ŠTÍTEK: astronom

Ilustrační foto.
Příbram – Myslíte si, že znáte absolutní tmu v noci? Ve městě a ani na vesnici ji ale nemůžete nikdy poznat, protože noční oblohu vždy ruší nějaké osvětlení. Pokud tedy chcete zažít skutečnou tmu, máte jedinečnou možnost v tento pátek sledovat noční oblohu přímo v CHKO Brdy. 

S astronomy můžete sledovat noční oblohu v Brdech

Volný čas
Ilustrační foto
Čeští astronomové poukázali na novou větev meteorického roje Taurid, v němž jsou planetky nebezpečné pro Zemi. Země se s touto větví potkává každých několik let po dobu asi tří týdnů. Během této doby významně roste pravděpodobnost srážky s planetkou. Roj obsahuje tělesa o velikosti od několika milimetrů do několika desítek metrů, nejméně dvě planetky mají rozměr od 200 do 300 metrů. 

Čeští astronomové objevili planety nebezpečné pro Zemi

Česko
Jiří Grygar.
Kostelec nad Orlicí - Platí pořekadlo „Je to ve hvězdách", nebo neplatí? Určitě se nad tím zamyslí známý astronom a astrofyzik Jiří Grygar během přednášky nazvané Proč astrologie nefunguje, kdežto astronomie ano, která se uskuteční v sobotu 3. června od 17 hodin v SK Rabštejn.

Proč astrologie nefunguje, kdežto astronomie ano

Rychnovsko
Na gymnaziu v Bystřici nad Perštejnem bylo v pátek 26. května podepsáno memorandum o zachování tmavé noční oblohy na Bystřicku.
Bystřice nad Pernštejnem – Memorandum o zachování tmavé noční oblohy na Bystřicku se v pátek 26. května podepalo v rámci astronomického odpoledne v aule bystřického gymnázia. Iniciátorem počinu je iniciativa Bystřická obloha, což je spolek amatérských astronomů. Akce se mimo jiné za Českou astronomickou společnost zúčastnil známý astronom a astrofyzik Jiří Grygar.
19 fotografií

V Bystřici podepsali memorandum za zachování tmavé noční oblohy

Žďársko
Iniciativa Bystřická obloha, která sdružuje amatérské astronomy, pořádá také pozorování pro veřejnost.
Bystřice nad Pernštejnem – Memorandum o zachování tmavé noční oblohy na Bystřicku se v pátek 26. května bude v rámci astronomického odpoledne podepisovat v aule bystřického gymnázia. Iniciátorem počinu je iniciativa Bystřická obloha, což je spolek amatérských astronomů, akce se mimo jiné za Českou astronomickou společnost zúčastní známý astronom a astrofyzik Jiří Grygar.
9 fotografií

V Bystřici podepíší memorandum za zachování tmavé noční oblohy

Žďársko
Den Země nakonec oslavily i děti v Déčku
Rychnov nad Kněžnou - Dům dětí a mládeže Déčko v Rychnově se připojuje k tradičním oslavám Dne Země. Ten se poprvé uskutečnil roku 1970 v USA. V roce 1990 se k Americe přidal zbytek světa a 22. duben se tak stal celosvětovým svátkem - Mezinárodním dnem Země.

Den Země v Domě dětí a mládeže nabídne pestrý program

Rychnovsko
Ilustrační foto
Do souhvězdí Hadonoše dnes vstoupí trpasličí kometa 45P Honda-Mrkos-Pajdušáková a bude tak viditelná i malými dalekohledy. Nejblíže Zemi by měla být 11. února. Ze všech komet, které se pravidelně vracejí ke Slunci a nesou jména českých astronomů, patří k těm nejjasnějším. Příležitost spatřit ji je podle odborníků vzácná.
8 fotografií

