VIDEO: Ryba podvedla maskovanou chobotnici

Sebelepší maskování není nic platné, když se někdo zamaskuje za maskovaného…

VIDEO: Ryba podvedla maskovanou chobotnici
VIDEO: Ryba podvedla maskovanou chobotnici
Zdroj: archiv

Až půlmetrová chobotnice maskovaná nemá ve světě mimiker konkurenci. Barvu těla dokáže změnit během několika sekund a barevné kombinace, které je schopná vytvořit, nejsou zřejmě ničím omezené. Dokáže měnit nejen barvu svého těla, ale také ho umí tvarově připodobnit tomu, jak vypadá její oběť. Dokonce se i pohybují způsobem jako kořist. 

Podívejte se, jak dokonale se umí tato chobotnice vydávat za někoho jiného:

Podle biologů umí napodobovat podobu, barvu a tvar až patnácti druhů zvířat – od mořských ahdů, přes kraby, medúzy, až po rejnoky nebo sasanky. Tato chobotnice objevené teprve roku 1998 je navíc podezřele inteligentní. Je schopná rozeznat jednotlivé druhy zvířat a rozumí i jejich způsobu života. Například, když na ni zaútočí některé druhy dravých ryb, snaží se chobotnice vypadat jako mořský had, který se těmito rybami živí. Nejčastěji na sebe bere podobu jedovatých tvorů, například smrtelně nebezpečného perutýna. 

I tak dokonalý mistr mimiker, jako je chobotnice maskovaná, se však dá porazit její vlastní zbraní. Němečtí mořští biologové z univerzity v Göttingen si při výzkumu v Indickém oceánu všimli, že maskovaná chobotnice se nechává často ošálit stejně chytře maskovanou rybkou Stalix histrioz z čeledi studnařovitých.Tato drobná ryba sice většinu života prožije v noře vyhrabané v písku, která ji bezpečně chrání před predátory, ale občas i ona potřebuje vyplavat ven. V tom případě se poohlédne po chobotnici maskované a „zavěsí se“ na ni.

Podívejte se, jak byla chobotnice napálená:

 

Plave těsně vedle chobotnice a díky barvě svého tělazůstává neodhalitelná. Podle videa, které natočil biolog Godehard Kopp, se jí to daří velice dobře. Chobotnice si jí buď nevšímá, anebo ji vůbec neodhalí – jak to ve skutečnosti je, biologové neodhalili. Podél chobotnice však rybka plula přibližně čtvrt hodiny, aniž by se jí cokoliv stalo.

Podívejte se, jak dokonale přitom vypadá maskování této chobotnice. Nalevo je fotka zvířete, za které se vydává, napravo pak ona sama:

Jako mořský had:

 

Jako mořský jazyk:

 

Jako mořská hvězdice:

 

Jako rejnok:

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články