ŠTÍTEK: astronom

Ilustrační foto
Pardubice – V pátek se od 19 hodin uskuteční v sále Domu dětí a mládeže Alfa na Dukle přednáška, ve které lektor Jan Mocek zavede posluchače k samotným hranicícm sluneční soustavy, k ledovým obrům Uranu a Neptunu.

S lektorem se vypraví za ledovými obry

Pardubicko
Vědci. Ilustrační foto.
Badatelé z Akademie věd (AV ČR) budou v následujících letech spolupracovat se slovenskými kolegy na 31 výzkumných projektech. Zástupci akademií věd obou států dnes podepíšou dohodu, podle níž si budou vzájemně "půjčovat" badatele pro společné výzkumy nebo pro studijní pobyty. Podobné dohody má AV ČR s jinými zahraničními institucemi, spolupráce se Slovenskou akademií věd je podle mluvčího AV ČR Jana Martinka největší.

Čeští vědci plánují 31 společných výzkumů se slovenskými kolegy

Praha
Výřez z celooblohového snímku bolidu ze 3. prosince 2017 pořízeného automatickou digitální bolidovou kamerou české bolidové sítě na stanovišti Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Světlé pozadí oblohy je způsobeno měsíčním úplňkem.
Střední Čechy – Hledá se sametově černě až černohnědě zbarvený „kámen“, tedy vlastně dva. Jeden by měl vážit zhruba kilogram, druhý je zhruba čtvrtinové velikosti. S touto výzvou se obracejí na veřejnost astronomové z Ondřejova na Praze-východ, kde funguje centrum pozorovacích stanic Evropské bolidové sítě. Při pátrání po meteoritech chtějí oslovit Jihočechy, konkrétně obyvatele Českých Budějovic. Právě v okrajové části města by měly ležet části padající hvězdy zaznamenané v neděli 3. prosince. 
5 fotografií

Astronomové z Ondřejova hledají vesmírné kamení. Schovalo se jim v Budějovicích

Z okolí
Snímek, který byl pořízen na stanovišti Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově.
Průlet jasného meteoru, tzv. bolidu, nad jižní částí České republiky zaznamenali v neděli 3. prosince dva náhodní pozorovatelé a speciální přístroje tzv. Evropské bolidové sítě. Centrum této sítě se nachází v Astronomickém ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. Vědci vyzývají veřejnost na jihu Čech k pomoci s hledáním meteoritů.

Nad Českem proletěl vzácný bolid. Astronomové vyhlašují pátrání

Česko
Slavnostní otevření hvězdárny v Litomyšli.
Litomyšl – Vychová astronomický kroužek nového Zdeňka Kopala? Možná ano. Každopádně v nově otevřené hvězdárně bude mít možnost objevovat vesmír každý. Je osazena dalekohledem, který měl k dispozici při svých prvních objevech i výše zmíněný významný litomyšlský rodák, jenž je dodnes celosvětově uznávanou kapacitou v oblasti astrofyziky.
5 fotografií

Hvězdárna umožní vědecká pozorování

Svitavsko
Nobelova cena. Ilustrační foto
Letošní první Nobelova cena putuje do Spojených států. Za to, že poodhalili fungování biologických hodin uvnitř zvířat i člověka, ji dostanou hned tři Američané: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young. Ocenění vědci zjistili, jak je možné, že živé buňky vnímají čas. 

Jak tikají biologické hodiny? To zjistili letošní nobelisté

Svět
Jiří Grygar.
Litomyšl – Setkání příznivců astronomie a první pozorování hvězd v objektu nové hvězdářské pozorovatelny, která je postavena na zahradě Domova dětí a mládeže v areálu 2. mateřské školy, se uskuteční dnes od 19.30 hodin.

Hvězdárnu otevře astronom Grygar

Svitavsko
Ilustrační foto.
Brdy - Kdo se v noci bojí sám v lese a přesto chce poznat tu nejčernější tmu, měl jedinečnou příležitost zúčastnit se společného pozorování noční oblohy s astronomy, která se měla konat v sobotu 23. září od 19 hodin. Počasí ale opět akci nepřeje. 

Večer tmy v Brdech se ruší. Počasí opět nepřeje

Volný čas
Děti z kroužků Labyrintu předvedly své schopnosti na Jarním kvítku.
Kladno - Školní rok se pomalu ale jistě rozjíždí, a tak nezahálejí ani různá volnočasová střediska. Tradičním zprostředkovatelem zájmových kroužků v Kladně a okolí nejen pro děti je Labyrint. Zájemcům letos nabízí přes sedmdesát různých aktivit, o které je letos enormní zájem.  
8 fotografií

O kroužky Labyrintu je stále velký zájem

Kladensko
Simulace zatmění Měsíce 7. 8. 2017.
Na obloze dnes bude zřejmě velmi dobře viditelné částečné zatmění Měsíce. Pravý spodní okraj Měsíce, který zakryje stín Země, bude navíc lomem světla v atmosféře zabarven do hněda. Maximum zatmění nastane ve 20:20 a potrvá do 21:18. Počasí bude pozorování úkazu podle Horálka přát.
20 fotografií

Večer se dočkáme částečného zatmění Měsíce

Česko
Ilustrační obrázek
Hradec Králové - Na srpnové obloze se budou dít věci! V noci z 12. na 13. srpen vyvrcholí každoroční příval „padajících hvězd“ - meteorického roje Perseid. Astronomové letos slibují stoprocentní přírodní ohňostroj a očekávají až 150 meteorů viditelných prostým okem za hodinu.

Astronomie: Nebeský ohňostroj a zatmění

Hradecko
Simulace zatmění Měsíce 7. 8. 2017.
Praha – Pozorovatelé v hlavním městě budou sice poněkud ošizeni, ale i tak se milovníci astronomických úkazů mohou těšit na působivé nebeské divadlo. Pokud výhled nezastíní mraky, v pondělí 7. srpna večer mohou spatřit úplněk s částečným zatměním Měsíce.

Země si za týden ukousne čtvrtinu měsíčního kotouče

Praha