ŠTÍTEK: Alžírsko

Trenér Dušan Uhrin starší.
Svůj trenérský um předvedl Dušan Uhrin starší na mnoha kontinentech. Koučoval fotbalisty v Alžírsku, ve Spojených arabských emirátech nebo v Gruzii, kde uzmul s Dinamem Tbilisi mistrovský titul. Hned dva ligové primáty ukořistil na lavičce Sparty. Kouč se slovenskými kořeny je však nejvíc spjat s nečekaným ziskem stříbrných medailí na mistrovství Evropy v Anglii v roce 1996, kde dovedl český národní tým k dosud největšímu úspěchu od rozdělení Československa.

Kouč Uhrin: I když jsem sparťan, ligu vyhraje Slavia. Klíčový je příchod Chorého

Zajímavosti z fotbalu
Národní tým juniorek čeká v Jindřichově Hradci na závěr týdenního soustředění dvojutkání se Švýcarskem.
Házenkářské juniorské reprezentantky se v Jindřichově Hradci připravují na mistrovství světa, které se od 19. června koná v Severní Makedonii. Součástí závěrečného týdenního kempu jsou i dvě přípravná utkání se Švýcarskem. To první je na programu v pátek za zavřenými dveřmi, odveta se pak koná v sobotu 8. června od 11 hodin ve sportovní hale a diváci se mohou těšit i na odchovankyně domácího klubu v dresu Česka.

České juniorky v generálce na MS hostí u Vajgaru Švýcarsko

Ostatní sporty
Jiří Sklenička Zderazský letos koncem února oslavil devadesáté narozeniny a aktuálně žije v Rezidenci RoSa v Liberci.
/FOTO/ Významné jubileum narození oslavil liberecký rodák a malíř Jiří Sklenička Zderazský, kterému bylo koncem února devadesát let a aktuálně žije v Rezidenci RoSa v Liberci. Jako dárek a překvapení se rozhodl místním obyvatelům nabízet lekce kreslení, které probíhají v Centru RoSa. Může tak ostatním předávat svou energii a elán, protože jak přiznal, recept na dlouhověkost nemá.
20 fotografií

Učil se u Sekory, žil v Maroku. Liberecký malíř oslavil devadesátiny, dál kreslí

Liberecko
Proč nejíme maso z Česka? Lidé ochotněji kupují hovězí z Afriky. Zavařili tím ale českým zemědělcům. Ilustrační foto
Evropská komise představila reformu pravidel pro přepravu živých zvířat. Nadšení z ní nejsou ochránci zvířat, ani zemědělci. První skupině pravidla přijdou nedostatečná, chovatelé zase upozorňují na to, že je to další hřebíček do rakve konkurenceschopnosti proti levnější produkci z jiných kontinentů. Upozorňují, že domácí spotřebitel chce hlavně nízkou cenu, bez ohledu na kvalitu. Musejí proto hledat jiná odbytiště a bez prodejů do jiných zemí se neobejdou.

Hovězí z Afriky kupují Češi ochotněji. Hrozí nám konec, varují domácí zemědělci

Ekonomika
Jiří Kubeš je téměř 26 let profesionálním hasičem. Jezdí do zahraničí pomáhat při přírodních a dalších pohromách a na různá cvičení a kurzy
Alžírsko, Pákistán, Nepál, Libanon, Turecko a naposledy Řecko. To je stručný výčet různými katastrofami postižených zemí, kde díky své práci nechyběl Jiří Kubeš. Téměř 26 let je profesionálním hasičem, do zahraničí jezdí pomáhat při přírodních a dalších pohromách. Viděl nesčetná lidská utrpení, země zpustošené zemětřeseními i ty, které sžíraly rozsáhlé požáry. Jako zástupce České republiky vozí humanitární pomoc nebo je členem záchranného týmu. 
30 fotografií

Zemětřesení, požáry, lidské tragédie. Český hasič jezdí pomáhat po celém světě

Regiony
Jiří Kubeš je téměř 26 let profesionálním hasičem. Jezdí do zahraničí pomáhat při přírodních a dalších pohromách a na různá cvičení a kurzy.
/FOTO/ Alžírsko, Pákistán, Nepál, Libanon, Turecko a naposledy Řecko. To je stručný výčet různými katastrofami postižených zemí, kde díky své práci nechyběl Jiří Kubeš. Téměř 26 let je profesionálním hasičem, do zahraničí jezdí pomáhat při přírodních a dalších pohromách. Viděl nesčetná lidská utrpení, země zpustošené zemětřeseními i ty, které sžíraly rozsáhlé požáry. Jako zástupce České republiky vozí humanitární pomoc nebo je členem záchranného týmu. A také díky různým cvičením a kurzům projel prakticky celou Evropu, Asii a Karibik.
30 fotografií

Zemětřesení, požáry. Hasič z Lounska projel půlku světa, viděl velká utrpení

Žatecko a Lounsko
Žena odjela do zahraničí a svěřila byt páru, který měl zařídit rekonstrukci. Po návratu ale našla v kuchyni novou zeď, ve které byla mrtvola…
Ve Francii žena před odjezdem na delší pobyt v zahraničí svěřila manželskému páru klíče, aby během její nepřítomnosti opravili byt. Po návratu ale v kuchyni našla novou zeď, kolem které létaly mouchy a byla cítit dezinfekce. V neděli tam přivolaní policisté našli zazděné rozkládající se mužské tělo, informovala dnes agentura AFP.

