ŠTÍTEK: astronom

Evropská vesmírná sonda Philae na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko.
Darmstadt –  Je to pohled do jiného světa. Velká událost 
a historický úspěch, shodují se odborníci. Vůbec poprvé stanul člověk na podobném tělese. Úplně hladké to ale nebylo, přistávání provázely komplikace. Modul Philae evropské sondy Rosetta je však na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko a posílá cenná data a úchvatné fotografie. „Každou hodinu, kdy se udrží, dává obrovské množství informací," řekl České televizi astronom a publicista Marcel Grün.

Sonda Philae může odhalit tajemství původu života

Svět
Hrad Litice. Ilustrační foto.
Litice n. O. – Ještě než se litický hrad uloží k zimnímu spánku, naposledy otevře své brány milovníkům historie. Stane se tak o prodlouženém víkendu od pátku 15. do pondělí 17. listopadu.

Naposledy hrad otevřou, pak ho uspí

Orlicko
Hvězdárna v Třebíči.
Třebíč – První ročník akce s názvem Astronomický den se uskuteční v sobotu v areálu třebíčské hvězdárny ve Švabinského ulici. Jeho součástí budou fyzikální a chemické pokusy, hry a soutěže s astronomickými náměty, odborný seminář i pozorování noční oblohy.

Astronomové lákají do hvězdárny v Třebíči

Volný čas
Možná i takhle velký meteorit lze najít na Benešovsku.
Benešovsko – Přes to, že se z vesmíru snesl do kraje u Konopiště takzvaný bolid Benešov zhruba hodinu před půlnocí 7. května 1991, dosud se nikomu nepodařilo najít víc, než malý zlomek toho, co prý nedaleko Benešova ještě leží. Čeští vědci z Astronomického ústavu AV ČR a České geologické služby se nálezem toho mála přesto vyznamenali.

Meteority, které dopadly u Benešova, prý váží i dvě kila

Benešovsko
Ilustrační foto.
New York - Američtí vědci získali nové významné údaje o exoplanetě v souhvězdí Labutě, které svědčí o možné existenci života na jejím povrchu. Oznámil to ve středu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Informace o exoplanetě označené kódem HAT-P-11b se podařilo získat s pomocí orbitálních observatoří Kepler, Hubble a Spitzer.

NASA našla v souhvězdí Labutě exoplanetu s oblaky vodních par

Svět
Akce hvězdárny v Uherském Brodě. Ilustrační foto
Uherský Brod – Příjemné ukončení prázdnin nachystali organizátoři pro všechny děti a jejich rodiče na hvězdárně v Uherském Brodě. Zábavné odpoledne pod názvem Tečka za prázdninami nabídne ve středu 27. srpna od 16 hodin všem návštěvníkům tohoto zařízení bohatý program.

Hvězdárna Brod nabízí dětem zakončení prázdnin

Volný čas
Ilustrační foto.
New York – Vědci podle všeho nalezli v kosmickém prachu, který v roce 2006 dopravila na zemi americká sonda Stardust, sedm částeček z mezihvězdného prostoru. Jde tak o vůbec první takové vzorky, u kterých lze stanovit původ mimo naši sluneční soustavu. Odborníci to uvádějí v aktuálním čísle magazínu Science s tím, že zmíněný mezihvězdný prach pochází z několik milionů let staré supernovy.

Vědci poprvé našli prach pocházející z vnějšku sluneční soustavy

Svět
METEORY KAŽDÉHO ROJE  vylétají zdánlivě z jednoho bodu na obloze zvaného radiant. Že tomu tak je, dokladuje snímek astronoma Petra Horálka, který pořídil v roce 2013 krásnou kompozici meteorů vylétajících právě ze souhvězdí Persea.
Úpice - Pozorování padajících hvězd – Perseid, kterým se také říká „slzy svatého Vavřince", protože jsou patrné v době svátku sv. Vavřince po 10. srpnu, nerušil měsíc v obřím úplňku. Toho se v úpické hvězdárně trochu obávali. Nakonec však podívanou zhatila oblačnost.

Mraky zakryly slzy svatého Vavřince a bylo po podívané

Krkonoše
Ilustrační foto
/INFOGRAFIKA/ – Kromě Perseid bude dnes v noci na obloze vidět také Mars nebo Saturn. Viditelnost ale výrazně omezí Měsíc po úplňku a případná oblačnost, upozorňuje astronom Jiří Borovička z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Astronom: Perseid uvidíme letos o polovinu méně

Z okolí
Umělecká představa sondy New Horizons.
Region - Před dlouhými osmi lety se začal psát příběh meziplanetární sondy, o které si troufnu tvrdit, že mimo hrstku zasvěcených už nikdo ani neví o její existenci. I přesto, že ještě nesplnila své hlavní poslání.

Příští zastávka: Pluto

Valašsko
Ilustrační foto
Horní Polubný - Přesně na svátek sv. Anny, 26. července letos připadají jubilejní Anenské sklářské slavnosti v osadě Jizerka. Desátý ročník zahájí sám král jizerskohorských sklářů F. A. Riedl v převleku za zakladatele zdejších skláren a v kočáře.

