ŠTÍTEK: astronom

Ilustrační foto
Kyjev - V Kyjevě dnes ve věku 80 let zemřel významný ukrajinský astronom Klym Čurjumov, člen kyjevské a newyorské akademie věd, který se proslavil objevem komety nesoucí jeho jméno. Kometa Čurjumov-Gerasimenko se dostala do povědomí veřejnosti díky evropské kosmické sondě Rosetta, která vesmírný objekt zkoumala.

V Kyjevě zemřel astronom Čurjumov, objevitel známé komety

Svět
Ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek (na snímku) se popere o místo v Senátu se Stanislavem Juránkem.
Jižní Morava – Potká se astronom, doktor a předseda zemědělského družstva… To není začátek vtipu, ale druhé kolo senátních voleb na jižní Moravě. O senátorské křeslo se utká příští pátek a sobotu deset kandidátů. Ze čtyř opět kandidujících senátorů postoupili tři – v obvodu Blansko se do závěrečného duelu neprobojoval v sobotu senátor Jozef Regec.

Tři senátoři obhajují křesla, jeden ze hry vypadl. Náskokem překvapil hvězdář

Z okolí
Ilustrační foto.
České Žleby (Prachaticko) - Astronomický ústav AV ČR začne na čtyřech místech Lipenska měřit světelné znečištění, zjednodušeně řečeno intenzitu zdejší tmy. Lipensko je podle astronomických atlasů spolu se Šumavou nejtmavší oblastí v České republice. Cílem měření by mělo být vyhlášení Lipenské oblasti tmavé oblohy, řekl tiskový mluvčí ústavu Pavel Suchan. Měření potrvají zhruba půl roku.

Astronomové budou měřit lipenskou tmu, měla by být největší v Česku

Česko
Ondřejovská observatoř. Ilustrační foto.
Ondřejov – „Pokud je lidstvo jediným životem ve vesmíru, pak by se jednalo o příšerné plýtvání místem," řekl americký astronom Carl Edward Sagan. Život ve vesmíru vědci sice zatím neobjevili, ale z Ondřejova nám vzkazují: „Děláme na tom."

Češi začnou pátrat po cizích světech

Česko
Ilustrační foto.
Mnichov/Praha - Astronomové doslova "za humny" Sluneční soustavy objevili planetu přibližně o hmotnosti Země, která obíhá kolem své hvězdy Proxima Centauri v takzvané obyvatelné zóně, a na které by tedy mohla být tekutá voda. Oznámila to dnes Evropská jižní observatoř (ESO), jejíž dalekohledy, mimo jiných zařízení, vědci při objevu použili. O události podrobně informuje prestižní vědecký časopis Nature.

Vědci našli planetu jako Země v obyvatelné zóně Proximy Centauri

Svět
NASA zveřejnila dosud nejostřejší záběry planety Pluto.
Praha - Mezinárodní astronomická unie (IAU) na svém valném shromáždění v Praze před deseti lety, 24. srpna 2006, vyřadila Pluto ze seznamu planet ve sluneční soustavě a zařadila ho mezi takzvané trpasličí planety. Jeho status byl zpochybňován již od konce 70. let 20. století, kdy byla objevena vzdálená planetka Chiron a kdy také astronomové přesněji poznali malou hmotnost Pluta. V červnu 2008 IAU rozhodla, že po Plutu budou napříště souhrnně pojmenovávána tělesa zhruba stejné velikosti ("plutoidy").

Pluto ztratilo statut planety před deseti lety v Praze

Česko
Pluto snímané ze sondy New Horizon.
Praha - Mezinárodní astronomická unie (IAU) na svém valném shromáždění v Praze před deseti lety, 24. srpna 2006, vyřadila Pluto ze seznamu planet ve sluneční soustavě a zařadila ho mezi takzvané trpasličí planety. Jeho status byl zpochybňován již od konce 70. let 20. století, kdy byla objevena vzdálená planetka Chiron a kdy také astronomové přesněji poznali malou hmotnost Pluta. V červnu 2008 IAU rozhodla, že po Plutu budou napříště souhrnně pojmenovávána tělesa zhruba stejné velikosti („plutoidy").

Pluto ztratilo statut planety před deseti lety v Praze

Praha
Ilustrační foto
Vatikán – Vyšla po narození Ježíška skutečně hvězda nad Betlémem? A pokřtil by papež mimozemšťany, kdyby přiletěli na Zemi? Těmto i dalším otázkám se věnují dva vatikánští astronomové, Guy Consolmagno a Paul Müller. Oba jsou fyzici, ale zároveň také jezuité a pracují v papežské observatoři ve Vatikánu, píše německý list Welt. V německém překladu teď vyšla jejich kniha Kde byl Bůh, když vznikl vesmír?

