ŠTÍTEK: Austrálie

Kontinenty na Zemi měly vzniknout po bombardování planety obřími meteority.
K dnešnímu dni je Země jedinou planetou, o níž víme, že má kontinenty. Není sice jasné, jak přesně vznikly a jak se vyvíjely, ale protože okraje kontinentů vzdálených od sebe tisíce kilometrů se shodují, víme, že kdysi dávno byla zemská hmota soustředěna v jednom velkém superkontinentu. Něco muselo spustit jeho rozpad. A vědci nyní zjistili, že tím něčím bylo zřejmě bombardování Země obřími meteority.
7 fotografií

Kontinenty na Zemi vytvořily dopady obřích meteoritů. Stopu ukrývala Austrálie

Věda
Ilustrační snímek
Mezi 139 novými druhy, které vědci z australské Organizace pro vědecký a průmyslový výzkum Commonwealthu (CSIRO), v uplynulém roce popsali, je slepý nosatec žijící v jeskyních, mravenec, který chrání housenky jednoho z nejvzácnějších australských motýlů, či první mnohonožka, která má více než 1000 nohou. Informoval o tom list The Guardian.

Slepý nosatec i mravenec pečující o housenky. Vědci popsali nové druhy zvířat

Věda
Čínský voják sleduje dalekohledem tchajwanskou fregatu během cvičení ve vodách kolem Tchaj-wanu, 5. srpna 2022
Čínské vojenské cvičení ve vodách a vzdušném prostoru kolem Tchaj-wanu pokračuje i dnes. Informovala o tom čínská armáda, kterou citovala agentura Reuters. Celkem 21 letadel čínského letectva dnes vstoupilo do vzdušné obranné zóny ostrova, včetně stíhaček, které překročily střední linii v severní části Tchajwanského průlivu, uvedlo podle Reuters tchajwanské ministerstvo obrany.

Napětí trvá. Vojenské cvičení kolem Tchaj-wanu pokračuje, oznámila čínská armáda

Svět
Anna Špringová se narodila ve Francii.
/PŘÍBĚHY PAMĚTNÍKŮ/ Největší radost dělá Anně Špringové šest vnoučat a jedenáct pravnoučat. A také ráda vzpomíná na svůj pestrý život. Na dětství ve Francii, na poválečné dobré vztahy mezi lidmi, rodinu, její milované cestování, třeba na výpravu do Austrálie, ale i jiných koutů světa. „Ničeho nelituji. Prožila jsem krásný život,“ usmívá se 88letá seniorka v Domově sociálních služeb v Meziboří.

Chtěla jsem vidět kus světa, vypráví o své cestovatelské vášni Anna Špringová

Mostecko
Studenti z celého světa ukázali v Praze, jak umí létat s drony.
Brazílie, Mexiko, Spojené státy americké, Jižní Korea, Japonsko, Spojené arabské emiráty, Indie, Nigérie, Austrálie či řada evropských států včetně Česka. Sto sedmdesát studentů a studentek z celkem šesti světadílů se 1. srpna 2022 sešlo v Praze na Karlově náměstí na IEEE RAS Letní škole multirobotických systémů. Dalších 40, pro něž je obtížné přicestovat kvůli epidemiologickým nařízením, se k nim připojilo virtuálně.
38 fotografií

Video, foto: Studenti z celého světa v Praze ukázali, jak létat s drony

Praha
Steven Gerrard.
Zdaleka nejsledovanější fotbalovou ligou na světě je anglická Premier League. Po covidové pandemii se mohli fanoušci zase vrátit na fotbalové stadiony a užívat si výkonů svých oblíbených hráčů. V Anglii navíc začínají fotbalové kluby výrazněji myslet na životní prostředí – to se snaží přenést i na své příznivce.