Žena ve Francii si nechala přestavět byt. Po návratu našla zazděnou mrtvolu

Státy EU
Takhle vypadají měsíční koťata servalů
Ve výběhu servalů v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava mohou návštěvníci vidět dvě mláďata. Koťata se narodila začátkem dubna. První týdny trávila se svou matkou převážně ve vnitřních prostorech, které nejsou veřejnosti přístupné, ale nyní se už objevují i ve venkovním výběhu. Především děti jsou z nich nadšené.
9 fotografií

Roztomilá dvojčata. Koťata servalů v Ostravě se stala miláčky návštěvníků zoo

Zvířecí deník a chovatelství
Dvoumístný bitevní vrtulník Kamov Ka-52 se vyznačuje velkou palebnou silou a originálním uspořádáním vztlakového tělesa se dvěmi protiběžnými vrtulemi.
Sovětský svaz se už na konci 50. let přidal k zemím, které začaly sériově vyrábět vrtulníky. Přestože sovětští generálové této nové zbrani zprvu nevěřili, sovětské zbrojovky pečlivě studovaly válku ve Vietnamu a na jejím základě v 60. a 70. letech vyvinuly několik velmi úspěšných vrtulníkových konstrukcí, které dodnes tvoří jádro ruského vrtulníkového exportu. Válka na Ukrajině však mění zažité předpoklady. Neúspěchy ruských vrtulníků dopadají i na exportní objednávky. Jaký je současný stav ruského vrtulníkového průmyslu?
5 fotografií

Fiasko ruských vojenských vrtulníků: Neúspěch na Ukrajině jim ničí reputaci

Věda a technika
Martin Lobík s fenkou boxera Fixie na záchranné misi po zemětřesení
Kynolog-záchranář ve výslužbě Martin Lobík z Českého Krumlova se účastnil dvou zahraničních záchranných misích po dvou katastrofálních zemětřeseních. V květnu 2003 odletěl se svou tehdy pětiletou fenkou boxera Fixie do Alžírska (počet obětí tam vystoupal na necelých 2 300), v prosinci téhož roku do íránského Bamu (tam zahynulo nejméně 31 tisíc lidí). Pro Deník přiblížil, co taková mise a příprava na ni obnáší.
2 fotografie

Jako kynolog byl u dvou zemětřesení. Nacházeli jsme jen mrtvé, popisuje Čech

Regiony
Český tým USAR během zásahu po zemětřesení v tureckém městě Adiyaman, 10. února 2023
Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman v pátek ráno vyprostili ze sutin domů zřícených po pondělním zemětřesení dva přeživší. Další živou ženu pomohl v troskách najít kolegům z jiného týmu pes české kynologické skupiny, která je na místě. Novinářům to sdělil mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. Už dřív uvedl, že v noci na pátek český tým dostal ze zřícených domů dalších 12 obětí zemětřesení, dohromady to tak dosud bylo 20 těl, z toho 11 dětí.
31 fotografií

Čeští záchranáři i nadále prohledávají sutiny. Vyprostili dva přeživší otřesů

Svět
Martin Lobík s fenkou boxera Fixie na záchranné misi po zemětřesení.
Kynolog-záchranář ve výslužbě Martin Lobík z Českého Krumlova se účastnil dvou zahraničních záchranných misích po dvou katastrofálních zemětřeseních. V květnu 2003 odletěl se svou tehdy pětiletou fenkou boxera Fixie do Alžírska (počet obětí tam vystoupal na necelých 2 300), v prosinci téhož roku do íránského Bamu (tam zahynulo nejméně 31 000 lidí).

Byl na dvou misích po zemětřesení jako kynolog-záchranář. Nacházeli jen mrtvé

Českokrumlovsko
Novým trenérem fotbalistů třetiligového Znojma je Srb s francouzským pasem Daniel Darko Janackovič.
Nový trenér třetiligových fotbalistů Znojma Daniel Janacković působí v královském městě nad řekou Dyjí jako zjevení. Pětapadesátiletý kouč s mezinárodními zkušenostmi má tým 1. SC zachránit v Moravskoslezské fotbalové lize. Na přípravu do startu jara zbývá sedm týdnů, Srb s francouzským pasem věří, že dá dohromady základ mančaftu, který by v horizontu několika mohl do Znojma vrátit i druhou ligu.
7 fotografií

První rána rozhoduje. Kouč Znojma Janacković miluje ofenzivu, ale ne Messiho

Fortuna ČFL + MSFL
Berlín
Je to už mnoho let, kdy jsme z Německa poprvé uslyšeli „Zvládneme to“ v souvislosti s migrační vlnou, která se valila na Evropu. Kde si toto ujištění lze lépe ověřit, než přímo v Německu při studiu jazyka společně s lidmi z různých koutů světa. Jan Anderle tedy v rámci programu Erasmus+ vyrazil na jazykový kurz do jednoho z nejvíce multikulturních měst v Evropě, do Berlína.

Poznal Berlín díky programu Erasmus+. Jan Anderle vypráví své zážitky

Čtenář reportér