Sklářská pouť zve na Jizerku. Na sv. Annu

Z okolí
Po svátku Anny se pravidelně v nejvýše položené osadě republiky na Jizerce koná Anenská sklářká slavnost. Zábava a soutěže, pohádky, muzika a regionální produkty. Akci záhajuje zakladatel osady podnikatel a sklář F. A. Riedel s chotí.
Horní Polubný – Jubilejní desátý ročník Anenské sklářské slavnosti na Jizerce, který vyšel právě na svátek sv. Anny. Sobotní program bude podobný jako v minulých letech. Slavnost kolem půl jedenácté zahájí opět po dvouleté přestávce příjezd krále jizerskohorských sklářů F.A. Riedla v kočáře.

Zakladatel skláren na Jizerku přijede v kočáře

Volný čas
Bývalá klubovna skautů v Kolářových sadech se má proměnit v kavárnu
Prostějov – Do bývalé skautské klubovny na kafe. O nevyužitou klubovnu Junáka v Kolářových sadech projevil zájem investor, který by chátrající budovu do budoucna rád přetvořil v kavárnu. Plány měla prostějovská firma AL LOGIC k dispozici již před zhruba pěti lety. Kavárna v parku zatím nestojí, problém byl ve starém územním plánu a nejsou z ní nadšení hvězdáři.
8 fotografií

Vznik kavárny v Kolářových sadech? Hvězdáři se bojí osvětlení

Prostějovsko
Práci skláře si na sklářském sympoziu na Uměleckoprůmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí na vlastní kůži vyzkoušel také redaktor Valašského deníku Dušan Póč (v modrém tričku a čepici). Asistoval mu sklářský mistr František Lukáč.
Vsetín /KVOKÁRNA DUŠANA PÓČE/ - A dost. Tak to dál nejde. Sklářství patří k Valašsku. Valašsko bez něj není Valašskem. To musíme změnit. Taková a mnohá další vážně myšlená vyjádření zazněla z úst adeptů sklářského řemesla v minulém týdnu na sklářském sympoziu ve Valašském Meziříčí.

Středem sklářské republiky bude Vsetín

Valašsko
ZLATÝ UNIKÁT. Toto speciální provedení ražby se Štefánikem existuje jako jediný exemplář. Tomu odpovídá i cena, která činí bezmála sto šedesát tisíc korun.
Střední a východní Morava - Milana Rastislava Štefánika, jednoho ze zakladatelů první Republiky československé, politika, vojáka, ale také astronoma, nyní připomíná nová emise pamětních medailí. Portrét slavného Slováka se objevil na ražbách z ryzího zlata i stříbra. Jejich atraktivitu podtrhuje velmi nízký náklad a číslování každého exempláře.
3 fotografie

Legendárního Štefánika připomíná exkluzivní ražba

Podnikání
Ilustrační foto.
Washington – Když skupina amerických astronomů letos v březnu s pompou oznamovala, že našla důkazy podporující teorii velkého třesku o vzniku vesmíru, hovořilo se o nich jako o jasných kandidátech na zisk příští Nobelovy ceny. Objev gravitačních vln, jakési ozvěny masivní expanze vesmíru právě po velkém třesku, ale brzy začali kvůli odborným nesrovnalostem kritizovat jejich kolegové a nyní poprvé přiznal pochybnosti i tým kolem Johna Kovace z Harvardovy univerzity, který důkazy předložil.

Důkazy teorie velkého třesku mají trhliny, připustili vědci

Svět
Martin Pecár.
Valašská Polanka - O Martinovi Pecárovi by se dalo říct, že je to docela obyčejný kluk z Valašské Polanky. Úplná pravda to však není. Martin má na dnešní dobu a svůj věk netradičního koníčka. Astronomii. Obor, který jej již několik let řadí mezi absolutní českou špičku.

Je to mlátička, říká o astronomii teenager

Valašsko
Astronomická observatoř v Chile. Ilustrační foto.
Santiago de Chile – Známý český astronom Stanislav Štefl zahynul v noci na dnešek po dopravní nehodě v Chile, kde pracoval pro Evropskou jižní observatoř (ESO). Podle chilského zpravodajského serveru Biobiochile podlehl Štefl zraněním po srážce svého vozu s nákladním automobilem na předměstí hlavního města Santiaga de Chile.

Při dopravní nehodě v Chile zahynul český astronom Štefl

Svět
Astronomové objevili ve vesmíru "zemskou godzillu"
Boston /VIDEO/ - Astronomové nalezli planetu zemského typu, která má oproti Zemi více než 17násobnou hmotnost, přitom je proti naší planetě jen zhruba dvakrát tak větší. Vědci ji nazývají megazemí či zemskou godzillou. Objev, který oznámila Americká astronomická společnost na setkání v Bostonu, byl překvapením, neboť se dosud mělo za to, že planety takovéto velikosti jsou spíše plynní obři, jako jsou Jupiter či Saturn.

Astronomové objevili ve vesmíru "zemskou godzillu"

Svět
Hradecký deník - tady nás najdete.
Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradecko
STÉ VÝROČÍ školy si naposledy připomněla Základní škola Husova v Liberci
Liberec - Sté výročí školy si naposledy připomněla Základní škola Husova v Liberci. Při společném focení vytvořily děti svými těly na hřišti číslici sto a ke hvězdám pustily na 450 žlutých balónků. Symbolicky tím poslaly pozdrav nejvýznamnějšímu absolventovi školy, kterým byl zřejmě astronom Artur Beer.
10 fotografií

STÉ VÝROČÍ. Balónky byly vzkazem Husovky ke hvězdám

Liberecko