30 letech a spoustu druhů na své objevení teprve čeká…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejmenší na světě a najdeme je pouze na jediném ostrůvku 

Vědecký tým objevil tento druh chameleona na malém ostrůvku Nosy Hara. Izolovaný život na malém území může být také částečným vysvětlením jejich malého vzrůstu.

Jev zvaný ostrovní nanismus nastává v případě, když někteří živočichové žijí na malé izolované ploše – mají pak menší vzrůst, protože jejich genofond byl omezen. Na vzrůst mají také vliv omezené zdroje a tlak na rychlejší rozmnožování. Jejich územní omezení a malý vzrůst je také činí zranitelnými a ohroženými víc než jakékoliv jiné plazy, varují objevitelé. Došlo k tomu třeba i v případě dinosaurů nebo slonů.

Madagaskar je známý mnoha svými vzácnými obrovskými živočišnými druhy – například největším lemurem vážícím až 200 kg (tento druh už ale vymřel) a obrovskými želvami, ale také těmi nejmenšími – jako například nejmenšími primáty – lemurem maki.

Vědci objevili dalších několik druhů chameleona a věří že objeví další druhy. Madagaskar je domovem pro 193 druhů plazů. Na ostrově protikladů žije také největší chameleon na světě – dorůstá délky až 70 centimetrů. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články