ŠTÍTEK: astronom

Umělecká představa planety WASP-12b
Jednou z nejzajímavějších exoplanet, o nichž astronomové vědí, je planeta WASP-12b. Jde však také o planetu až mimořádně tajemnou. Obíhá kolem hvězdy typu žlutý trpaslík, o něco větší než naše Slunce, a od Země je vzdálená asi 1410 světelných let. Astronomové jí přezdívají "horký Jupiter" - jde totiž o plynového obra podobné velikosti jako Jupiter, ale nacházejícího se tak blízko své hvězdy, že je rozžhavený.
10 fotografií

Jedna z nejčernějších planet galaxie míří k zániku. Čeká ji pekelná smrt

Věda a technika
Meteority, jejichž pád ve čtvrtek nad ránem prozářil oblohu nad pomezím České republiky Německa, posypaly zemský povrch v části alpské oblasti.
/FOTOGALERIE/ Meteority, jejichž pád ve čtvrtek nad ránem prozářil oblohu nad pomezím České republiky Německa a viditelný byl z celé střední Evropy, posypaly zemský povrch v části alpské oblasti. V sobotu o tom informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Představil zjištění vědců z observatoře v Ondřejově na Praze-východ, kde má své centrum i jedno ze sítě kamerových stanovišť Evropská bolidová síť.
4 fotografie

Jeho Jasnost bolid přiletěl zas. V Ondřejově opět počítali jeho dráhu

Věda a technika
Mléčná dráha - Ilustrační foto
Mléčná dráha se během svých dlouhých vesmírných dějin srazila a spojila s několika dalšími galaxiemi, ale sestavit její "rodokmen" není nijak jednoduché. Zatím nejkompletnější souhrn těchto galaktických fúzí poskytla vědcům nová analýza hustých hvězdokup obíhajících kolem Mléčné dráhy. Ta také odhalila něco mimořádného – pradávnou a dosud neznámou galaxii, kterou astronomové pojmenovali Kraken.
9 fotografií

Tajemný Kraken. Vědci odhalili v historii Mléčné dráhy pradávnou galaxii

Věda a technika
Poslední rozloučení s astronomem Lubošem Perkem 29. září 2020 ve strašnickém krematoriu v Praze.
Zhruba 60 lidí se dnes ve strašnickém krematoriu rozloučilo s astronomem Lubošem Perkem. Vědec, který získal mezinárodní uznání, zemřel v noci na 17. září ve věku 101 let. Jeho jméno nese i největší tuzemský dalekohled v Ondřejově u Brna, o jehož vybudování se zasloužil. Přelomy Perkova života a kariéry dnes ve Strašnicích připomněli astronomové Jiří Grygar a Jan Palouš. Z dalších známých osobností dorazili například Ivan Havel či někdejší československý kosmonaut Vladimír Remek.
5 fotografií

Remek, Grygar i Palouš. Lidé se rozloučili s věhlasným astronomem

Praha
Ve věku 101 let zemřel astronom Luboš Perek.
Ve věku 101 let v noci na dnešek zemřel uznávaný astronom Luboš Perek, který se před lety mimo jiné zasloužil o vybudování největšího českého teleskopu s dvoumetrovým zrcadlem a po němž je zařízení pojmenováno. ČTK to sdělil mluvčí Astronomického ústavu AV Pavel Suchan. Perek se zabýval vesmírnou mlhovinou a kosmickým odpadem. Na konci šedesátých let řídil Astronomický ústav ČSAV a v druhé polovině sedmdesátých let vedl Úřad OSN pro vesmírné záležitosti. Jako jediný český astronom byl také generálním sekretářem Mezinárodní astronomické unie.

Zemřel astronom Perek, jeho jméno nese největší český dalekohled

Česko
Ze setkání stoletého astronoma Luboše Pereka a předsedkyně Akademie věd ČR Evy Zažímalové na observatoři v Ondřejově.
/FOTOGALERIE/ Velmi zasvěceného průvodce našla v pátek předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová, když v rámci představení modernizace takzvaného Perkova dalekohledu navštívila observatoř v Ondřejově na Praze-východ. Výklad k fungování dalekohledu i jeho údržbě – alespoň tedy v šedesátých letech, kdy byl dalekohled nový a on sám působil v aktivní službě – jí poskytl stoletý astronom Luboš Perek.
10 fotografií