Kometa Honda-Mrkos-Pajdušáková bude viditelná i dalekohledy

Česko
Fotografie s neznámým mužem pochází zhruba z roku 1970. Neznámé stále zůstává jméno druhého muže zleva.
Vyškov - Měli poslední přednášku ve vyškovské hvězdárně. Jedna posluchačka závěrečného semináře Virtuální univerzity 3. věku pořádané vyškovskou knihovnou přinesla starý snímek čtveřice mužů zachycených právě v planetáriu. „Tamní pracovníci je nicméně neznali. A tak vznikla myšlenka dát na web knihovny výzvu, aby se ozvali lidé, kteří muže poznali," řekla pracovnice knihovny Zdeňka Adlerová.

Záhadní muži? Díky výzvě už jsou známá jména všech

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Praha /INFOGRAFIKA/– V České republice už neexistuje jediné místo, kde by bylo přirozené noční prostředí. „Šumava je nejtmavší část v Česku, ale už ani tam není místo, kde by nebyly obláčky z umělých světelných zdrojů," uvedl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. Právě astronomové včera jednali s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO), zda by se s tím nedalo něco dělat.

V Česku došla tma. Není tu jediné místo bez světelného smogu

Česko
Ilustrační obrázek
Hradec Králové - Odpradávna zvedali lidé oči k obloze a pokládali si otázku, ať jim nebe poví, co zajímavého je v jejich životě čeká. Nejinak tomu je i nyní na začátku nového kalendářního roku.

Mars a Venuše v lednu spolu

Hradecko
Ilustrační foto.
Ústí nad Labem - Prvním významným astronomickým úkazem letošního roku je jeden z největších meteorických rojů Kvadrantidy, který je aktivní od 1. do 10. ledna. Nejlepší podmínky pro pozorování nastanou podle astronomů při úterním a středečním maximu v noci a k ránu. Na tmavé obloze daleko od měst, nejlépe na horách, bude možné sledovat až 60 meteorů za hodinu. Znovu budou tak příznivé podmínky pro sledování Kvadrantid až za dva roky.

V noci z úterý na středu lze nejlépe pozorovat meteorický roj Kvadrantidy

Ústecko
Ilustrační foto.
Praha - Prvním významným astronomickým úkazem letošního roku je jeden z největších meteorických rojů Kvadrantidy, který je aktivní od 1. do 10. ledna. Nejlepší podmínky pro pozorování nastanou podle astronomů při dnešním maximu v noci a k ránu. Na tmavé obloze daleko od měst, nejlépe na horách, bude možné sledovat až 60 meteorů za hodinu. Znovu budou tak příznivé podmínky pro sledování Kvadrantid až za dva roky.

Dnes lze nejlépe pozorovat meteorický roj Kvadrantidy

Česko
Ilustrační foto
Praha - Dnešní, silvestrovská noc bude o sekundu delší. Nový rok proto začne ve světovém čase o sekundu později. Mezinárodní služba rotace Země (IERS) zveřejnila ustanovení přestupné sekundy na rok 2016 a 2017. Posedmadvacáté od jejího zavedení v roce 1972 se tak v jeden okamžik najednou posune na celém světě čas o jednu sekundu. V Česku se tak stane v 01:00 SEČ 1. ledna.

Silvestrovská noc bude o sekundu delší

Česko
Ilustrační foto
Praha - Astronomické úkazy budou oproti letošku v roce 2017 podle vědců bohatší. Nový rok začne hned zajímavostí, protože v noci z 31. prosince na 1. ledna bude po 0:59:59 středoevropského času (SEČ) vložena jedna sekunda navíc. Lidé se mohou po celý rok těšit na aktivní meteorické roje, možná uvidí i známé komety a zažijí dvě zatmění Měsíce. Prvním významným astronomickým úkazem roku bude maximum meteorického roje nazvaného Kvadrantidy, a to v noci ze 3. na 4. ledna, řekl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Astronomické úkazy budou příští rok bohatší nejen na komety

