Soška stará tisíce let se otáčí, jako by se do ní ukryl duch nebožtíka

Jako nevinné mysterium působí 2500 let stará egyptská soška v Manchesterském muzeu, která se otáčí pomalu dokola. Časosběrné video zachycuje její záhadnou rotaci.

Soška stará tisíce let se otáčí, jako by se do ní ukryl duch nebožtíka
Soška stará tisíce let se otáčí, jako by se do ní ukryl duch nebožtíka
Zdroj: archiv

Soška je jen deset centimetrů vysoká, a jako jediná z několika menších artefaktů ve společné vitrině se pomalu pohybuje kolem osy. Poprvé si jejího pootočení podle listu Daily Telegraph povšiml kurátor výstavy Campbell Price a nastavil na vitrinu videokameru. Sošky jsou přitom součástí anglických sbírek již od roku 1933.

"Všiml jsem si jednoho dne, že je pootočená. Bylo mi to divné, protože od vitriny mám jediný klíč já. Srovnal jsem ji, ale druhý den byla znovu pootočená. Připravil jsem natáčení časosběrného videa, protože pouhým okem nebylo nic vidět," uvedl Price.

#video|5662859#

Ve starověké Egyptě se podobné sošky vkládali k nohám mumifikovaných nebožtíků. Věřilo se, že v případě zničení mumie může do sošky vstoupit duch mrtvého. Vedle spiritualistickéh vysvětlení, že soškou hýbe duch, existuje i vědecké zdůvodnění.

Rotace se totiž odehrává je přes den, zatímco v noci soška v kidu odpočívá. Nabízí se tedy vysvětlení, že otáčení způsobuje ne zcela rovný podstavec sošky a jemné vibrace, které mohu souviset s pohybem návštěvníků po muzeu, nebo s otřesy, které se přenášejí konstrukcí budovy například z přilehlých ulic.

Související články