Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní

Během 168 hodin se stane spousta úžasných, děsivých i fascinujících věcí. Podívejte se na to, co se stalo zajímavého minulý týden.

Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Zdroj: archiv

Vždy v neděli vám přinášíme výběr nejlepších fotografií uplynulého týdne. Měla by to být především neobvyklá témata, o kterých se médiích nepsalo – a které se někomu podařilo zajímavých nebo netradičním způsobem vyfotografovat.

Podívejte se na fotografie z minulého týdne: Minipříběhy z celého světa

Pondělí: Vánoce po bosensku

Pravoslaví slaví Vánoce až 6. a 7. ledna - ve východních církvích se totiž stále používá juliánský kalendář. Na snímku je bosenská pravoslavná věřící na mši v kostele ve městě Tuzla.

 

Úterý: Iglú a krabice z mléka

Daniel Gray strávil celých pět dní, aby postavil toto iglú - ze stovek krabic od mléka. Celou akci připravoval se svojí rodinou od října loňského roku. Novozélanďan přijel do Kanady na pět měsíců za svou přítelkyní. A její rodina dostala nápad, jak budoucího manžela zabaví. A ukázalo se, že měli dobrý nápad. Na stavbě se podíleli všichni včetně sousedů z okolí, a to někdy i za velkých mrazů.

Iglú je tradičním příbytkem kanadských Eskymáků. Dnes se dokonce staví iglú pro turisty, kteří jsou ochotní za mrazivou noc zaplatit nemalé peníze (psali jsme o tom zde).

  

Středa: Sbohem, Aleppo

Noční světlo dává této fotografii zvláštní atmosféru. Zachycuje Syřany, jak opouštějí zničené město Aleppo v severní Sýrii. Nepokoje začaly v březnu 2011 - nejdříve pokojnými protesty, ale nakonec skončily občanskou válkou s 60 tisíci mrtvými.

  

Čtvrtek: Zabijáci, nebo oběti?

Štěně na snímku bylo odchyceno nedaleko jako mnoho dalších toulavých psů. Úřady pochytaly desítky psů v souvislosti s pěti  smrtelnými zraněními, které byly způsobeny psy. Mrtví byli nalezeni se smrtelnými zraněními, která pocházela od psů. Fotografie pochytaných psů však místo zloby nebo snahy o odplaty vyvolaly mezi Mexičany soucit.

 

Pátek: Krakatice obrovská

Snímek krakatice pochází z videa, které vzniklo v létě loňského roku. Na veřejnost se ale dostalo mnohem později. Záběry vznikly u japonského ostrova Chichi. Třímetrová krakatice byla nafilmována poprvé ve svém přirozeném prostředí ve velkých hloubkách.

Bloop! Tak zní záhadný zvuk z hlubin oceánů. Vydává ho obří zvíře?

 

Sobota: Kaligrafický rej

Novoroční kaligrafická soutěž v Tokiu letos na 48. ročníku přilákala na 3 000 soutěžících. Japonská kaligrafie klade velký důraz na samotný proces psaní, a nikoli pouze na samotný výsledek. Její duchovní rozměr přispívá k sebepoznávání a v Japonsku je její tradice stále živá - vyučuje se dodnes na základních školách.

 

 

Neděle: Nezvyklá zima v Indii

V posledních týdnech zaznamenala řada míst po celém světě světě extrémní počasí -  a Indie nyní bojuje s mimořádně studenou zimou. Na fotografii je indický bezdomovec snažící si ohřát nohy u ohně ve městě Džammú na severu země. Kvůli zimě už zemřelo kolem stovky lidí.

Čtěte: Co s člověkem udělá sto stupňů pod nulou

 

 FOTO: ČTK

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

 

 

Související články