ŠTÍTEK: astronom

Částečné zatmění Slunce v Českých Budějovicích v roce 2011.
České Budějovice – Naposledy bylo možné pozorovat částečné zatmění Slunce v lednu před čtyřmi lety. Pokud to počasí dovolí, bude možné jev pozorovat i v pátek přibližně od půl desáté do dvanácti hodin. Měsíc by Slunce měl zakrýt až ze 73 procent.

Ojedinělý jev budou pozorovat ze třídy

Českobudějovicko
Na snímku se na páteční částečné zatmění Slunce připravují děti z Kroužku Astronomie v ZŠ v Havlíčkově ulici pod vedením Jaroslava Landy z Czech Astronomical Society.
Chomutov - K zajímavému astronomického úkazu dojde v pátek 20. března dopoledne.V případě dobrého počasí bude dobře vidět částečné zatmění Slunce. „Pojďte s námi pozorovat zatmění Slunce s odborným výkladem," vyzývá veřejnost Jaroslav Landa z Kroužku Astronomie v Chomutově.

Chomutov: Astronomové zvou na zatmění slunce

Chomutovsko
Jičínská hvězdárna.
Jičínsko – Částečné zatmění Slunce začne zítra v 9:37, maximální fáze dosáhne v 10:46 a skončí v 11:57. Zlatý kruh bude zakryt až ze 73 procent. Hvězdárny v celé republice mají napilno, připravují se na nápor veřejnosti. Odborníci vzkazují: chraňte si zrak.

Na zatmění Slunce raději koukněte pouze ve hvězdárně

Jičínsko
Ilustrační foto
Olomouc – V pátek 20. března dopoledne se bude otáčet za Sluncem snad každý. Představení na obloze bude nejvýraznější za poslední roky a na větší si lidé v České republice budou muset počkat do roku 2026. Astronomové a lékaři však upozorňují, že na Slunce by se nikdo neměl dívat bez pořádné ochrany.

Zatmění slunce na Olomoucku: kdy, kde a čím pozorovat

Olomoucko
Ilustrační foto.
Někdo uvítá příchod jara na Ježníku Putováním ke studánce, jiný na Řecké zábavě ve Slezském domově, na Velikonočním jarmarku v Linhartovech a další třeba zláká výlet Po studánkách, pramenech a vodách Bruntálska, který pořádá Strana zelených.

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Jarní zatmění

Názory z regionu
Jednoduché pozorovací zařízení se skládá z triedru na stativu, kartonu a bílého papíru. Vpravo v pozadí je vidět promítnutý sluneční disk.
Tachov – Jen jedno jediné přání mají všichni ti, kteří chtějí v pátek dopoledne pozorovat částečné zatmění Slunce – aby bylo jasno. Pozorovat zatmění v případě jasné oblohy bude podle Jiřího Fejta z Plané, který je členem České astronomické společnosti, možné z jakéhokoliv vyvýšeného místa s výhledem na východ.

Chcete pozorovat zatmění? Postavte si vlastní přístroj

Tachovsko
Ilustrační foto.
Prostějov – Nádherná podívaná se naskytne v pátek dopoledne všem, kteří zvednou svůj zrak k nebi. Pokud nebudou oblohu zakrývat mraky, uvidí Slunce přikryté Měsícem. Při částečném zatmění Měsíc překryje sluneční kotouč ze tří čtvrtin. Podle astronomů půjde o největší zatmění Slunce na našem území od roku 2011 do roku 2026. Na poslední zatmění viditelné u nás v tomto desetiletí láká i prostějovská hvězdárna.

To bude podívaná! Měsíc promění Slunce v plující lodičku

Prostějovsko
Ilustrační foto.
Znojmo - První jarní den letos nastane tento pátek ve 23 hodin a 44 minut. Ovšem tento den bude zajímavý i z jiného astronomického hlediska. Nastane totiž také částečné zatmění Slunce. „Navíc bude jedno z největších, jaké jsme mohli z republiky pozorovat za posledních několik let. Rozhodně by si lidé neměli pozorování zatmění nechat ujít, neboť až do června roku 2021 to bude také poslední zatmění Slunce, které z našeho území spatříme," uvedl znojemský astronom Radek Dřevěný.

I ve Znojmě budou pozorovat zatmění Slunce

Znojemsko
Částečné zatmění Slunce v Českých Budějovicích v roce 2011.
České Budějovice - Vážení předplatitelé Deníku, na pátek 20. března, kdy bude viditelné částečné zatmění Slunce, jsme pro vás připravili program v Hvězdárně 
a planetáriu České Budějovice.

Sledujte zatmění Slunce s námi

Českobudějovicko
Ilustrační obrázek
Valašské Meziříčí – Šestý ročník filmového festivalu Expediční kamera se uskuteční v sobotu 14. března v 18 hodin v M-klubu ve Valašském Meziříčí. Nabídne přehlídku nejúspěšnějších cestovatelských a outdoorových filmů uplynulé sezóny.

