VIDEO: Geniální žralok porazil rybáře jejich vlastní zbraní

Lidé berou žralokům potravu. Ale teď se karta obrací - žraloci obrovští se naučili vysávat rybářské sítě…

Zdroj: archiv

Záchranářská organizace Conservation International (CI) v současné době provádí program na záchranu žraloků obrovských. V indonéské zátoce Cendrawasih monitoruje jejich chování a snaží se, aby obrovské paryby zbytečně neumíraly v rybářských sítích. Během jedné podvodní výpravy se podařilo kameramanovi natočit fascinující video: žralok na něm dokazuje, jak dobře se dokázal lidskému prostředí přizpůsobit. 

Zdroj: Youtube

Místo, aby trpěl nad tím, že mu lidé vylovili veškerou kořist v okolí, využil plné rybářské sítě k tomu, aby se nasytil. Jde o vůbec první takové video, které bylo natočeno. Experti z Conservation International už však slyšeli o tomto žraločím chování dříve. Na svém webu uvádějí: „Žraloci obrovští se často shromažďují kolem sítí. Občas se do nich zamotají. Někteří z nich se dokonce naučili, jak ryby skrze díry vysát." A právě tato situace je zobrazená na videu. 

Žralok, který žere žraloka. První fotografie v dějinách

Velký bratr sleduje i žraloky

Expedice CI žraloky značkuje pomocí elektronických čipů. Každý žralok, kterého se podaří objevit, dostane pod kůži čip, díky němuž pak ochránci mohou sledovat jeho pohyb mořem. Mírumilovným, až 15 metrů dlouhým obrům, to nevadí, jejich kůže je tak silná, že lehké bodnutí prakticky ani neucítí. 

Žraloci obrovští žijí v tropických vodách. Ještě před několika lety se mořští biologové domnívali, že se tito obři živí jen planktonem. Teprve při natáčení dokumentu pro britskou televizní stanici BBC filmaři natočili žraloka, jak polyká hejno menších rybek. Vůči lidem jsou přátelští, mladší žraloci si dokonce s plavci hrají… 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články