ŠTÍTEK: astronom

Nejaktivnější ve své činnosti  létavic na noční obloze jsou v srpnu za dobrých pozorovacích podmínek viditelné pouhým okem létavice Perseidy ze souhvězdí Persea.
Liberecký kraj - Podmínky pro sledování Perseid (meteorického roje) mají být letos ideální. Podobně příznivé je lze očekávat až v roce 2018. Kometární meteorický roj se na noční obloze ukáže už dnes. Podle astronomů se mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní může na obloze objevit až 70 meteorů za hodinu.

Perseidy budou k vidění dnes v noci

Z okolí
Ilustrační foto
Mostecko – Podmínky pro sledování Perseid mají být letos ideální. Podobně příznivé je lze očekávat až v roce 2018. Kometární meteorický roj se na noční obloze ukáže už dnes. Podle astronomů se mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní může na obloze objevit až 70 meteorů za hodinu.

Budou padat hvězdy. Perseidy vyvrcholí v noci ze středy na čtvrtek

Mostecko
Ilustrační foto
Litoměřicko – Podmínky pro sledování Perseid mají být letos ideální. Podobně příznivé je lze očekávat až v roce 2018. Kometární meteorický roj se na noční obloze ukáže už dnes. Podle astronomů se mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní může na obloze objevit až 70 meteorů za hodinu.

Perseidy vyvrcholí v noci ze středy na čtvrtek

Litoměřicko
Meteorický roj nad Šumavou u Jeleních vrchů v roce 2013.
Střední Morava /INFOGRAFIKA/ – Stačí vzít deku, promyslet si přání a vyrazit na vyvýšené místo za městem, kde umělými světly o něco méně znečištěná obloha nabídne v noci ze středy na čtvrtek mimořádnou podívanou – vyvrcholí meteorický roj Perseidy. Nad severovýchodním obzorem bude možné pozorovat až 100 meteorů za hodinu, navíc noc nebude osvětlena Měsícem. 

Ideální podmínky. Sledování meteorického roje Perseid nenaruší svit Měsíce

Česko
Ilustrační foto
Praha – Nejvíce Perseidů v letošním roce spatří lidé příští týden v noci ze 12. na 13. srpna. Na obloze zejména tam, kde není ozářena pouličním osvětlením, mohou lidé mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní vidět průměrně 70 meteorů za hodinu. Maximum každoročního roje Perseid pak nastane v dopoledních hodinách ve čtvrtek 13. srpna.

Meteorický roj Perseid bude největší v noci ze 12. na 13. srpna

Česko
SLOVENSKÉ BICYKLISTY, kteří dorazili do Sedlčan jako první, jsme zachytili ve společnosti Františka Lomoze (druhý zprava), vedoucího sedlčanské hvězdárny, před bustou Josefa Suka. Hlavní organizátor akce Ján Horňák je na snímku třetí zleva.
Sedlčany – Předposlední etapa 22. ročníku Ebicyklu slovenských astronomů začínala v Rokycanech a končila ve čtvrtek 30. července v Sedlčanech. Do pedálů šlapali lidé různých profesí ve věku od 25 do 57 let. Skupina z 16 profesionálních astronomů nebo lidí, kteří se o ni zajímají amatérsky, přijela podle plánu před Kulturní dům Josefa Suka krátce po 17. hodině. Vedl ji Ján Horňák, odborný pracovník Hvězdárny v Partizánském. Jeho i ostatní účastníky vítal po dojezdu František Lomoz, vedoucí sedlčanské hvězdárny. Ukázal jim, kde budou nocovat a pozval je nejen na občerstvení, ale také na promítnutí dokumentu pořízeného k 50. výročí Hvězdárny Josefa Sadila z roku 2012. Chybět v programu nemohly ani kontakty s vesmírem při pozorování oblohy přimo na Cihelném vrchu.

Cyklisté poznávali nejen astronomické zajímavosti

Příbramsko
Hale-Boppova kometa, snímek pořídila laboratoř Pasadena v USA.
Washington/Praha - Před 20 lety, v noci z 22. na 23. července 1995, objevili Američané Alan Hale a Thomas Bopp nezávisle na sobě nadprůměrně velkou a jasnou kometu, která dostala jméno po obou svých objevitelích a svět ji tedy zná jako Hale-Boppovu kometu. Amatérští astronomové zpozorovali kosmické těleso v Novém Mexiku a Arizoně v rozpětí několika minut.

