ŠTÍTEK: astronom

Čínský student z pražské Univerzity Karlovy objevil pětitisící kometu. Jubilejním nálezem pomohl agenturám NASA a ESA při průzkumu vesmíru. Ilustrační foto
Čínský student z pražské Univerzity Karlovy Hanjie Tan objevil pětitisící kometu. Jubilejním nálezem pomohl agenturám NASA a ESA při průzkumu vesmíru. Česko považuje za klíčového průkopníka v oblasti pozorování malých mimozemských těles s významnými astronomy. Inspirací mu jsou například Zdeněk Ceplecha a Luboš Kohoutek. Postavení místní vědy o vesmíru ve světě rovněž bylo důvodem, proč se zde rozhodl studovat.

Je z Číny, studuje v Praze. Student objevil 5000. kometu: Česko mě inspiruje

Vesmír
Kometa Nishimura (uprostřed dole) byla objevena teprve minulý měsíc.
Na začátku týdne se nejblíže k naší planetě přiblížila kometa, která byla objevena teprve 11. srpna japonským astronomem Hideo Nishimurou, když pomocí digitálního fotoaparátu Canon a teleobjektivu pořizoval snímky noční oblohy. Další příležitost ji vidět už nikdo v našich zeměpisných šířkách mít nebude - podle údajů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se u Země objeví za dalších 434,16 roku. A to jen v případě, že se dříve nerozpadne.
5 fotografií

Nově objevenou kometu astronom vyfotil nad Javořími horami z okna svého bytu

Náchodsko
Asteroid krátce předtím, než do něj záměrně narazila vesmírná raketa NASA
Experti vyhodnocují první pokus americké NASA o přípravu obrany Země před asteroidy. Sonda DART úkol splnila, úspěch však podle vědců provází nové riziko. Jak se totiž ukázalo, cílený náraz družice do asteroidu vypustil vesmírné smetí v podobě suti a četných balvanů. Jejich případný náraz by uvolnil energii srovnatelnou s atomovou bombou svrženou na Hirošimu.
4 fotografie

Obrana proti asteroidu má háček. Zásah sondy uvolnil balvany o síle jaderné pumy

Vesmír
Hvězdárna F. J. Gerstnera v Chomutově.
Pojmenovaná je po významném chomutovském rodákovi, matematikovi a fyzikovi Františku Josefu Gerstnerovi. Pozorovat z ní můžete oblohu, nejrůznější úkazy na ní, Měsíc, Slunce, další hvězdy a planety, ale také vzdělávat se nejen o astronomii. O čem je řeč? O nové chomutovské hvězdárně. Malá stavba vznikla na louce u bývalého kina Oko, kterou tamní astronomové řadu let využívají k pozorování oblohy. O vzniku Hvězdárny F. J. Gerstnera rozhodla veřejnost v hlasování, podpořila ji v rámci participativního rozpočtu města.

Chomutov má novou hvězdárnu. O stavbě u bývalého kina Oko rozhodla veřejnost

Chomutovsko
Galileo čelí římské inkvizici, malba Cristiana Bantiho z roku 1857
Před 390 lety, v úterý 12. dubna 1633, zahájil vrchní inkvizitor římské inkvizice, otec Vincenzo Maculani da Firenzuola, jmenovaný papežem Urbanem VIII., inkviziční soudní řízení s fyzikem a astronomem Galileem Galileim. Vědec byl stíhaný za podporu heliocentrismu – tedy astronomického modelu, v němž Země a planety obíhají Slunce stojící ve středu vesmíru.
16 fotografií

Galileo Galilei a jeho osudový přešlap: Urážkou papeže na sebe poštval inkvizici

Svět
Smrt dánského astronoma a astrologa Tycha Brahe byla stejně výstřední a záhadná jako celý jeho předešlý život
Je to zřejmě nejcitovanější smrt v českých i světových dějinách. Kolikrát jste slyšeli větu: „Já nechci skončit jako Tycho de Brahe“? Legendu o tom, jak dvorská etiketa nedovolila slavnému astrologovi Tychu de Brahovi vzdálit se z císařské recepce včas na toaletu a praskl mu močový měchýř, slyšel snad každý. Historka je to sice zajímavá, ale nepravdivá. Skutečná příčina smrti dánského učence však zůstávala dlouho záhadná.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Záhadná smrt Tycha de Braha

Česko
Ilustrační foto.
Astronomové a odborníci na noční oblohu avizovali, že by od poloviny ledna až do začátku února měla být viditelná jasně zelená kometa. Ta nese název C/2022 E3 ZTF a vrátila se po neuvěřitelných 50 tisících letech. Samostatný výzkumný pracovník a vedoucí Observatoře Kleť, astronom Miloš Tichý, který založil web komety.cz, však uvedl, že její pozorování nebude úplně růžové.
10 fotografií

Kometa pravděpodobně vidět vůbec nebude, potvrdil astronom Miloš Tichý

Českobudějovicko
V roce 2023 nabídne nebe mnoho úkazů. Lidé budou moci sledovat planety, superúplňky i Perseidy
Zatímco naši předkové se od nepaměti dívali vzhůru a pozorovali hvězdnou oblohu nad sebou, dnešní lidé na to zapomínají, popřípadě jim to kazí světelné znečištění. Na nebi se přitom odehrává tolik zajímavého. A nejinak tomu bude i v roce 2023. Astronom z Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy Jan Veselý provedl Deník jednotlivými úkazy na každý následující měsíc.
13 fotografií

Co pozorovat každý měsíc na nebi v roce 2023? Superúplňky i vzácný Merkur

Vesmír
Astronom Martin Lehký byl před nedávnem in memoriam oceněný za svoji badatelskou práci.
„Život s astronomem je nepředvídatelný. Nikdy nevíte, kdy ho jasná obloha povolá do "služby". Činnost takových lidí se řídí předpovědí počasí. Objektů, které je potřeba sledovat, je hodně. Proto je dobré využít každou jasnou noc,“ říká Michaela Lehká, manželka Martina Lehkého, který před dvěma lety opustil pozemskou půdu a sám se odebral do vesmírných dálek, které tolik miloval. Martin Lehký si za dobu svého astronomického bádání prošel nejen hvězdárnami v Hradci Králové a v Úpici. Nedávno byl in memoriam oceněn za badatelskou práci městem, v němž působil a pracoval.