V M-klubu promítnou adrenalinové filmy

Volný čas
Kukátko na pozorování zatmění Slunce vyrobené podle Marka Pecky.
Jižní Čechy – Za týden, v pátek 20. března, bude pozorovatelný jedinečný úkaz – částečné zatmění Slunce. Abyste si nepoškodili zrak, je třeba zatmění pozorovat přes speciální brýle, které jsou k dostání například v českobudějovickém planetáriu, případně zvolit některou jinou, avšak bezpečnou pomůckou.

Kukátko na sledování zatmění Slunce vyrobíte sami

Českobudějovicko
Ilustrační foto
Prostějov – Nevoli mezi Prostějovany vyvolalo kácení v Kolářových sadech. Ze stromů lemujících louky kokem hvězdárny jich devět nechal pokácet magistrát. Například Radim Nemela si myslí, že se poražení dřevin vůbec nemuselo přistoupit. „Je to zbytečnost, kterou nechápu. Chodím kolem dvakrát týdně a takhle rozhodně nevypadají stromy k pokácení," říká Prostějovan.

V Kolářových sadech šly k zemi stromy. Bránily ve výhledu do vesmíru

Prostějovsko
Ilustrační foto
Praha – Češi budou moct po několika letech opět pozorovat částečné zatmění Slunce. Nastane 20. března v 09:37 a své maximální fáze by mělo dosáhnout v 10:46. Měsíc při něm zakryje shora přes 74 procent slunečního disku. Zatmění má skončit v 11:57. Pokud bude jasno, měl by být jev pozorovatelný v celém průběhu. Půjde o největší zatmění Slunce nad územím Česka, viditelné mezi lety 2011 až 2026. Informoval o tom dnes Astronomický ústav Akademie věd ČR na svém facebookovém profilu.

Češi mohou 20. března pozorovat částečné zatmění Slunce

Česko
Ilustrační foto
Litomyšl - Městská knihovna si pro letošní rok naplánovala čtyři velké projekty a podala několik žádostí o dotace na Ministerstvo kultury a Pardubický kraj. Na uskutečnění akcí žádá bezmála sto tisíc korun. I přesto ovšem v Litomyšli doufají, že výsledek dubnového grantového řízení bude příznivý.

Knihovna žádá o příspěvky

Pardubický kraj
Ilustrační foto
Litomyšl – Městská knihovna si pro letošní rok naplánovala čtyři velké projekty a podala několik žádostí o dotace na Ministerstvo kultury a Pardubický kraj. Na uskutečnění akcí žádá bezmála sto tisíc korun. I přesto ovšem v Litomyšli doufají, že výsledek dubnového grantového řízení bude příznivý.

Knihovna žádá o příspěvky

Svitavsko
Teplická hvězdárna má nový dalekohled
Teplice - Teplická hvězdárna má nový dalekohled za 1,4 milionu korun, který bude sloužit pro pozorování objektů na noční obloze pro veřejnost, ale také k odborným účelům. Uvedená pořizovací cena, z prostředků kraje coby zřizovatele, představuje sumu pro samotný dalekohled a také pohyblivou montáž umístěnou na podstavci.

Běžte se podívat na hvězdy

Teplicko
Ilustrační foto.
Washington - Mezinárodní tým astronomů objevil zatím nejstarší planetární systém existující v naší galaxii. Na tiskové konferenci ve Washingtonu to oznámil Daniel Huber z univerzity v britském Birminghamu. Stáří soustavy, kterou tvoří pětice planet velikostí srovnatelných se Zemí, odhadují vědci na 11,2 miliardy let. Stáří sluneční soustavy je 4,5 miliardy a celého vesmíru 13,8 miliardy let.

Astronomové našli zatím nejstarší planetární systém naší galaxie

Svět
Ilustrační fotografie
Washington – Obrovskou rychlostí asi 15 kilometrů za vteřinu proletěl dnes vpodvečer relativně těsně kolem Země velký asteroid. Nejvíce se přiblížil v 17:20 SEČ, kdy nás od něj dělilo „pouhých" 1,2 milionu kilometrů, což je zhruba trojnásobná vzdálenost mezi Zemí a Měsícem. Nebezpečí ale nehrozilo, vesmírné těleso z dráhy propočtené astronomy nevybočilo.

V blízkosti Země proletěl velký asteroid, nebezpečí nehrozilo

Svět
Ilustrační foto.
Londýn - Sluneční soustava možná skrývá nejméně další dvě planety stejně velké nebo dokonce větší než Země. S tímto zjištěním přišli evropští astronomové, kteří zkoumali pohyb vesmírných těles za dráhou planety Neptun. Podle nich se totiž některé nepravidelnosti v oběžných drahách těchto těles dají vysvětlit jen gravitačním působením poměrně velkých a dosud neznámých oběžnic.

