ŠTÍTEK: astronom

Ilustrační foto
Praha – Čeští astronomové jako první na světě zachytili dosvit gama záblesku, k němuž došlo 30. října v souhvězdí Vodnáře. Jeden z dalekohledů v Ondřejově pořídil první snímky 41 sekund poté, co záblesk zaznamenala družice Swift. Informoval o tom Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Čeští astronomové jako první zachytili dosvit gama záblesku

Česko
Ilustrační foto.
Manětín - Oblast tmavé oblohy, tedy místo, kde noční oblohu nenarušuje světlo lidských sídel, by chtěli vyhlásit astronomové a starostové osmi obcí kolem Manětína na severním Plzeňsku. Na celém světě je zatím vyhlášeno 43 oblastí tmavé oblohy, většina z nich je v USA. V Evropě je jich osm, z toho v Česku dvě – Jizerská a Beskydská.

U Manětína chtějí astronomové vyhlásit oblast tmavé oblohy

Česko
Ilustrační foto
Moskva/Praha – Exploze meteoritu, který v únoru dopadl v Rusku v okolí uralského Čeljabinsku, uvolnila třicetkrát větší energii než výbuch atomové bomby nad Hirošimou v roce 1945. Její síla dosáhla ekvivalentu 500 kilotun trinitrotoluenu, informoval podle agentury DPA v odborném časopise Nature vědecký tým vedený českým astronomem Jiřím Borovičkou a kanadským astronomem Peterem Brownem. Světově významný objev také ukazuje, že takzvaná Čeljabinská planetka zřejmě souvisí s asteroidem 86039 a oba byly kdysi součástí jednoho tělesa, řekl dnes Borovička.

Výbuch ruského meteoritu byl 30krát silnější než hirošimská bomba

Svět
Mlhovina Bumerang.
Santiago de Chile /VIDEO/ – Astronomové potvrdili domněnku, že nejchladnějším místem ve vesmíru je mlhovina Bumerang. Panuje tam teplota minus 272 stupňů, což je jen stupeň nad absolutní nulou, kdy zamrznou všechny atomy. Podle britského deníku The Daily Telegraph to oznámili vědci z observatoře ALMA v Chile.

V nejchladnějším známém místě ve vesmíru je minus 272 stupňů

Svět
Ilustrační foto
Washington /VIDEO/ -  Astronomové vůbec poprvé objevili planetu mimo naši sluneční soustavu, která je stejně veliká jako Země a rovněž se na ní nachází stejné množství železa a kamene. Jde o další zásadní krok v pokračující snaze najít planetu, na které by stejně jako u nás mohl existovat život, uvedla agentura Reuters.

Astronomové objevili planetu podobnou Zemi, život na ní ale není

Svět
Ilustrační fotografie
Washington /VIDEO/ – Nově objevený asteroid, který nedávno při vesmírných pozorováních zaznamenali astronomové na Ukrajině, navzdory poplašným zprávám Zemi v roce 2032 s nejvyšší pravděpodobností nezasáhne. Veřejnost takto uklidňovali vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), podle nichž existuje 99,998procentní šance, že těleso o průměru 400 metrů naši planetu mine.

Nově objevený asteroid Zemi nezasáhne, uklidňují vědci

Svět
Astronomové objevili v souhvězdí Kozoroha osamělou planetu, která neobíhá kolem žádné hvězdy.
Washington - Astronomové objevili v souhvězdí Kozoroha osamělou planetu, která neobíhá kolem žádné hvězdy. Podle vědců je relativně blízko – jen 80 světelných let od Země. Server Space.com informoval, že exoplaneta (planeta mimo naši sluneční soustavu) s označením PSO J318.5–22 je relativně mladá, vědci její stáří odhadují na 12 milionů let.

Astronomové objevili planetu, která neobíhá kolem žádné hvězdy

Svět
Ilustrační foto
Úpice - Poslední pátek v září patří vědcům, resp. Evropské noci vědců. Do ní se zapojují i pracovníci hvězdárny, a to hned na dvou místech. „Dozvědět se něco nového, pohlédnout k obloze dalekohledy či si zasoutěžit o ceny může veřejnost jak v prostorách hvězdárny, tak u vstupní brány safari v královédvorské zoo," zve Petr Horálek.

Noc vědců míří do úpické hvězdárny i královédvorské zoo

Královéhradecký kraj
Student získal na olympiádě bronzovou medaili a diplom.
Vyškov – Je mu čtrnáct let a jeho koníčkem je astronomie. Baví ho tak, že se rozhodl poměřit své znalosti s dalšími studenty. Přes školní, krajské a celostátní kolo astronomické soutěže Vyškovan Martin Orság postoupil na soutěžní soustředění finalistů, které vyhrál.

