ŠTÍTEK: Austrálie

Transplantace kostní dřeně - Ilustrační foto
Leukémií onemocněla Ingrid Beránková krátce po třicítce. „Jelikož moje diagnóza patřila k těm nejhorším, lékaři mi nasadili biologickou léčbu, která byla příjemnější než klasická. Měla jsem i štěstí, že vhodnou dárkyni kostní dřeně našli čtyři měsíce po začátku mé hospitalizace,“ řekla. Už osm let vede spokojený život.

Ingrid žije díky dárkyni kostní dřeně. Registr pomohl už dvěma tisícům lidí

Zdraví
Epidemiolog Rastislav Maďar
Jak moc na nás viry zaútočí s příchodem chřipkové sezóny letos v zimě? Co se bude dít, když se chřipka potká s covidem? Docent Rastislav Maďar, náš přední epidemiolog a odborník na infekční onemocnění pro nás připravil předpověď pro blížící se období většího výskytu respiračních nemocí. A přidal rady, jak se před viry i bakteriemi co nejlépe chránit.
4 fotografie

Epidemiolog Rastislav Maďar: Chřipková sezóna bude nejhorší za poslední roky

Zdraví
Ilustrační foto
Sedmasedmdesátiletému chovateli ze Západní Austrálie se zřejmě krutě vymstila jeho láska ke zvířatům. Policie ho našla vážně zraněného na jeho pozemku ve městě Redmond. Zaútočil na něj jeho vlastní klokan, kterého podle policie choval jako mazlíčka. Muž útok rozzuřeného zvířete nepřežil. Jde o první smrtelný útok klokana v zemi za posledních 86 let.

Australana zabil jeho klokaní mazlíček. Jde o první takový případ za 86 let

Svět
Při psaní dětem neříkejte, že škrábou. Nechte je pracovat a vybrat, které písmenko se jim povedlo nejvíce, radí odbornice
Otevřená písanka, tupá tužka, pobrekávající dítě a rodič, který se snaží zachovat klid. Vytvořit si ke škole pozitivní vztah může zhatit i urputnost rodičů při školní přípravě. Podle odborníků by se u dětí měla podporovat především vnitřní motivace, přísnost a orientace na výkony mohou uškodit.

Jak učit děti? Důležitá je samostatnost a motivace, radí odborníci

Česko
Tisková konference před mistrovstvím světa v karate v Pardubicích. Zleva: Ondřej Charvát - předseda Karate Lions Pardubice, Jakub Rychtecký - náměstek primátora města Pardubice.
Velká akce! Ve městě dostihů již tento pátek startuje mistrovství světa v karate ve stylu Shotokan. V enteria areně se představí hned několik set závodníků, mezi kterými se objeví i několik českých a konkrétně pardubických želízek v ohni. Celý šampionát potrvá tři dny a oficiální zahájení je naplánováno na sobotní odpoledne. Město se tak těší na víkend v „japonském“ stylu.
12 fotografií

Cíle si dávají vysoké. Pardubičtí Lvi budou chtít na tatami urvat cenné kovy

Ostatní sporty
Australská policie zatkla čtyřiasedmdesátiletého středoškolského učitele Chrise Dawsona za vraždu jeho manželky Lynette. Ilustrační foto.
Před čtyřiceti lety v Austrálii záhadně zmizela matka dvou dětí Lynette Dawsonová. V nejdéle odloženém australském kriminálním případu nyní nastal další posun. Soud uznal řetězec nepřímých důkazů, podle kterých ženu zabil její manžel. Podle všeho proto, aby mnohl žít se svou tehdy šestnáctiletou milenkou, kterou byl doslova posedlý. 