Vatikánští astronomové řeší, kde byl Bůh, když vznikl vesmír

Svět
Ilustrační foto.
Jindřichohradecko – Záhadné jevy na obloze jsou věčným námětem ufologů a snílků. K zdánlivě nevysvětlitelnému úkazu ale došlo v uplynulých dnech i na Jindřichohradecku.

Myslivce na posedu vyděsilo údajné UFO

Česko
Ilustrační foto.
Vyškov – Co to je meteorický roj a meteory? Kde se vzal název Perseidy a kdo byl Perseus? A proč se jim říká také Slzy svatého Vavřince? Nejen na tyto otázky lidem odpoví vedoucí vyškovské hvězdárny Dobromila Patáková. Srpnové noci jsou totiž známé větším počtem meteorů viditelných na obloze. Nejvíc jich lidé uvidí právě v pátek, kdy vrcholí meteorický roj Perseid.

Perseidy: Noční podívanou si lidé mohou užít na hvězdárně

Vyškovsko
Ilustrační foto
Jindřichohradecko - Slzy svatého Vavřince můžete pozorovat i na jindřichohradecké Hvězdárně Františka Nušla, kde se v pátek koná letní Den astronomie. Pestrý program začíná již odpoledne a pokračovat bude až do nočních hodin.

Noční oblohu ozáří Perseidy

Jindřichohradecko
Ilustrační foto.
Praha – Dnes v noci a v noci z pátku na sobotu budou moct fanoušci astronomie pozorovat na noční obloze meteorický roj Perseid. Přestože počasí pozorování zatím příliš nepřeje, podle astronomů i předpovědi meteorologů by se v noci mělo vyjasňovat. Tam, kde obloha není znečištěna světlem, by padající hvězdy měly být dobře viditelné.

Dnes v noci vyvrcholí meteorický roj Perseid

Česko
Ilustrační foto.
Ústecko - Na obloze se v srpnu objevují padající hvězdy víc než kdy jindy. Tento týden vyvrcholí aktivita nejznámějšího meteorického roje Perseid. Dobře pozorovatelné budou hned ve dvou nocích ze čtvrtka na pátek 11. a 12. srpna a z pátku na sobotu 12. a 13. srpna.

Obloha bude plná padajících hvězd

Ústecko
Ilustrační foto.
Teplicko - Na obloze se v srpnu objevují padající hvězdy víc než kdy jindy. Tento týden vyvrcholí aktivita nejznámějšího meteorického roje Perseid. Dobře pozorovatelné budou hned ve dvou nocích ze čtvrtka na pátek 11. a 12. srpna a z pátku na sobotu 12. a 13. srpna. Když lidé vyrazí za město, kde není osvětlená obloha, mohou po tyto noci v době mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní spatřit průměrně 70 meteorů za hodinu. Jev bude provázet seskupení dorůstajícího Měsíce, planet Mars a Saturn a jasné hvězdy. Astronomové doporučují pozorování s dobrým výhledem na souhvězdí Persea, kde mají meteory radiant, což je místo, odkud jakoby vylétají. Není ani potřeba žádný dalekohled, meteory je možné spatřit pouhým okem.

Obloha bude plná padajících hvězd

Teplicko
Ilustrační foto.
Praha - Na obloze se už v těchto dnech objevují padající hvězdy a příští týden vyvrcholí aktivita nejznámějšího meteorického roje Perseid. Dobře pozorovatelné budou hned ve dvou nocích – ze čtvrtka na pátek 11. a 12. srpna a z pátku na sobotu 12. a 13. srpna. Když lidé vyrazí za město, kde není osvětlená obloha, mohou po tyto noci v době mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní spatřit průměrně 70 meteorů za hodinu. Jev bude provázet seskupení dorůstajícího Měsíce, planet Mars a Saturn a jasné hvězdy.

Příští týden se na obloze vyrojí Perseidy, setkají se i planety

Z okolí
Antonínu Rükl.
Praha - Ve věku 83 let zemřel v noci z 11. na 12. července dlouholetý šéf pražského planetária, významný český astronom a světově uznávaný kartograf Antonín Rükl. Za své téměř celoživotní působení v planetáriu z něho vytvořil mezinárodně uznávanou instituci. Věnoval se také popularizaci a oblasti mapování měsíčního povrchu a napsal řadu knih o astronomii. O úmrtí dnes informoval Jan Šifner z planetária. Datum pohřbu zatím není známo.

Zemřel přední český astronom a kartograf Antonín Rükl

Česko
Mladý astronom Martin Orság.
Vyškov – Martin Orság z Hlubočan na Vyškovsku se věnuje astronomii už od prvního stupně základní školy. Že je v ní opravdu dobrý, dokazují jeho úspěchy. Poprvé byl na astronomické olympiádě už jako žák primy víceletého gymnázia. Nyní na ní ve svých sedmnácti letech uspěl znovu. „Moc obtížné mi to popravdě nepřišlo. Ale nejspíš to bylo tím, že se tématu intenzivně věnuji už poměrně dlouho," myslí si student vyškovského gymnázia.