Před 20 lety byla objevena zářivá Hale-Boppova kometa

Svět
Sonda New Horizons na cestě k Plutu.
Praha – Sonda New Horizons, která v lednu 2006 odstartovala na svou cestu k Plutu, se této trpasličí planetě nejvíc přiblíží v úterý po poledni. Bude 4,8 miliardy kilometrů od Země, informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Pavel Suchan: Sonda New Horizons prozkoumá Pluto

Česko
Ilustrační foto
Podbořany - „Nevím, jestli je to vážně dobrý nápad." Podívala se, tázavým pohledem Falami do vážných ale stále dobrosrdečných očí Akina. „Falami, přece jsme to plánovali tak dlouho, teď už nemůžeme couvnout. Dalo nám to tolik práce, už je konečně vše hotové, máme jídlo, dostatek peněz a loď. Vše je připraveno na náš nový začátek. A mysli na hlavní důvod proč to děláme - na naše malé. Chceš snad, aby vyrůstalo v tomhle světě?." Falami sebrala všechnu odvahu, aby jen mlčky přikývla. Věděla, že to božské stvoření, které čeká, si zaslouží lepší život, život tam za mořem..

Akin s Falami to dokázali. Jsou doma, v Evropě

Otevřená Evropa
Redaktorka Brněnského deníku Rovnost Hana Florianová si vyzkoušela práci na brněnské hvězdárně.
Brno /NA DEN (S)…/- Merkur, Venuše, Země, Mars, Uran, Neptun, ale Pluto už ne, říkám si v duchu, když chvíli před půl osmou ráno procházím liduprázdným parkem na Kraví hoře směrem k brněnské hvězdárně. Právě tam budu dnes pracovat jako průvodkyně a moderátorka dětských programů. V dalším díle seriálu Rovnosti Na den (s) si vyzkouším, jaké to je představovat taje vesmíru zvědavým dětským návštěvníkům.
10 fotografií

Planetárium je zrádné. Hvězdáře může uspat, zjistila redaktorka Deníku Rovnost

Brněnsko
Instalace konstrukce kopule v létě 1949.
Vsetín - První úvahy o vybudování astronomické pozorovatelny na Vsetíně sahají do období těsně po konci druhé světové války. Počátečním impulsem byl sen dvou místních pedagogů Oldřicha Křenka a Františka Dostála mít svůj vlastní astronomický dalekohled.

Před 65 lety vznikla vsetínská hvězdárna

Valašsko
Praha - Planetárium Praha si připomíná výročí Hubbleova vesmírného teleskopu, který před 25. lety vynesl na oběžnou dráhu kolem Země raketoplán Discovery. Teleskop se stal jedním z nejdůležitějších přístrojů v historii astronomie a významně se zasloužil o prohloubení poznatků o vesmíru.

Planetárium Praha si připomíná 25. výročí Hubbleova teleskopu

Praha
Digitální planetárium v Hradci Králové.
Hradec Králové - Astronomové z celé republiky se v sobotu sjedou do Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Každoroční setkání členů České astronomické společnosti tentokrát hostí právě krajská metropole.

Na hradeckou hvězdárnu se sjedou astronomové

Hradecko
Částečné zatmění Slunce s výhledem na Pálavu v pátek fotografoval astronom Vlastimil Vojáček z Břeclavi. Snímek z popického letiště pořídil před polednem v době největšího maxima.
Popice, Břeclav – Astronom Vlastimil Vojáček z Břeclavi si v pátek přivstal a ve čtyři hodiny ráno vyrazil do Popic. Na tamním letišti sledoval východ Slunce a pak jeho částečné zatmění. S foťákem se speciální clonou, jež propustí jen zlomek paprsků světla. „Vybral jsem si místo s pěkným výhledem na Pálavu. Podmínky na pozorování byly dobré, jasné podnebí. Plány mi trochu pokazil opar, kvůli zachycení krajiny," říká Vojáček.

Nebeskou hru sledoval astronom z Břeclavi nad Pálavou

Jihomoravský kraj
Částečné zatmění Slunce s výhledem na Pálavu v pátek fotografoval astronom Vlastimil Vojáček z Břeclavi. Snímek z popického letiště pořídil před polednem v době největšího maxima.
Popice, Břeclav – Astronom Vlastimil Vojáček z Břeclavi si v pátek přivstal a ve čtyři hodiny ráno vyrazil do Popic. Na tamním letišti sledoval východ Slunce a pak jeho částečné zatmění. S foťákem se speciální clonou, jež propustí jen zlomek paprsků světla. „Vybral jsem si místo s pěkným výhledem na Pálavu. Podmínky na pozorování byly dobré, jasné podnebí. Plány mi trochu pokazil opar, kvůli zachycení krajiny," říká Vojáček.

