Proč jsou zebry pruhované? Je to zbraň proti ovádům

Zebra se rovná černo-bílý pruhovaný vzor. To spojení je neoddělitelné. Symbol Afriky, ale i přechodu pro chodce. Typický černo-bílý vzor je stálou inspirací v umění nebo módě. Vědci nedávno odhalili, že funkce pruhů je mnohem sofistikovanější…

Proč jsou zebry pruhované? Je to zbraň proti ovádům
Proč jsou zebry pruhované? Je to zbraň proti ovádům
Zdroj: archiv

Vypadá to, jako by vývoj černo-bílých pruhů probíhal s cílem co nejméně přitahovat hmyz sající krev.

Vědci zjistili, že černo-bílé pruhy způsobují, že jsou zebry pro bodavý hmyz neatraktivní. Svůj objev nedávno publikoval Gábor Horváth se svými kolegy z Maďarska a Švédska v časopise Journal of Experimental Biology.

Zebrám vadí hlavně ovádi, protože nepříjemně koušou a přenášejí nemoci. Ovádi patří mezi větší hmyz a umí hlavně velmi rychle a obratně létat. Odehnat je není vůbec jednoduché. Jednak proto, že se odehnat nenechají, a navíc není snadné se do nich trefit.

Vědci zjistili, že světlo, které se od srsti zvířete odráží, souvisí s množstvím bodavého hmyzu, který zvíře napadá.

Světlá srst je výhodou. Hmyz nepřitahuje

Objevili jsme, že srst černých a hnědých koní odráží světlo horizontálně,“ vysvětluje Horváth. Podle Horvátha ovády přitahuje horizontálně polarizované světlo, protože takové je i světlo odrážející se ve vodě. Ovádi se umí pomocí něj orientovat na vodní hladině a vybrat nejlepší místo na páření a kladení vajíček.

Hladový hmyz zachytí vlny odrážejícícho se světla, které se šíří horizontálně – podobně jako se vlní had na zemi. A hmyz sající krev je přitahován právě těmito „plochými“ vlnami.

Horváth vysvětluje, že tento hmyz je více přitahován tmavou srstí koní a bílou méně. „V případě bílé srsti vzniká nepolarizované světlo (šířící se všemi směry; pozn. red.), které hmyz přitahuje výrazně méně,“ vysvětluje doktorka Assenová, další členka vědeckého týmu. Takže bílá zvířata mají s obtěžujícím hmyzem mnohem méně starostí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A co černo-bílá? Nejchytřejší design

Vědci se pak začali zabývat zebrami a sledovali jak se světlo odráží od pruhované srsti a jak to přitahuje či nepřitahuje bodavý hmyz.

V přírodě vědci vystavili atrapy zeber s lepkavým povrchem na zachycování hmyzu a zkoumali, jak ovádi reagují na černobílé pruhy, kterým navíc měnili šířku, hustotu a úhel mezi jednotlivými pruhy a porovnávali je se směrem světla, které odrážely.

Očekávali, že pruhovaná srst přiláká střední množství hmyzu, ale závěr ukázal, že zebry mají „nejchytřejší“ design: jejich srst přilákala úplně nejméně hmyzu.

Vzor zebří kůže přesně koreluje se vzory, které se ukázaly jako nejlépe odpuzující hmyz. Tým se domnívá, že pruhy na kůži se u zeber možná vyvinuly jako obrana proti hmyzu sajícímu krev.

Nic není černo-bílé

Profesor Mathew Cobb, evoluční biolog z University of Manchester, však zdůraznil, že experiment nevylučuje další možné hypotézy o vzniku černo-bílých pruhů. Zřejmě to je výsledek spolupůsobení více faktorů. „Kolegové by navíc museli dokázat, že zbavování se hmyzu bylo nejdůležitějším faktorem, a jak je možné, že koně nebo osli nejsou také pruhovaní…“ Záhada pruhů je tak vyřešena jen částečně a tajemství původu zůstává i nadále tajemstvím. 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články