VIDEO: Jak se otepluje svět? NASA vám to ukáže

V NASA vytvořili animaci, která na základě měření z celého světa ukazuje, jak se za poslední století změnila teplota Země.

VIDEO: Jak se otepluje svět? NASA vám to ukáže
VIDEO: Jak se otepluje svět? NASA vám to ukáže
Zdroj: archiv

NASA zveřejnila video, ve kterém její experti vizualizovali údaje o teplotách z celého světa. Jsou na něm zachycené změny klimatu od roku 1880 do roku 2011. Podívejte se sami:

 

Pokud se vám zdá změna barvy alarmující, všimněte si toho, jak relativně malé jsou teplotní změny zachycené na videu. Je to vidět v pravém dolním rohu videa - jedná se o maximálně 4 stupně. Zdánlivě malé změny jsou však obrovské. Je to vidět například na nejnovějších datech o ubývání ledu v Arktidě. Rozloha ledu pokrývajícího Severní ledový oceán je nejmenší od doby, kdy lidé začali sledovat Arktidu pomocí satelitů. Arktický led tak pokrývá menší oblast než v dosud rekordním roce 2007, přestože letos byly teploty v polární oblasti nižší než před pěti lety. 

Vědci přepsali historii: nejteplejší místo světa je v USA

Podle satelitních snímků pokrývá led v okolí severního pólu 4,1 milionu čtverečních kilometrů oceánu. To je o 70 000 čtverečních kilometrů méně než v roce 2007. Rozloha zamrzlé plochy se během letošní sezony patrně ještě zmenší, protože podle vědců pokračuje obvykle tání až do poloviny září. Pět let starý rekord v tání arktického ledu padl, přestože je letos v severní polární oblasti chladněji než v roce 2007. "V roce 2007 bylo ve skutečnosti mnohem tepleji (než letos)," řekl Joey Comiso z NASA. Za rekordní pokles rozlohy zamrzlého moře podle něj může dlouhodobý trend v narušování základní vrstvy ledu, která se během polární zimy obnovuje jen pomalu. "Ztrácíme silnou část ledové pokrývky. A když tuto část ztratíte, zbytek ledu bude přes léto mnohem zranitelnější," vysvětlil. 

Led v Arktidě přes léto taje a během polární zimy se obnovuje. Vědci však na základě záběrů, které družice přinášejí od roku 1979, zjistili, že každoroční minimum rozlohy zamrzlého oceánu se každých deset let zmenší o 13 procent. Většina vědců je přesvědčena, že úbytek arktického ledu je způsoben globálním oteplováním. 

FOTO: NASA

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články