Mladý astronom: Venuše a Saturn jsou vidět i pouhým okem

Vyškovsko
Nejaktivnější ve své činnosti  létavic na noční obloze jsou v srpnu za dobrých pozorovacích podmínek viditelné pouhým okem létavice Perseidy ze souhvězdí Persea.
Hradec Králové – Meteorický roj Perseid dosáhl svého maxima v úterý v noci. V Hradci Králové bylo, bohužel, zataženo. „Perseidy jsou jedním z meteorických rojů, který je nejlépe pozorovatelný teď v srpnu," říká královéhradecký astronom Karel Zubatý.

Pozorování Perseid zkazila zvědavcům zatažená obloha

Z okolí
Nejaktivnější ve své činnosti  létavic na noční obloze jsou v srpnu za dobrých pozorovacích podmínek viditelné pouhým okem létavice Perseidy ze souhvězdí Persea.
Hradec Králové – Meteorický roj Perseid dosáhl svého maxima v úterý v noci. V Hradci Králové bylo, bohužel, zataženo. „Perseidy jsou jedním z meteorických rojů, který je nejlépe pozorovatelný teď v srpnu," říká královéhradecký astronom Karel Zubatý.

Pozorování Perseid zkazila zvědavcům zatažená obloha

Hradecko
Hradecký deník - tady nás najdete.
Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradecko
HODINY VE ŽLUTAVĚ jsou instalovány na tamním turistickém odpočívadle. Aktivní astronomický nadšenec se chystá zbudovat v obci další troje.
Žlutava – Když se řekne sluneční hodiny, představí si možná mnozí spleť čar, znamének a číslic. Pro devětapadesáti­letého Vratislava Zíku ze Žlutavy je to však letitá vášeň: umí čas pro ně vypočítat a navrhnout je.

Sluneční hodiny druhou ručičku prostě nemají

Zlínsko
Ilustrační foto.
Praha - V noci ze dneška na úterý vyvrcholí nejznámější meteorický roj Perseidy. Po půlnoci bude možné spatřit v průměru 70 meteorů za hodinu. Pozorování bude navíc nahrávat vhodná fáze měsíce. Ten bude zapadat krátce po 22:20, a obloha tedy nebude téměř vůbec osvětlena jeho svitem. Nejvíce meteorů bude podle astronomů možné pozorovat od půlnoci zhruba do 04:00.

Dnes v noci bude vidět na obloze roj Perseidů

Česko
Planeta Neptun
Washington – Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes oznámil objev nového, čtrnáctého měsíce planety Neptun. Jedná se o nejmenší z měsíců této planety nacházející se na okraji sluneční soustavy, který měří v průměru pouhých 19 kilometrů.

NASA oznámila objev nového měsíce planety Neptun

Svět
Ilustrační foto.
Berlín /VIDEO/ – Astronomové objevili dosud největší hvězdu, jaká kdy byla pozorována v naší galaxii Mléčné dráze. Objekt ve vývojové fázi protohvězdy je nyní zhruba 500krát hmotnější než Slunce a stále roste. Časem se však smrskne zhruba na pětinu svého nynějšího objemu, tedy na stonásobek našeho Slunce, informovala agentura DPA s odvoláním na Evropskou jižní observatoř (ESO).

Astronomové našli dosud největší hvězdu v Mléčné dráze

Svět
Ilustrační foto
Washington /VIDEO/ - Hubbleův vesmírný teleskop pořídil nedávno detailnější snímky "komety století", která by při podzimním průletu mezi Sluncem a Zemí měla být nejsvětelnější kometou viditelnou pouhým lidským okem za posledních nejméně 50 let. Překonat má dokonce i zář Měsíce v úplňku a v nejlepším případě by mohla být vidět i za bílého dne.

Hubbleův teleskop vyfotil "kometu století", zářící jako Měsíc

Svět
Ilustrační foto
Mys Canaveral (USA) – Američtí vědci ve vzdálenosti 22 světelných let od Země objevili systém o nejméně šesti planetách, z nichž tři jsou v takzvané obyvatelné zóně. Dnes o tom informovala agentura Reuters. Obyvatelná zóna je oblast kolem hvězdy, ve které jsou podmínky vhodné pro výskyt života.

Vědci objevili systém se třemi planetami vhodnými pro život

Svět