Nebeskou hru sledoval astronom z Břeclavi nad Pálavou

Břeclavsko
Částečné zatmění Slunce.
Ondřejov – Částečné zatmění Slunce, kdy Měsíc ze tří čtvrtin zakryl sluneční disk, dnes ukázalo řadu efektů. Změnila se světelnost, odstíny jasné oblohy přešly k šedě modré a znatelně se ochladilo. „Jsem spokojen, efekty byly podobné jako při úplném zatmění, byť v menší míře," řekl v rozhovoru pro ČTK a Českou televizi sluneční fyzik Michal Švanda. Úkaz sledoval na hvězdárně v Ondřejově nedaleko Prahy. Astronomové měli jedinečnou příležitost pozorovat vrstvu kolem Slunce.

Sluneční fyzik: Zatmění Slunce ukázalo řadu zajímavých efektů

Česko
Marian Čubík je nadšeným amatérským astronomem, a přestože si na zahradě vlastnoručně postavil dvojici svých osobních hvězdáren, skromně se označuje za pouhého pozorovatele oblohy.
Bánov /FOTOGALERIE/ - Je nadšeným amatérským astronomem, a přestože si na zahradě vlastnoručně postavil dvojici svých osobních hvězdáren, skromně se označuje za pouhého pozorovatele oblohy. Řeč je o Marianu Čubíkovi, dvaapadesátiletém usměvavém Bánovjanovi, který se živí stavbou střech a k tomu ještě působí jako dobrovolný hasič a aktuálně i jako místostarosta obce. Také on se chystal pozorovat dnešní částečné zatmění Slunce.
14 fotografií

Explodující hvězda svítí na obloze i čtrnáct dnů, říká bánovský ,,astronom"

Slovácko
Pozorování zatmění Slunce na hradě Hněvín v Mostě, kde je hvězdárna..
Most - Na dvě stovky lidí přišly v pátek dopoledne pozorovat zatmění Slunce na mostecký hrad Hněvín, kde je hvězdárna. "S návštěvností jsem spokojen," řekl Mosteckému deníku astronom Zdeněk Tarant. Lidé mohli na hvězdárně sledovat průběh zatmění i na monitoru. Venku byly tři dalekohledy jednoho z místních hvězdářů, který také umožnil lidem pozorování.
27 fotografií

VIDEO: Dvě stovky lidí pozorovaly zatmění Slunce z hradu Hněvín v Mostě

Mostecko
Ve Znojmě se sešli lidé na Masarykově náměstí, kde spolu s astronomy sledovali částečné zatmění Slunce.
Znojmo – Je pátek dopoledne, přesně 10:46:05. A Masarykovo náměstí ve Znojmě je v tu chvíli v obsazení shluku lidí, ze kterého je cítit jisté napětí. Z vyjasněné oblohy na něj sice dopadá sluneční svit, je však o dost slabší než normálně. Není se co divit. Je k tomu totiž pádný, přímo „vesmírný" důvod. Přesně v tento moment totiž nad Znojmem vrcholí částečné zatmění Slunce, což je pro řadu lidí silným zážitkem.
17 fotografií

OBRAZEM: Lidé ve Znojmě pozorovali zatmění Slunce

Znojemsko
Ilustrační foto
Slaný - Ojedinělý úkaz, a sice částečné zatmění Slunce, mohli i lidé pozorovat v pátek dopoledne. Navíc, šestnáct minut před půlnocí nastává jarní rovnodennost. Shodou okolností je dnešní zatmění největší mezi lety 2011 a 2026 viditelné v České republice. Současně se také jednalo o poslední takový úkaz, který až do června roku 2021 v České republice lidé spatří.

Městská hvězdárna Slaný byla v obležení

Kladensko
Zatmění Slunce v České Lípě.
Praha /FOTOGALERIE/ – Lidé v Česku mohli dnes dopoledne sledovat na obloze částečné zatmění Slunce. Měsíc začal sluneční kotouč zakrývat krátce před desátou hodinou a kolem 10:45 ho zastínil ze tří čtvrtin. Výjimečná podívaná skončila pro Čechy v poledne. Podle astronomů šlo o největší zatmění na příštích 11 let. Vidět byla i planeta Venuše.
23 fotografií

Zatmění Slunce nad Českem skončilo, vidět byla i planeta Venuše

Česko