Boj o planetu? Anglie řeší létání fotbalistů, na pranýři je Gerrard

Fotbal
Jan Hirt
Jednatřicetiletý český cyklista původem z Třebíče Jan Hirt má za sebou životní úspěch. Na letošním Giro d'Italia totiž dokázal triumfovat v šestnácté etapě a v celkovém pořadí si vyšlapat vynikající šesté místo. Nyní má před sebou další slavný závod, kterým je španělská Vuelta. Na ní se plánuje připravit na stále prestižnějším českém závodě nazvaném Sazka Tour, jehož podstatná část se odehraje v Olomouckém kraji.
6 fotografií

Jan Hirt před Sazka Tour: Giro byl snový závod, Dlouhé stráně nejspíš rozhodnou

Ostatní sporty
TK k zahájení Sazka Tour
Celkem dvaadvacet týmů, z toho tři z World Tour, česká jednička Jan Hirt a další silní cyklisté z celého světa. To bude letošní ročník Sazka Tour, největšího etapového závodu v České republice, který se pojede od čtvrtka 4. do neděle 7. srpna zejména v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Obhajovat vítězství zde bude Ital Filippo Zana, na startu bude také celkový vítěz z roku 2020 Damien Howson z Austrálie. Cyklisté najezdí přes 700 kilometrů a nastoupají více než 10 000 metrů.
6 fotografií

FOTO: Cyklistický závod Sazka Tour je tady. Nabídne Hirta i dva poslední vítěze

Ostatní sporty
O osvětlení jedinečných prostor se postarali skláři a designéři společnosti Preciosa Lighting z Kamenického Šenova.
Šestihvězdičkový hotel s 88 patry, který je tak nejvyšším hotelem ve městě, čtrnáct restaurací a barů, lázně a bazén i herna. To vše tvoří unikátní komplex Crown Sydney. O osvětlení jedinečných prostor se postarali skláři a designéři společnosti Preciosa Lighting z Kamenického Šenova. Šlo o jednu z největších světelných instalací, která na severu Čech vznikla.
29 fotografií

475 svítidel, schody měnící barvu. Skláři ze severu rozzářili komplex v Sydney

Čtenář reportér
Oblíbená snídaně z McDonald's McMuffin.
Snídaně je základ dne, říká se. Ovšem když stojí kolem dvou a půl tisíce australských dolarů (zhruba 42 tisíc korun), člověk by si ji možná i rád odpustil. Tuto šanci však nedostal cestující z Bali, kterému zaměstnanci letiště Darwin v Severním teritoriu Austrálie našli v zavazadle McMuffiny s vejci a šunkový croissant z McDonald's. Za „pašovanou“ snídani dostal muž tučnou pokutu.

Hodně drahá snídaně. Muž chtěl do letadla pronést McDonald, čeká ho tučná pokuta

Svět
Výstava Největší záhady a tajemství světa v Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí (2. srpna - 30. září 2022) -
Jaký je příběh kopí, jímž byl proboden Kristus a proč po něm prahl Adolf Hitler? Je záhadná tři a půl tisíce let stará mayská křišťálová lebka opravdu kouzelná a pochází vůbec z naší planety? Odpovědi na tyto a řadu dalších otázek dává nová putovní výstava nazvaná příhodně Největší záhady a tajemství světa. Od úterý 2. srpna do konce září je k vidění v Muzejním a galerijním centru na zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí.
45 fotografií

Křišťálová lebka i Kopí osudu. V Meziříčí uvidíte nejzáhadnější artefakty světa

Valašsko
Kateřina Švagrová z Kaplice a její úspěchy. K těm největším a nejčerstvějším patří zlatá a stříbrná medaile z Mistrovství světa v muškaření žen v Norsku.
/ROZHOVOR/ Na vlnách ohromného úspěchu se nyní houpe Kateřina Švagrová, rodačka z Kaplice, která první rybářské zkušenosti nabírala v Malši. Spolu s týmem české reprezentace ženy získaly zlato a přední příčky na historicky prvním mistrovství světa v muškaření žen v Norsku. Kateřina navíc v jednotlivcích získala stříbro a cenu za největší ulovenou rybu.
14 fotografií

Katka z Kaplice je vicemistryní světa v muškaření. Nedávno jí šlo o život

Českokrumlovsko
Kateřina Švagrová z Kaplice a její úspěchy. K těm největším a nejčerstvějším patří zlatá a stříbrná medaile z Mistrovství světa v muškaření žen v Norsku.
/ROZHOVOR/ Na vlnách ohromného úspěchu se nyní houpe Kateřina Švagrová, rodačka z Kaplice, která první rybářské zkušenosti nabírala v Malši. Spolu s týmem české reprezentace ženy získaly zlato a přední příčky na historicky prvním mistrovství světa v muškaření žen v Norsku. Kateřina navíc v jednotlivcích získala stříbro a cenu za největší ulovenou rybu.
14 fotografií

Katka z Kaplice je čerstvou mistryní světa v muškaření. Nedávno jí šlo o život

Regiony
Golfistka Jana Melichová jede na svůj první Major do Skotska.
I s novou šampionkou série Janou Melichovou začne ve čtvrtek ve Skotsku jeden z nejvýznamnějších turnajů golfové Ladies European Tour. Českou hráčku poté čeká ještě lukrativnější start rovněž na severu britských ostrovů, její první turnaj kategorie Major.