Sluneční soustava možná skrývá další planety větší než Země

Svět
Oba dosud nalezené meteority Žďár nad Sázavou – vpravo první meteorit (6g), vlevo druhý meteorit (40g).
Vatín - Astronomové oznámili nález druhého úlomku meteoritu, který spadl v prosinci loňského roku na Vysočinu. Místem objevu bylo v pondělí tentokrát okolí Vatína. „Je to druhý nalezený kus a je asi sedmkrát těžší, než ten první, který byl nalezen u Nové Vsi. Základní měření jsme už udělali, takže už je potvrzeno, že jde o ten samý typ meteoritu," potvrdil vedoucí oddělení meziplanetární hmoty z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky Pavel Spurný.
3 fotografie

Astronomové nalezli druhý úlomek meteoritu

Žďársko
Ilustrační foto
Jihlava - Astronomové našli na Žďársku další úlomek meteoritu z bolidu, který nad Českem zazářil v úterý 9. prosince 2014 v podvečer mezi Opavou a Žďárem nad Sázavou. Kámen váží 41 gramů a byl nalezen pouhých 20 metrů od vypočítané ideální linky pro dopad těles o této hmotnosti. Potvrdil to dnes tajemník České astronomické společnosti Pavel Suchan.

Astronomové našli na Žďársku další úlomek meteoritu

Česko
Meteorit nalezený u Nové Vsi u Nového Města na Moravě.
Žďársko – Dvacátý třetí meteorit s rodokmenem na světě byl nalezen. Vesmírný původ kamene objeveného na poli u Nové Vsi u Nového Města na Moravě potvrdily laboratorní testy. „Nálezová hmotnost meteoritu je 5,93 gramu. Jedná se o chondrit," uvedl vedoucí Astronomického ústavu Akademie věd České republiky Pavel Spurný. Ten vyzval veřejnost i amatérské astronomy, aby hledali další úlomky meteoritu, který se 9. prosince rozpadl nad Vysočinou.

Astronomové potvrdili nález meteoritu u Nové Vsi

Žďársko
Když se astronom Pavel Spurný (vpravo) dozvěděl o nálezu prvního úlomku meteoritu, sedl do auta a neváhal jet sto dvacet kilometrů na Vysočinu. Na snímku je s nálezcem „oblázku“ Tomášem Holendou.
Žďársko – Úlomek meteoritu na poli u Nové Vsi u Nového Města na Moravě našel Tomáš Holenda z Astronomického klubu v Pelhřimově. Zhruba jeden centimetr velký oblázek leže kousek od obce. „Jen jsem měl štěstí," řekl skromně Holenda. „Šli jsme v patnáctičlenné rojnici asi metr od sebe, a očima prohledávali zem, když jsem černý kamínek zahlédl," popsal osudový okamžik člen sobotní pátrací expedice Jihlavské astronomické společnosti a Společnosti pro meziplanetární hmotu.
12 fotografií

Měl jsem štěstí, mluví o nálezu meteoritu Tomáš Holenda

Žďársko
Nad Českou republikou proletěl velmi jasný bolid. V atmosféře se rozpadl na menší části, které dopadly na Českomoravskou vysočinu, poblíž Žďáru nad Sázavou. Astronomický ústav žádá veřejnost, aby pomohla meteority nalézt.
Vysočina - Nad Českou republikou proletěl minulé úterý velmi jasný meteor, takzvaný bolid. Krátce po 17:00 ozářil zejména východní část země. Jeho úlomky dopadly na Českomoravskou vysočinu poblíž Žďáru nad Sázavou. Astronomický ústav Akademie věd ČR nyní žádá veřejnost o pomoc s jejich hledáním. "V případě nálezu úlomků by šlo o 23. meteorit se známou dráhou na světě," sdělil mluvčí ústavu Pavel Suchan.
2 fotografie

Astronomové stále hledají úlomky meteoritu

Žďársko
Vojtěch Ježek, nadaný student Gymnázia Příbram.
Příbram /ROZHOVOR/ - Tercián Vojtěch Ježek z Gymnázia Příbram je talentovaným astronomem, který se loni v republikovém kole z astronomické olympiády umístil na třetím místě. Dostal se i do nejužšího výběru pro simulovanou expedici na Mars, která se uskuteční v Belgii na jaře roku 2015.

Příbramského gymnazistu čeká expedice na Mars

Středočeský kraj
Vojtěch Ježek, nadaný student Gymnázia Příbram.
Příbram /ROZHOVOR/ – Student Gymnázia Příbram má netradičního koníčka. Vojtěch Ježek (tercie) je talentovaným astronomem, který se v loňském roce v republikovém kole z astronomické olympiády umístil na 3. místě. Dostal se také do nejužšího výběru pro simulovanou expedici na Mars, která se uskuteční v Belgii na jaře roku 2015.
2 fotografie

Vojtu z Gymnázia Příbram čeká expedice na Mars

Příbramsko