Perkův dalekohled se dočkal modernizace. Nyní dohlédne ještě dál

Věda a technika
Ze setkání stoletého astronoma Luboše Pereka a předsedkyně Akademie věd ČR Evy Zažímalové na observatoři v Ondřejově.
/FOTOGALERIE/ Velmi zasvěceného průvodce našla v pátek 28. června předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová, když v rámci představení modernizace takzvaného Perkova dalekohledu navštívila observatoř v Ondřejově na Praze-východ. Výklad k fungování dalekohledu i jeho údržbě - alespoň tedy v šedesátých letech, kdy byl dalekohled nový a on sám působil v aktivní službě - jí poskytl stoletý astronom Luboš Perek.
10 fotografií

Zlepšení 'svého' dalekohledu obhlédl i stoletý astronom

Z okolí
Satelit. Ilustrační snímek
Oběžné dráze kolem Země hrozí, že se stane velmi frekventovanou dálnicí. Od vypuštění první sovětské družice Sputnik 1 v roce 1957 na ni bylo vysláno dalších více než 2200 satelitů a další tisícovky stojí v pořadí. Astronomové se obávají, že tento počet přestává být únosný. Množství satelitů jim také zastiňuje výhled na noční oblohu.
4 fotografie

Vesmírná přetlačovaná. Astronomy děsí vzrůstající počet satelitů na oběžné dráze

Věda a technika
Mléčná dráha - Ilustrační foto
Láká Vás hvězdná obloha, ale pozorování vám připadá náročné nebo nevíte, jak na to? V rámci týdne vědy a techniky přijede do bíloveckého muzea zkušený amatérský astronom Bohuslav Pelc.

Amatérská astronomie

Volný čas
Vypadá to jako strašidelná tvář plující vesmírem, ale ve skutečnosti snímek z Hubbleova dalekohledu zachycuje slučování dvou galaxií
Už víckrát povzbudil lidskou fantazii vesmírný úkaz, který na snímcích působil jako obličej. Asi nejznámější je skalní útvar na Marsu, při určitém úhlu vypadající jako lidská tvář lemovaná pážecím účesem. Teď NASA uveřejnila ještě zajímavější snímek: na první pohled připomíná monstrum se svítícíma očima z pouťového strašidelného zámku. Jde ale o něco úplně jiného.
12 fotografií

Hubbleův dalekohled zachytil neuvěřitelný úkaz: vesmírného King Konga

Věda a technika
Západ slunce - Prach z vybuchlého islandského vulkánu pod ledovcem Eyjafjallajökul vytvořil 16. dubna pro pozorovatele prakticky v celé střední a severní Evropě úchvatné divadlo v podobě výrazných červánků při západu slunce.
Výrazné červenofialové barvy, které v poslední době doprovázejí i v Česku soumraky nebo rozbřesky, způsobuje prach ze sopky na Kurilských ostrovech i erupce dalších vulkánů na zeměkouli. Fotogenický jev mohou lidé pozorovat na obloze ještě několik týdnů, možná i měsíců. ČTK o tom informoval astronom a fotograf Petr Horálek.

Za karmínové soumraky může sopečný prach. Jev potrvá několik týdnů

Česko
Vesmír stále odhaluje nová tajemství
Vědci zkoumající tajemství oblohy spatřili poprvé populaci obrovských galaxií z raného vesmíru, které pocházejí zhruba z doby dvě miliardy let po Velkém třesku. Tyto mohutné hvězdotvorné galaxie halí mezihvězdný prach, který je až dosud před zraky astronomických hledačů skrýval, protože clonil hvězdné světlo. Astronomové je rozeznali až poté, co se naučili sledovat záření vytvářené tímto prachem.
17 fotografií

Zpět v čase. Astronomové poprvé spatřili obří galaxie z doby raného vesmíru

Věda a technika
Exoplaneta - Ilustrační foto
Astronomové z amerického Národního ústavu pro letectví a kosmonautiku NASA objevili novou exoplanetu velikosti Neptunu. Jinak se ale tato planeta, obíhající kolem jiné hvězdy než Slunce, od svého dvojníka liší. Zatímco Neptun je v naší Sluneční soustavě druhou nejvzdálenější planetou od Slunce, tato je "svému Slunci" tak blízko, že ji intenzivně spaluje.
10 fotografií

Satelit NASA objevil novou exoplanetu, vědci ji popisují jako ultrahorký Neptun

Věda a technika