Golfistka Melichová si ve Skotsku zahraje o miliony

Ostatní sporty
Upokojenkyně na přírodním jevišti v Tažovicích.
Odchází nám to naše mládí… Tradiční předscéna, tentokrát s informacemi o dlouhověkosti některých zdejších „Podlešáků“, z nichž někteří se dožili i více než sta let, symbolicky rozhrnula oponu již šestnáctého divadelního večera pod hvězdami na přírodním jevišti u mlýna v Tažovicích. Tentokrát přijel Divadelní soubor Čelakovský s komedií z prostředí domova pro seniory.
11 fotografií

Upokojenkyně pobavily na přírodním jevišti v Tažovicích přes dvě stě diváků

Čtenář reportér
Obezita u dětí není nic hezkého - a navíc jsou ohroženy vznikem nemocí jako je cukrovka
Rozvoj moderních technologií má i svou stinnou stránku – přestali jsme se hýbat. Skoro všechno totiž zvládneme zařídit ze židle u počítače. O jídlo taky nouzi nemáme, a tak hromadíme energii, tloustneme a trpíme nemocemi, které naše předky netrápily. Co s tím? „Dát se rychle a vědomě do pohybu,“ dává jasnou odpověď Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness a Českého svazu aerobiku FISAF.cz.
3 fotografie

Podívej na toho tučka, smějí se dětem. Život jim lze zlepšit prastarým trikem

Zdravý život
21. Mezinárodní bienále interpretační kytarové soutěže s mistrovskými kurzy v Kutné Hoře.
Poslední tóny účastníků prestižní mezinárodní soutěže ve hře na klasickou kytaru v Kutné Hoře již dozněly. Do jubilejního 21. ročníku, který se konal pod záštitou Ministerstva kultury ČR, se přihlásilo celkem 69 soutěžících z 21 zemí světa. Čtyři dny tu ukazovali své hráčské umění mezinárodní porotě v čele s jejím předsedou Štěpánem Rakem, která po soutěžním maratonu vybrala ty nejlepší.
15 fotografií

Italský kytarista Marco Piperno se stal vítězem prestižní evropské soutěže

Čtenář reportér
Petr Kadlec, zakladatel a kuchař Udírna Bar Restaurant v Jindřichově Hradci.
Kdo má rád pořádný kus steakového masa, přijde si na své v restauraci Udírna v Jindřichově Hradci. Její specialitou jsou především nejrůznější druhy steaků a také žebra, dodělávaná na otevřeném ohni. Ochutnáte tu speciality z celého světa, jako hovězí steaková masa z Jižní i Severní Ameriky, Austrálie, Japonska nebo bizoní steakové maso z lokální farmy.
6 fotografií

S grilem to umíme, u masa jsme ale příliš konzervativní, říká majitel restaurace

Podnikání
Petr Kadlec, zakladatel a kuchař Udírna Bar Restaurant v Jindřichově Hradci.
/JÍDLO JE MOJE HOBBY/ Kdo má rád pořádný kus steakového masa, přijde si na své v restauraci Udírna v Jindřichově Hradci. Její specialitou jsou především nejrůznější druhy steaků a také žebra, dodělávaná na otevřeném ohni. Ochutnáte tu speciality z celého světa, jako hovězí steaková masa z Jižní i Severní Ameriky, Austrálie, Japonska nebo bizoní steakové maso z lokální farmy.
6 fotografií

