Obří varan má čelisti slabší než domácí kočka. Přesto jimi zakousne buvola

Jak je to možné? Může za to vynikají adaptace na jeden druh kořisti.

Zdroj: ISIFA

Komodští varani mohou v dospělosti měřit přes tři metry – největší doložený exemplář měl 313 centimetrů. Váží až 70 kilogramů, dokáže však zabít i mnohem těžší kořist, například dvakrát takového buvola. Přitom nové studie ukazují, že komodský varan má jedny z nejslabších čelistních svalů v celé živočišné říši.

Nejnovější výzkum varanů pochází od biologů z americké Rutgers University a australské University of New South Wales. Studie publikovaná ve vědeckém časopisu PLoS ONE dokazuje, že stisk čelistí sedmdesátikilového varana je stejný jako stisk čelistí domácí kočky. Nic moc… Když to srovnáte se zvířaty, která mají stisk nejsilnější, podivná slabost varaního chrupu vynikne o to víc. 

Přesto jsou varani velmi úspěšní lovci a dokáží se bez větších problémů vypořádat i s mnohem těžší kořistí, než jsou oni sami. Dva vědecké týmy analyzovaly, jak je to možné. 

Na svalech ušetřili

Varani si vypracovali zajímavý a současně velmi funkční způsob, jak lovit a současně zbytečně neinvestovat do silných svalů na čelistech. Evoluce pro to nevymyslela jedinou, ale rovnou několik cest, které se společně podílí na tom, aby byl varan dokonalým lovcem. 

Vědci měřili sílu varaního stisku a zjistili, že většinu práce odvedou za varany jejich zuby. Jsou extrémně ostré a současně pilovité – díky tomu se masem i kůží prořezávají skoro samy; bez toho, aby je musely pohánět silné svaly. A o zbytek se už postará varaní tělo, 70 kilogramů svalů. Komodští varani si vyvinuli zvláštní metodu, jak vlastnosti svých zubů využít. 

Dr. Stephen Wroe popisuje, jak varaní kousnutí funguje: “Po vyhodnocení 3D počítačových modelů jsme se shodli, že se to nejvíc podobá otvíráku na konzervy. Varani komodští používají celé své tělo jako páku, která působí přes ostré zuby na tělo kořisti. Díky tomu nemusí varani investovat do silných svalů a ani kostí na lebce – je to velmi efektivní systém.“

Roku 2009 to byl právě Wroe, kdo se svým týmem prokázal, že komodští varani mají v zubech jed. Tím svou kořist ochromí a způsobí, že krvácení se nedá jen tak zastavit. Sebesilnější kořist pak po relativně krátké vykrvácí a varan může hodovat.

„Lidé si myslí, že komodští varani jsou primitivní tvorové, kteří přežili do dneška jen díky tomu, že byli izolováni na ostrovech zcela bez přirozených nepřátel nebo konkurentů. Ale podle nás jsou to velmi efektivní zabijáci,“ dodává Wroe.

Podívejte se na video National Geographic o tom, jak predátor loví:

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články