Ženská VS mužská obřízka: I mužská v mnoha případech končí smrtí

Média se obvykle kriticky rozepisují více o obřízce ženské než o té mužské. Je pravda, že žena je po zákroku zmrzačena na celý život, zatímco muž se bez předkožky prakticky obejde. I mužská obřízka však může mít fatální následky, pokud je provedena neodborně. V některých případech končí amputací penisu, v těch nejhorších i smrtí.

Zdroj: www.profimedia.cz

Pro příslušníky kmene Xhosa žijícího převážně v západní části Jižní Afriky je obřízka dodnes důležitým iniciačním rituálem, který mění mladého chlapce v muže. Přestože zdravotní péče je v této oblasti dostupná a zákrok je možné provést v bezpečí nemocnice pod dohledem kvalifikovaných lékařů, řada chlapců se stále vydává do nelegálních "škol" v divočině, které je po několik týdnů připravují na svůj velký den, kdy se oficiálně stanou dospělými.

Přípravný kurz mladého muže má ale s odborným vzděláním pramálo společného. Chlapci zde podle výpovědi svědků obvykle hladoví, žízní a často jsou vystaveni i fyzickému násilí. Někteří samozvaní lektoři totiž věří, že tento přístup z nich vycepuje odolné chlapy.

Nejhorší je ale samotné vyvrcholení kurzu - obřízka provedená člověkem bez jakéhokoli lékařského vzdělání a v nehygienických podmínkách. Když postižený chlapec přijde s komplikacemi do nemocnice, bývá už pozdě. Gangrénu v penisu vyřeší jen amputace. Podle statistik vedených od roku 1995 zemřelo v JAR na následky neodborně provedené obřízky několik stovek chlapců na prahu dospělosti.

Ačkoli osvěta v Jihoafrické republice nechybí a hrůzná čísla nejsou nijak tajena, mladí chlapci tradiční rituál dobrovolně podstupují dodnes. Vede je k tomu hlavně nátlak okolí. "Všichni kluci ze třídy už byli obřezáni a posmívali se mi, že jsem ještě malej chlapeček," svěřil se 18letý mladík z Východního Kapska, jehož obřízka skončila amputací penisu. "Jít do buše a nechat se obřezat bylo jedinou šancí, jak u nich získat respekt."

Strach ze šikany ze strany spolužáků byl také důvodem, proč matka zachycená v následujícím videu ztratila dospívajícího syna. Jihoafrická vláda se snaží problém vyřešit proškolováním tradičních vůdců kmene a místních samozvaných chirurgů, ale k uspokojivým výsledkům ještě povede dlouhá cesta.

Zdroj: Youtube

Související články