VIDEO: Porod rypouše je krátký. Ale brutální

Rypouš sloní je obrovský mořský savec známý svou věčně špatnou náladou a chobotnatým čumákem. Vy si ho ale asi zapamatujete spíš jako nejhlasitěji rodící zvíře světa.

VIDEO: Porod rypouše je krátký. Ale brutální
VIDEO: Porod rypouše je krátký. Ale brutální
Zdroj: archiv

Porod je pro většinu tvorů velmi náročná a frustrující zkušenost. Zvířata i lidé si při něm často pomáhají hlasitými zvuky, které uvolňují napětí a současně dávají kontrakcím sílu. Porodníci by asi byli překvapení, kdyby si poslechli, jak lidský je řev rodících samic rypouše sloního.

Rypouš sloní je opravdový obr. Samci mohou měřit až 5 metrů a váží přes 3 000 kilogramů. Jen pro srovnání, slon indický má na délku asi 3,8 metru a váží kolem 5 000 kilogramů. Rypouši jsou ze všech mořských savců (s výjimkou kytovců) nejlépe specializováni na život ve vodě. Na jedno nadechnutí se potopí až do hloubky 2 388 metrů a pod vodou vydrží téměř 100 minut.

Samci jsou tak silní a obratní, že se jako jedni z mála tvorů na Zemi živí žraloky. Samice jsou výrazně menší, až o polovinu. Ač se to zdá neuvěřitelné, samci jsou ještě hlasitější než samice. K vyluzování zvuků jim slouží právě jejich nápadný chobot. Troubí na něj podobně jako sloni - především v období říje. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články