S grilem to umíme, u masa jsme ale příliš konzervativní, říká majitel restaurace

Jindřichohradecko
Jan Kovář na cestách
Jan Kovář brázdí na kole ulicemi Hradce Králové již déle než čtyři roky. Díky tomu, že se stal kurýrem firmy rozvážející jídlo, si může každý den věnovat své velké vášni – cyklistice. Denně najede klidně i sto kilometrů. Pětačtyřicetiletý muž projezdil na svém bicyklu snad celou Evropu. Kam se ještě chystá a co ho na práci kurýra nejvíc baví?
4 fotografie

Na kole rozváží jídlo, v Hradci projede sto kilometrů denně. Nyní sní o Číně

Hradecko
Kapela Davová psychóza oslaví v Modré Vopici 35 let.
Slovenská punková kapela Davová psychóza vznikla už v roce 1987, což znamená, že letos slaví své 35. výročí založení! Během více než tří dekád se stala jednou z nejkultovnějších kapel na česko-slovenské punkové scéně. Oslavte toto výročí s nimi! Ve čtvrtek 28. července v kultovním pražském klubu Modrá Vopice!

Přidejte se! Davová psychóza oslaví v Modré Vopici 35. narozeniny

Volný čas
Dřevorubecká show v Jindřichově Hradci
Městská kultura Jindřichův Hradec Vás zve na dřevorubeckou show Eurojack 24. července od 14 h na náměstí Míru. O co jde, vysvětluje Eliška Čermáková: "Eurojack je evropský seriál dřevorubeckých závodů s dlouholetou tradicí. Vrcholoví sportovci budou na náměstí předvádět velkolepé a napínavé disciplíny jako jsou přesekávání kmenů, řezání velkými ručními pilami, řezání upravenými motorovými pilami, házení sekerou, stromolezení a jiné. Umění sportovců není jen o síle a vytrvalosti, ale zejména o technice, přesnosti a soustředění." Děkujeme za příspěvek. 
5 fotografií

Dřevorubci se utkají s motorovými pilami, sekerami i ve stromolezení

Čtenář reportér
V Henčlově slavili 100 let sokolovny.
V Henčlově si koncem května připomněli 100leté výročí místní sokolovny a zároveň 101 let Sokola v Henčlově. Oslava byla uspořádaná formou výstavy historických materiálů, fotografií, kronik a videí. Při této příležitosti byly zapůjčeny i dvě putovní výstavy od ČOS Praha – Sokolové u zrodu republiky a Svět sletů. Za příspěvek děkujeme.

100 let henčlovské sokolovny a 101 let Sokola oslavili výstavou i pohybem

Čtenář reportér
Byl to největší šampionát, kterého jsem se zúčastnil, prozradil čerstvý mistr světa z Florencie Lindák.
/FOTOGALERIE/ Bezmála dva tisíce kilometrů absolvoval naturální kulturista Petr Lindák se svou družinou v cestě za titulem mistra světa. A výjezd to byl úspěšný, když dosáhl až na vrchol v rámci dvoudenníhoWorld Championship Natural Bodybuilding 2022, které hostila italská Florencie. Když si na konto připsal titul mistra světa v kategorii Physically Challenged.
22 fotografií

Byl to největší šampionát, kterého jsem se zúčastnil, říká mistr světa Lindák

Ostatní sporty
Nikotinové sáčky. Ilustrační foto.
Zatímco klasické cigarety zapáchají a na roličce papíru napěchované tabákem nejsou nic extra, nikotinové alternativy táhnou. A zejména nejmladší generaci, která našla zálibu v nikotinových sáčcích i elektronických cigaretách. To, co jim mělo sloužit jako pomůcky při odvykání kouření cigaret, vyvolává podle odborníků další závislost.

Chuť přebíjí strach ze závislosti. České děti si oblíbily nikotinové sáčky

Zdraví
Rozbouřené moře u pobřeží australského Sydney, 3. července 2022.
/VIDEO/ Úřady v Sydney v neděli nařídily evakuaci tisícům lidí v nízko položených oblastech tohoto největšího australského města. Tamní meteorologický úřad varoval před silnými dešti, které mohou vést k bleskovým záplavám a sesuvům půdy v oblasti východního pobřeží. Déšť, který doprovází ničivý vítr, by měl podle úřadu v následujících dvou dnech zesílit, informovala agentura Reuters.

Jihovýchod Austrálie očekává záplavy. Tisíce lidí v Sydney se musejí evakuovat

Svět