ŠTÍTEK: astronom

Stálice české i světové astronomie Luboš Perek.
/FOTOGALERIE/ Proč se největší astronomický dalekohled v České republice, který používá hvězdárna v Ondřejově, nazývá právě Perkův? Leccos povědět by o tom mohl třeba docent Luboš Perek. Spíš to ale vysvětluje celoživotní dílo tohoto vědce, označovaného za doyena české astronomie, který v pátek 26. července slaví sté narozeniny.
6 fotografií

Muž, jehož jméno nese největší dalekohled v zemi, slaví stovku

Z okolí
Hvězdárna v Ondřejově
Střední Čechy – Letní počasí si sice už dávno dělá, co chce – nicméně od pátečního letního slunovratu to bude mít oficiálně „povoleno“ i od astronomů. Právě na 21. červen vychází první letní den – přičemž přesný začátek vychází na 17.54 nyní aktuálního středoevropského letního času.

Souvislosti slunovratu vysvětlí astronomové u žulové sochy

Z okolí
Umělecká představa systému HD 99458, který sestává z modrobílé hlavní složky a malého červeného trpaslíka.
Objevem, který by jednou mohl přispět k přepisování učebnic, se pochlubili astronomové působící na observatoři v Ondřejově na Praze-východ. Specialisté z Astronomického ústavu Akademie věd ČR společně s kolegy z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity v Brně odhalili ve vesmíru cosi, co se nerozpakují označit za „unikátní hvězdnou laboratoř". Jistá vzdálená hvězda si dělá, co chce, aniž by respektovala naše pozemské poučky.
9 fotografií

Převratný objev? Vědci odhalili hvězdu, jejíž chování popírá pozemské poučky

Věda a technika
Umělecká představa systému HD 99458, který sestává z modrobílé hlavní složky a malého červeného trpaslíka.
Střední Čechy - Objevem, který by jednou mohl přispět k přepisování učebnic, se ve středu 12. června pochlubili astronomové působící na observatoři v Ondřejově na Praze-východ. Specialisté z Astronomického ústavu Akademie věd ČR společně s kolegy z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity v Brně odhalili ve vesmíru cosi, co se nerozpakují označit za „unikátní hvězdnou laboratoř". Jistá vzdálená hvězda si dělá, co chce, aniž by respektovala naše pozemské poučky!
9 fotografií

Astronomové odhalili hvězdu, jejíž chování popírá pozemské poučky

Z okolí
Planety - Ilustrační fotografie
Střední Čechy – Existuje někde v blízkém (nebo třeba i ve vzdálenějším) vesmíru planeta podobná té naší, na níž by možná mohli žít pověstní „zelení mužíčci“? I tomu se budou více věnovat astronomové z hvězdárny v Ondřejově, mohli se o víkendu dozvědět návštěvníci tamějšího dne otevřených dveří.

Astronomové z Ondřejova pomohou vyhlížet ve vesmíru „druhou Zemi“

Z okolí
Vizualizace kvasaru, supermasivní černé díry
Astronomové z observatoře Mauna Kea na ostrově Havaj objevili díky teleskopu Subaru ve vzdáleném vesmíru více než osm desítek supermasivních černých děr. Každou z nich obklopuje prstenec ozářených plynů a prachu a vytváří tak takzvané kvasary. Pro Zemi tyto na pohled překrásné útvary nepředstavují hrozbu, nachází se totiž okolo 13 miliard světelných let daleko.
7 fotografií

Podívaná z počátků vesmíru. Astronomové zmapovali desítky zářících kvasarů

Věda a technika
Model sovětské sondy z řady Veněra, ke které patřila i neúspěšná sonda Kosmos 482
Sovětský svaz vyslal v roce 1972 do vesmíru sondu Kosmos 482, která měla zkoumat planetu Venuši. Mise však nebyla úspěšná a zařízení kvůli selhání motorů uvízlo na nízké zemské orbitě. Amatérský astronom Thomas Dorman však nyní vypozoroval, že se sonda nebezpečně přibližuje k zemskému povrchu, kam se zřejmě již na konci letošního roku zřítí. Není přitom možné odhadnout, kam trosky dopadnou.
5 fotografií

Neúspěšná sovětská sonda se má brzy zřítit na Zemi. Nikdo neví, kam dopadne

Věda a technika
Nově objevená hvězdné řeky na noční obloze jižní polokoule.
Pokud obyvatelé jižní polokoule zdvihnou svůj zrak k noční obloze, mohou spatřit dosud neznámou hvězdnou řeku, která se nachází přibližně 325 světelných let od Země. Skupina přibližně čtyři tisíc hvězd, kterou gravitační síly Mléčné dráhy roztáhly do dlouhého hvězdného proudu tekoucího jedním směrem, pokrývá většinu noční oblohy jižní polokoule. Astronomové odhadují, že se hvězdy v ní zrodily před pouhou miliardou let.
9 fotografií

