ŠTÍTEK: astronom

Ilustrační foto.
Washington - Američtí astronomové nalezli na odlehlém místě vesmíru jeden z největších kosmických objektů. O nálezu informoval ve svém posledním vydání časopis Nature. Gigantická černá díra má objem 17 miliard Sluncí a je jen o málo menší, než zatím největší zjištěná černá díra s objemem 21 miliard Sluncí.

Vědci našli obří černou díru velkou jako 17 miliard Sluncí

Svět
Tradice vynášení Moreny v brněnské Líšni. Děti ji hodily do potoka v Mariánském údolí.
Brno – Ačkoliv podle astronomů začalo jaro již v neděli, děti z brněnské Líšně jej přivítaly až v pondělí. A to tradičně, vynesením moreny a jejím utopením v potoce v Mariánském údolí. „Figurínu vyrobily děti z našeho rodinného centra. Letos nám počasí moc nepřálo, i přesto především děti dorazily," zhodnotila vedoucí centra Pastelka Alena Stejskalová.
10 fotografií

OBRAZEM: Zimu utopily v potoce. Děti vynesly Morenu v Mariánském údolí

Brněnsko
Ilustrační foto
Praha – Česko se může pochlubit světovým prvenstvím, o němž ví jen málokdo. Vůbec první fotografii meteoru pořídil v Praze 23. listopadu 1895 astronom a tehdejší šéf městské hvězdárny Ladislaus Weinek. Snímek zachycený na skleněné desce je pro astronomy dodnes cenným zdrojem informací, stejně jako další historické fotografie. Množství z nich ale hrozí zánik.

První meteor vyfotili v Praze. Experti 
v Česku řešili záchranu dalších unikátů

Česko
Dvaatřicetiletý Jan Píšala vede kurz v brněnské hvězdárně a planetáriu.
Brno – Naučit se vše podstatné o hvězdné obloze a vesmíru a umět o tom poutavě vyprávět návštěvníkům? Dvaatřicetiletý Jan Píšala vede v brněnské hvězdárně a planetáriu kurz, který to slibuje. Na konci května se tak z přihlášených zájemců možná stanou takzvaní demonstrátoři.

Školí průvodce hvězdnou oblohou. Učí je ovládat planetárium

Brněnsko
Ilustrační fotografie.
Praha – Velmi jasný meteorit ozářil v neděli 6. března noční oblohu nad Rakouskem, Bavorskem a jihozápadem Čech. Bolid o hmotnosti 600 kilogramů a velikosti v průměru kolem 70 cm byl původem malou částí asteroidu. Díky výpočtům českých astronomů se podařila určit přesně jeho dráha, první úlomky byly nalezeny v Německu. Vyplývá to z informací Astronomického ústavu AV ČR.

Půltunový meteorit spadl v Německu, místo dopadu vypočítali Češi

Svět
Ervin Filimon našel meteorit.
Linec - 6. března kolem 22.36 proletěl nad Horními Rakousy směrem na Bavorsko s hlasitým duněním meteor a zanechával za sebou světelnou stopu. „Nové události jsou ale ještě pozoruhodnější," uvádí deník OÖN. „Na hranici Innviertlu byl nalezen. Potvrdil to předseda astronomického kruhu Solné komory Erwin Filimon."

Sousedé našli meteorit, Češi jej vypočítali

Z okolí
Hvězdárna Žebrák
Žebrák – Kousek od místa, kde dnes stojí Hvězdárna Žebrák, dopadl v roce 1824 meteorit. Tamní astronomové se nyní opět po čase chystají seznámit širokou veřejnost s dosavadním výzkumem. A možná se podaří objevit i třetí doposud nikdy nenalezenou část.

Lidé se vydají k místu dopadu meteoritu

Berounsko
Ilustrační foto.
Praha - Kuchař, veterinář, zpěvačka a astronom. Pražský deník vyslal do finále projektu Deníku v Praze a středních Čech Řád srdce čtyři finalisty. Na slavnostní vyhlášení ve čtvrtek 10. března v Divadle U Hasičů se rozhodne, zda pražští kandidáti uspěli, či čtenáři hlasovali více pro srdcaře z jiného okresu.

Největším srdcařům bude patřit jeviště Divadla U Hasičů v Praze

Volný čas
Největší radioteleskop na světě v horách u města Arecibo.
Puerto Rico – Je to nevysvětlitelná záhada, na jejímž konci by mohl být i důkaz o existenci mimozemské civilizace. Astronomové z celého světa si aktuálně lámou hlavu nad rádiovými záblesky, které k Zemi dorazily opakovaně ze stejného místa v dalekém vesmíru.