Zabil ženu, aby mohl žít s milenkou. Případ rozpletli po 40 letech

Svět
O osvětlení jedinečných prostor se postarali skláři a designéři společnosti Preciosa Lighting z Kamenického Šenova.
Šestihvězdičkový hotel s 88 patry, který je tak nejvyšším hotelem ve městě, čtrnáct restaurací a barů, lázně a bazén i herna. To vše tvoří unikátní komplex Crown Sydney. O osvětlení jedinečných prostor se postarali skláři a designéři společnosti Preciosa Lighting z Libereckého kraje. Šlo o jednu z největších světelných instalací, která na severu Čech vznikla.
29 fotografií

475 svítidel, schody měnící barvu. Skláři ze severu rozzářili komplex v Sydney

Čtenář reportér
Mládě klokánka krysího.
V pražské zoologické zahradě se poprvé narodilo mládě klokánka krysího. Drobný vačnatec, jehož domovinou je východ Austrálie, vykoukl z vaku své matky minulý týden. Návštěvníci ho mohou již nyní spatřit v expozici, informovala dnes zahrada v tiskové zprávě. Krysánek, jak chovatelé mláděti přezdívají, se narodil pětileté samici původem ze zoologické zahrady v polském Opole, a půl druhého roku starému samci ze zoo Jihlava.

V pražské zoo se narodil klokánek krysí, návštěvníci ho mohou vidět už nyní

Praha
O osvětlení jedinečných prostor se postarali skláři a designéři společnosti Preciosa Lighting z Kamenického Šenova.
Šestihvězdičkový hotel s 88 patry, který je tak nejvyšším hotelem ve městě, čtrnáct restaurací a barů, lázně a bazén i herna. To vše tvoří unikátní komplex Crown Sydney. O osvětlení jedinečných prostor se postarali skláři a designéři společnosti Preciosa Lighting z Libereckého kraje. Šlo o jednu z největších světelných instalací, která na severu Čech vznikla.
29 fotografií

475 svítidel, schody měnící barvu. Skláři ze severu rozzářili komplex v Sydney

Čtenář reportér
Jonáš Trepka vozí pasažéry v balónu teprve rok, i přesto se rozhodl poměřit schopnosti s nejlepšími.
Po dvouleté covidové pauze si letos obyvatelé i návštěvníci Jindřichova Hradce opět užijí dechberoucí podívanou. Nad městem i v jeho okolí se budou vznášet až čtyři desítky pestrobarevných balónů. Od zítřka do soboty 27. srpna bude probíhat v pořadí už 24. ročník Mistrovství České republiky v balónovém létání. Soutěž bude mít opět centrum i zázemí na letišti Aeroklubu Jindřichův Hradec.
21 fotografií

S balónovými mistry poměří síly i Hradečák Jonáš, létá přitom teprve krátce

Jindřichohradecko
Setkání uměleckých kovářů na Helfštýně s názvem Hefaiston
Vůně rozžhavených výhní, zvuk kovadlin a tisíce návštěvníků, kteří mohou pozorovat při práci umělecké kováře z celého světa. Takové je každoročně celosvětové setkání mistrů černého cechu na Helfštýně, které letos oslaví kulaté jubileum. Na čtyřicátý ročník Hefaistonu, který se uskuteční od pátku 26. srpna do neděle 28. srpna, dorazí stovky tvůrců ze dvaceti zemí světa - Itálie, Belgie, Spojených států, ale i Austrálie nebo Ukrajiny.
62 fotografií

Na Hefaiston dorazí i mistři černého cechu z Itálie, Austrálie či Ukrajiny

Přerovsko
Vakovlk tasmánský
Američtí a australští vědci hodlají přivést zpět k životu již vymřelý druh australského vačnatce vakovlka. Jejich snaha je spojena s radikálním plánem pro obnovu poškozených ekosystémů. Návrat již vyhynulých druhů, které ve svých regionech za života hrály klíčovou roli, by mohl do postižených oblastí vrátit rovnováhu. V divočině by podle odborníků mohl tasmánský tygr znovu běhat do deseti let.

Vědci chtějí oživit vyhynulé tasmánské tygry. Další pracují i na návratu mamuta

Věda
Omikron BA.5 je vysoce nakažlivá subvarianta koronaviru, která vyvolává obavy, protože přispívá k nové vlně infekcí po celém světě, včetně České republiky. Ilustrační foto.
Pandemie koronaviru sice již dlouhodobě není na svém maximu, nicméně mluvit o tom, že covid zmizel, je ještě velmi předčasné. Tento názor nyní potvrdili i britští vědci, kteří varovali, že nový kmen koronaviru, konkrétně mutace BA.5, přichází s dalšími různými příznaky, včetně jednoho, který se projevuje v noci.

Imunolog popsal nový příznak covidu. Objevuje se zásadně v noci

Zdraví