Mléčnou dráhou teče dosud neznámá hvězdná řeka. Táhne se přes jižní oblohu

Věda a technika
Ilustrace planety Neptun. Vpravo jeho měsíc Proteus a Hippocamp (nahoře vzadu).
/VIDEO/ Po šesti letech je jasno. Astronomové z SETI Institutu v americké Kalifornii přišli s informací, která opět posunula vesmírné bádání o kousek dále. Neptun má čtrnáctý měsíc. Tento přirozený satelit osmé planety naší sluneční soustavy sice odhalil již v roce 2013 astronom Mark Showalter díky fotografiím z Hubbleova teleskopu, až nyní však byla existence malého měsíce pojmenovaného Hippocamp (mořský koník) potvrzena.
8 fotografií

Vesmír poodhalil další tajemství. Planeta Neptun má svého mořského koníka

Věda a technika
Pozorování zatmění Měsíce v Jihlavě, ilustrační foto.
Jihlava - Mimořádné úplné zatmění Měsíce, ke kterému dojde už v pondělí 21. ledna nad ránem, můžete sledovat spolu s jihlavskými astronomy. Ti si pro veřejnost připravili pozorování na na vyhlídkové terase brány Matky Boží, sraz je ve 4.15 hodin. V případě nepříznivého počasí však bude akce zrušena.

Mimořádné zatmění Měsíce můžete pozorovat i na bráně Matky Boží

Jihlavsko
Velký Magellanův oblak zachycený Hubbleovým vesmírným dalekohledem.
Naši domovskou galaxii Mléčnou dráhu čeká v budoucnu strašlivá katastrofa při srážce s jinou galaxií. Obrovská masa horkého plynu a energie způsobí naprostý kosmický chaos. Hvězdy budou narážet jedna do druhé, planety skončí rozbité nebo se zcela vypaří. Nic už nezůstane jako dřív. Podle nové studie by k tomu mohlo dojít již za dvě miliardy let. To je přitom v kosmickém měřítku za chvíli.
6 fotografií

Nová hrozba. Mléčná dráha se srazí s jinou galaxií dříve, než se myslelo

Věda a technika
Fotografie Merkuru ve skutečných barvách, kterou v roce 2008 pořídila americká sonda Messenger.
Kolem Slunce obíhá proti Zemi v třetinové vzdálenosti a průměrná teplota na jeho povrchu se pohybuje kolem 170 stupňů Celsia. Jakkoli se to může zdát překvapivé, dokonce i planeta Merkur, která je nejblíže Slunci a druhou nejžhavější ve sluneční soustavě, může mít své vlastní ledovce. Astronomové o jejich existenci ví již od 90. let minulého století. Teprve nová studie však pomohla výrazně rozšířit naše chápání, kde přesně se zde led vzal a jak se pohybuje a mění v průběhu času.
7 fotografií

Tajemství Merkuru odhaleno. I žhavá planeta může mít své ledovce

Věda a technika
Umělecká představa planetky 2018 VG18.
/VIDEO/ Má poněkud fádní dočasné oficiální jméno 2018 VG18. Přesto je planetka, kterou v listopadu objevili američtí astronomové, výjimečná. A nejedná se pouze o její nápadné růžové zbarvení. Jde totiž o nejvzdálenější známý objekt naší sluneční soustavy. Od Slunce je třiapůlkrát dále než Pluto. Objev tento týden zveřejnil americký Carnegie Institution for Science.
4 fotografie

Malý růžový svět v temnotě. Nejvzdálenější objekt sluneční soustavy se ukazuje

Věda a technika
Po Františkovi Nušlovi je pojmenovaná Hvězdárna v Jindřichově Hradci.
Jindřichův Hradec - V sobotu 24. listopadu od 10 hodin se v Muzeu Jindřichohradecka (klášter Jindřichův Hradec) uskuteční setkání k příležitosti 151. výročí narození Františka Nušla, zakladatele moderní české astronomie, spoluzakladatele ondřejovské hvězdárny a od roku 1922 předsedy České astronomické společnosti.