Česko
Obří skleníky na rajčata a okurky u polské elektrárny Turów na česko-polsko-německé hranici.
Liberec/Bogatynia - Funkčnost zastínění skleníků společnosti Citronex u polské Bogytynie, který byl spuštěn v polovině září, prověřili astronomové. Starostové z české strany si znovu stěžovali, že s podzimem začaly skleníky opět oslnivě svítit. Měření ukázala, že rolety jsou zatahovány, existuje však přechodné období mezi rozsvícením a zatažením rolet, které může trvat desítky minut a v tomto čase skleníky bohužel svítí naplno, sdělil liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který kvůli světelnému smogu s Poláky několikrát jednal.

Zastínění kritizovaných skleníků v Polsku prověřili astronomové

Česko
Hvězdárna pořádala akci i na žebráckém náměstí
Hořovice - Akce Hvězdárny Žebrák nesou punc ověřené kvality. Důkazem jsou stovky spokojených návštěvníků, kteří se díky místním hvězdářům setkávají s astronomy zvučných jmen, jako je Jiří Grygar. Ten byl hlavním hostem setkání, které se ve městě uskutečnilo před pěti lety.

Hvězdárna zůstane dominantou Žebráku

Berounsko
Marcel Grün.
Praha - Známý astronom a propagátor vědy Marcel Grün zasvětil celý svůj profesní život Hvězdárně a planetáriu hlavního města Prahy. Pracuje zde již 50 let a posledních 16 let je i vede. Za tu dobu se změnily požadavky návštěvníků. S rozvojem vědy a techniky jsou stále náročnější a je to dobře, i když je to pro pracovníky planetária obtížnější, řekl Grün. Českému spisovateli a expertovi na kosmonautiku, který získal řadu ocenění a po němž je pojmenována i jedna z planetek, bude v neděli 70 let.

Životem astronoma Marcela Grüna je pražské planetárium

Praha
Pluto má podle fotografií ze sondy New Horizons modrou oblohu.
Houston (USA) - Pod povrchem trpasličí planety Pluta se možná skrývá oceán. Nasvědčují tomu údaje, které získala americká planetární sonda New Horizons, napsala gentura Reuters s tím, že informace byla ve středu zveřejněna ve dvou vědeckých studiích.

V srdci Pluta se možná skrývá oceán

Svět
Hvězdárna Žebrák pořádá řadu akcí pro veřejnost
Žebrák - O akce Hvězdárny Žebrák na Berounsku je velký zájem. Pokud ale přijede ke hvězdárně autobus plný školáků, všichni najednou se do ní nevejdou. Je plná už při dvaceti návštěvnících, při třiceti takzvaně praská ve švech. „Děti pak mohou dovnitř jen po skupinkách," konstatoval starosta města Daniel Havlík.

Kapacita hvězdárny v Žebráku nestačí, řešením je přístavba

Regiony
Čeští astronomové si připsali na konto další úspěch. Zasloužil se o něj Zlíňan Pavel Cagaš: objevil na obloze jubilejní 1000. proměnnou hvězdu objevenou českými astronomy.
Zlín – Čeští astronomové si připsali na konto další úspěch. Zasloužil se o něj Zlíňan Pavel Cagaš: objevil na obloze jubilejní 1000. proměnnou hvězdu objevenou českými astronomy. Nynější padesátník už přitom astronomii a hvězdám propadl coby malý kluk.

Proměnných hvězd objevil Pavel Cagaš už stovky

Zlínsko
Ilustrační foto
Praha - Čeští astronomové se radují z jubilejního úspěchu, ve vesmíru objevili už tisící proměnnou hvězdu. Pořadové číslo 1000 získala hvězda, kterou objevil astronom Pavel Cagaš na hvězdárně ve Zlíně, v tiskové zprávě informovaly Česká astronomická společnost a Astronomický ústav Akademie věd.

Čeští astronomové objevili už tisící proměnnou hvězdu

Česko