Na stopě mimozemšťanům? Opakované záblesky matou vědce

Svět
Novoroční ohňostroj byl 1. ledna odpalovám poprvé z pražského Vítkova. Na snímku je v popředí kostel svatého Cyrila a Metoděje v Praze 8-Karlíně na Karlínském náměstí.
Praha /FOTOGALERIE/ - Tradiční novoroční ohňostroj v pátek večer rozzářil nebe nad Prahou, aby jejím obyvatelům i návštěvníkům mimo jiné připomenul významná výročí roku 2016. Zhruba desetiminutová světelná i zvuková podívaná s názvem Praha Múzami políbená pamatovala na narození císaře Karla IV. či astronoma Tycha de Brahe. Inspirována byla rovněž díly Karla Hynka Máchy a Antonína Dvořáka. Hudební doprovod i úvodní mluvené slovo vysílala některá rádia.
14 fotografií

Novoroční ohňostroj nad Prahou připomenul letošní výročí

Praha
Ilustrační foto
Praha - Novoroční ohňostroj Praha Múzami políbená připomene významná výročí roku 2016 – narození císaře Karla IV. či astronoma Tycha de Brahe, inspiruje se také dílem Karla Hynka Máchy a Antonína Dvořáka. Hudební doprovod i úvodní mluvené slovo budou vysílat rádia. Nejlépe bude ohňostroj viditelný z Parukářky, Riegrových sadů a Rohanského ostrova, odpálen bude v 18.00.

Novoroční ohňostroj Praha Múzami políbená připomene slavná výročí

Praha
Jičínská hvězdárna po rekonstrukci.
Jičín – „Hvězdáři jsou jako noční ptáci, potřebují tmu pro svoji práci," popsal Zdeněk Svěrák v písni Hvězdáři toto zajímavé řemeslo.

Hvězdné nebe jako na dlani

Jičínsko
Ilustrační foto.
Příbram - O příchodu Zimního slunovratu, který letos zaznamenáváme v úterý 22. prosince ve 4 hodiny a 48 minut, píše v následujících řádcích Josef Podlaha z Příbrami.

Zimní slunovrat 2015 je tu

Příbramsko
Ilustrační foto.
Praha - Astronomická zima začne v úterý 22. prosince časně ráno. Slunce v 05:48 vstoupí do znamení Kozoroha a nastane zimní slunovrat. Přestože zbývá jen pár dnů do začátku Vánoc, bude o svátcích podle meteorologů teplo a teploty mohou přes den šplhat až k deseti stupňům Celsia. Ochladit by se mohlo mírně až ke konci roku. Mrznout ale zřejmě nebude, pokud ano, tak v noci a jen některé dny.

V úterý začne astronomická zima, na počasí to ale vidět nebude

Česko
Meda Mládková s jedním z Kupkových obrazů.
Praha - Astronomové pojmenovali planetku po mecenášce umění Medě Mládkové. Dnes dopoledne jí slavnostně předali osvědčení od Mezinárodní astronomické unie. Těleso objevila v Ondřejově v roce 1997 vědkyně Lenka Kotková, objev ale musela ověřit další měření.

Astronomové pojmenovali objevenou planetku po Medě Mládkové

Česko
Jiří Grygar
Letohrad – Letohradské soukromé gymnázium zahájí v pondělí další ročník unikátního seriálu přednášek špičkových osobností české vědy. Už čtvrtý v pořadí. „První ročník jsme si dali k dvacátému výročí školy a pak už jsme u toho zůstali," dodává k cyklu s názvem Velká věda malému městu ředitel gymnázia Vratislav Šembera.

Cyklus přednášek zahájí ve velkém: přijede Jiří Grygar

Orlicko
Měsíc se zahalil do barvy krve. Na hvězdárnu přišlo 900 lidí
Brno – Část povrchu Měsíce zcela zastiňuje Země. Jako první se noří do zemského stínu horní, levý kraj. Stín pomalu přechází přes Měsíc v úplňku, až ho zastíní úplně. Zatmění Měsíce v brněnské Hvězdárně a planetáriu sledovalo v noci na pondělí téměř devět stovek lidí.

Měsíc se zahalil do barvy krve. Na hvězdárnu přišlo 900 lidí

Brněnsko
Krvavý měsíc. Ilustrační foto.
Praha – V noci na pondělí nastane úplné zatmění Měsíce a takzvaný superúplněk, při němž bude mít Měsíc netradiční načervenalou barvu. Úplné zatmění potrvá jednu hodinu a 12 minut. Lidé mohou úkaz pozorovat na některých hvězdárnách, viditelný bude i pouhým okem. Zatmění Měsíce se nad územím České republiky objevuje zhruba jednou za tři roky. Další nastane v roce 2018.

V noci na pondělí bude možné sledovat úplné zatmění Měsíce

Česko
Ilustrační foto.
Praha - Na úplné zatmění Měsíce se mohou pozorovatelé těšit v pondělí 28. září. Vzácný úkaz nastane v časných ranních hodinách před rozbřeskem a pozorovat ho mohou téměř celý. Měsíc bude podle astronomů mít netradiční načervenalé zabarvení. Fáze úplného zatmění potrvá jednu hodinu a 12 minut. Kromě zatmění nastane i takzvaný superúplňek, uvedl Astronomický ústav Akademie věd na svém webu.

Úplné zatmění Měsíce a "superúplněk" bude příští pondělí

Česko