Seminář připomene astronoma Františka Nušla

Jindřichohradecko
Hvězdná loď USS Enterprise, na které sloužil pan Spock.
To, co dřívější generace považovaly za sci-fi, se s rozvojem technologií mnohdy stalo skutečností. Americkým astronomům se nyní podařilo objevit exoplanetu, jež nápadně připomíná planetu Vulkán ze slavného seriálu Star Trek. Obíhá kolem hvězdy HD 26965, kterou fanoušci Star Treku znají jako 40 Eridani A, pouhých 16 světelných let od Země. A to přesně tam, kam ji v roce 1991 umístil tvůrce seriálu Gene Roddenberry.
4 fotografie

Zavolejte panu Spockovi. Planeta Vulkán ze Star Treku skutečně existuje

Věda a technika
Ilustrační foto
V hledání planet za hranicemi sluneční soustavy pomáhá vědcům z Astronomického ústavu Akademie věd Perkův dalekohled. Do provozu byl uveden před 51 lety, k výzkumu tzv. exoplanet slouží od loňska. Dosud díky němu vědci prozkoumali několik objektů, které jako možné kandidáty na planety určil dalekohled NASA na oběžné dráze. Zatím našli dvě dvojhvězdy a jeden systém, který bude potřebovat přesnější pozorování.
8 fotografií

Astronomové z Ondřejova hledají planety vzdálených hvězd

Česko
Pozorování Perseid v Lesné na Chomutovsku
Srpnový meteorický roj Perseidy bude letos nejčetnější v noci z neděle na pondělí 13. srpna. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní bude k vidění v průměru 70 meteorů za hodinu. Podle astronomů se dají čekat ideální pozorovací podmínky, Měsíc bude den předtím v novu a obloha nabídne pohled i na čtyři nejjasnější planety Sluneční soustavy.
7 fotografií

Maximum meteorického roje Perseidy přijde z neděle na pondělí

Česko
Noční obloha nad Prahou
Umělé světlo v noci brání viditelnosti hvězd na noční obloze. Z území ČR by mělo být pouhým okem vidět tří tisíc hvězd, ve skutečnosti je to ale ve městech jen několik stovek či desítek, uvedli astronomové. Na venkově je to o něco lepší, lidé tam mohou při jasné obloze spatřit kolem patnácti set hvězd. Se světelným smogem se potýká většina rozvinutých zemí, v Evropě podle astronomů neexistuje místo, které by jím nebylo aspoň částečně zasažené.
4 fotografie

Světelný smog brání pozorování hvězd, z tří tisíc jsou vidět pouhé stovky

Česko
Planeta Jupiter.
Největší planetu sluneční soustavy Jupiter obíhají desítky různě velkých měsíců. Američtí astronomové totiž nyní napočítali dalších dvanáct. Jejich známý počet tak nyní dosáhl 79. Jeden z nich se však přesto vymyká a to nejen svou velikostí, která je pouhý kilometr v průměru, ale i neobvyklou a doslova sebevražednou drahou. Informovala o tom agentura AFP.  
7 fotografií

Jupiter má více měsíců, než jsme mysleli. Astronomové objevili dalších dvanáct

Svět
Objevil se i na stránkách NASA.
Linec – Jak už jsme uvedli, Linec vzpomněl 400. výročí dne, kdy astronom Johannes Kepler sepsal svůj třetí zákon o vzdálenosti planet od Slunce a jejich oběžné době.

NASA se „zakoukala“ k sousedům

Z okolí
Americký astronaut Andrew Feustel
Mezinárodní kosmická stanice (ISS), na níž je i americký astronaut Andrew Feustel, bude 24. května při přeletu viditelná z území Česka pouhým okem. Zástupci České kosmické kanceláře a Astronomického ústavu proto vyzvali děti, aby astronautům zamávaly a „posvítily jim na cestu". Feustel je známý svým spojením s Českou republikou, na vesmírnou stanici s sebou vzal mimo jiné i postavičku Krtka z pohádek Zdeňka Milera.

Zamávejte Krtečkovi do vesmíru, vyzvali astronomové děti

Praha
Do Velenic se vrátil sochař Vladimír Škoda
Dílo českého sochaře Vladimíra Škody, který desítky let od emigrace v roce 1968 žije a tvoří ve Francii, představuje Muzeum Kampa. Expozice se jmenuje Mysterium Cosmographicum Johannes Kepler, badatelská činnost rudolfinského matematika a astronoma je totiž Škodovou celoživotní inspirací. Vladimír Škoda pracuje s abstraktními formami, které jsou inspirovány především kosmickými tělesy a s nimi souvisejícími teoriemi.
27 fotografií

V Muzeu Kampa jsou objekty sochaře Škody, další budou v Troji

Volný čas