Život mezi nebeskými tělesy podle astronoma Martina „Makalakiho“ Lehkého

Čtenář reportér
Jak by mohl vypadat nalezený meteorit. V tomto případě se jedná o meteorit Žďár nad Sázavou o hmotnosti 40 gramů v nálezové pozici.
Pátrejte na Vysočině. To radí nadšencům pro nebeské úkazy a „hvězdné kamení“ astronomové z hvězdárny v Ondřejově na Praze-východ. K jejím specializacím patří i zkoumání bolidů, velmi jasných meteorů, jimž se projevují kosmické částice vstupující do atmosféry Země. Většinou zazáří a zmizí, nezůstane po nich ani památky - a z větších těles zbudou pozůstatky, které jako meteority dopadnou na zemský povrch.
3 fotografie

Deset deka čerstvého meteoritu? Hledejte u Třeště, radí astronomové z Ondřejova

Z okolí
Asteroid krátce předtím, než do něj záměrně narazila vesmírná raketa NASA.
V noci na úterý lidstvo se zatajeným dechem sledovalo vesmírnou misi, která v naší historii nemá obdoby. Družice DART cíleně narazila do asteroidu Dimorfos vzdáleného 11 milionů kilometrů od planety Země. Půltunový projektil z dílny expertů z americké NASA měl za úkol vychýlit dráhu giganta, a připravit tak půdu pro budoucí planetární obranu Země v případě, že ji někdy skutečně asteroid ohrozí. Italští astronomové nyní odhalili nejnovější snímky ze sesterské družice LICIACube, která masivní srážku v hlubinách vesmíru pozorovala zpovzdálí.
4 fotografie

Detailní pohled na Armageddon. NASA ukázala nové fotky srážky lodi s asteroidem

Vesmír
Ilustrace sondy DART před dopadem na binární systém Didymos/Dimorphos.
NASA chystá cosi jako vesmírný kulečník - vlastně spíš cvrnkanou - a Češi budou u toho. Realitou se má stát vědecké dobrodružství, jaké dosud znali spíš jen příznivci sci-fi příběhů. Na pondělí 26. září se chystá test reálné schopnosti lidstva posunout vesmírným tělesem - což má být příprava na odvrácení případně hrozícího střetu většího útvaru z kosmu se Zemí, pokud někdy v budoucnu bude naši planetu ohrožovat.

Vesmírný kulečník: Lidé zkusí posunout měsíček, dohlídnou na to čeští vědci

Z okolí
Nálezová situace meteoritu na poli u Pustých Úľan na Slovensku.
Velkým úspěchem s mezinárodním dosahem – a už z podstaty jejich práce i s přesahem vpravdě vesmírným – se mohou pochlubit astronomové z observatoře v Ondřejově na Praze-východ. Tamní tým Astronomického ústavu Akademie věd ČR dokázal určit oblast na Slovensku, kam koncem června měly dopadnout menší meteority – a po téměř dvou měsících tam jeden „nebeský kámen“ vážící 8,6 gramů (čili spíš kamínek) byl v sobotu 20. srpna skutečně nalezen. V lokalitě Pusté Úľany nedaleko Trnavy; zhruba uprostřed mezi Bratislavou a Nitrou.

Čeští vědci určili, kam měl spadnout meteorit. Našel ho polský nadšenec

Vesmír
Kanadští astronomové pomocí teleskopu NASA TESS objevili exoplanetu zcela pokrytou vodou. Mohl by se zde vyskytovat život.
Kanadští astronomové pomocí teleskopu NASA TESS objevili exoplanetu zcela pokrytou vodou, která připomíná hollywoodský snímek Vodní svět z roku 1995 s Kevinem Costnerem v hlavní roli. Zjištění také nasvědčují tomu, že mírná teplota na ní by mohla podporovat život. Jaký druh a jak dlouho by tam mohl prosperovat, se výzkumníci stále snaží zjistit. Exoplaneta je od Země vzdálená sto světelných let.
3 fotografie

Vědci objevili ve vesmíru vodní svět. Mohl by zde existovat život, domnívají se

Vesmír
Počítačová animace dopadu asteroidu. Podle odborníků takový scénář nehrozí
Šestého ledna letošního roku se astronomové z observatoře Mount Lemmon v Arizoně ohlásili s hrozivým zjištěním: objevili asteroid o průměru 70 metrů, který působil tak, že může při svém dalším průletu potenciálně zasáhnout Zemi - a k tomuto průletu mělo dojít již 4. července 2023. Sedm po sobě jdoucích nocí se zdálo, že nebezpečí opravdu hrozí. Nakonec ale vědci oznámili, že objekt naši planetu mine.
9 fotografií

Hrozilo, že v roce 2023 narazí do Země. Obávaný asteroid nakonec planetu mine

Věda a technika