Mladý astronom bude reprezentovat zemi v Bulharsku

Vyškovsko
Světoznámý britský vědec Stephen Hawking.
Madrid - Španělská policie zatkla Američanku, která vyhrožovala, že zabije britského fyzika Stephena Hawkinga, jenž ve Španělsku navštívil mezinárodní konferenci astronomů. Policie ženu zatkla tento týden v hotelu poblíž místa konání konference na kanárském ostrově Tenerife, uvedla agentura AP.

Španělé zadrželi ženu, která prý chtěla zabít vědce Hawkinga

Svět
Detektory LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).
New York - Vědcům se znovu podařilo zachytit takzvané gravitační vlny, jejichž existenci před téměř sto lety v rámci své všeobecné teorie relativity předpověděl Albert Einstein. Na tiskové konferenci ve Washingtonu tým astronomů ve středu oznámil, že po prvním zachycení loni v září se podařilo zaznamenat nové gravitační vlnění. To potvrzuje, že první signál nebyl náhodný.

Vědcům se znovu podařilo zachytit gravitační vlny

Svět
Ilustrační foto.
Brdy – Až skončí léto a noci se opět prodlouží, vrátí se do CHKO Brdy astronomové. Celé území zmapují takzvanými jasoměry, aby se dozvěděli, jestli se Brdy náhodou nemohou stát další českou oblastí tmavé oblohy. A pokud ne, tak prostě pomohou jejich ochraně.Oblast tmavé oblohy s minimálním světelným znečištěním vznikla například roku 2014 na Manětínsku, jež si oblíbili hvězdáři z celé republiky.

Hvězdáři měří tmu v Brdech

Česko
Rosetta.
Brusel - Vesmírná sonda Rosetta objevila na kometě ingredience nutné pro vznik života. Kometa Čurjumov-Gerasimenko odvrhla při průletu kolem Slunce do vesmíru glycin
a fosfor, což jsou látky, které můžeme najít
i v lidském těle.

Existují důkazy. Život mohl přijít z vesmíru

Svět
Návštěvníci vlašimské hvězdárny.
Vlašim – Pětapadesáté výročí otevření vlašimské hvězdárny pro veřejnost si v pátek 20. května připomněli členové Vlašimské astronomické společnosti. V rámci vzpomínky na zprovoznění observatoře v roce 1961 a její znovuotevření v roce 1996 uspořádali Den vlašimské hvězdárny. Pátečního odpoledního a večerního programu s zúčastnily desítky příznivců amatérské astronomie.

Amatérští astronomové ve Vlašimi oslavili půlkulaté výročí založení hvězdárny

Volný čas
Na východním pobřeží Spojených států začali dnes krátce po 13:00 SELČ sledovat málo častý vesmírný úkaz - přechod planety Merkur (vlevo dole) před Sluncem.
Praha /VIDEO/ - Za úspěchem vůbec prvního zaznamenaného pozorování přechodu Merkuru přes Slunce stála kniha, která se začala psát v Praze. Takzvané Rudolfinské tabulky, které po smrti Tycha Braheho dokončil Johannes Kepler, astronomický úkaz přesně předpověděly na 
7. listopadu 1631. Ačkoliv se zmíněného data nedožil ani Kepler, podle tabulek Merkur dalekohledem pozoroval francouzský filosof a astronom Pierre Gassendi.
12 fotografií

Merkur přešel Slunce. Znovu vidět bude za 16 let

Česko
Na zajímavý astronomicky úkaz se můžete přijít podívat buď k ZŠ Duhová cesta v Chomutově nebo do františkánských zahrad v Kadani.
Chomutov, Kadaň -  V pondělí mezi 13:00 17:00 hodinou proběhne nad Českou republikou zajímavý a poměrně vzácný astronomický úkaz. Dojde k přechodu planety Merkur přes Slunce. V případě vhodného počasí bude možné pozorovat úkaz také v Chomutově či Kadani.

Merkur překryje Slunce: Pojďte se podívat s odborníky

Chomutovsko
Kardinál Dominik Duka.
Praha – Kardinál Dominik Duka v sobotu ve svatovítské katedrále udělí zlaté Svatovojtěšské medaile. Dostanou je fyzik Jiří Grygar a politolog a nakladatel Alexandr Tomský. Stříbrné medaile udělí spisovateli Luďkovi Navarovi, historikovi Hermannu Reidelovi a řádové sestře Lucii Wagner, informoval o tom mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. Svatovojtěšskou medaili pražský arcibiskup udílí významným osobnostem za jejich neopominutelné dílo v různých oblastech lidské činnosti.

Kardinál Duka udělí medaili Grygarovi, Tomskému a řádové sestře

Česko