ŠTÍTEK: Austrálie

Z výstavy entomologa Otakara Ježka v infocentru na Ješutově náměstí v Bystřici.
/FOTOGALERIE/ Výstavu místního entomologa Otakara Ježka si lze prohlédnout do neděle 4. prosince v nově zrekonstruovaných prostorách infocentra na Ješutově náměstí v Bystřici u Benešova. Sběratel nabízí k prohlídce atraktivní exotické kousky z Mexika, Jávy, Austrálie, Ugandy, Tibetu, Madagaskaru, Indie, Afriky, Chorvatska i zástupce místní, tedy české a dokonce i přímo bystřické hmyzí říše.
35 fotografií

Nahlédnutí do motýlí říše: sběratel ukázal exotické kousky z různých koutů světa

Volný čas
Jezero Hillier v Austrálii
Tohle jezero skutečně existuje a najdete ho v západní Austrálii. Jeho sytě růžová barva lidem připomíná žvýkačku, nebo jahodový koktejl. I když vypadá sladce, je více než desetkrát slanější než voda v oceánu. Jezero Hillier je úžasný přírodní unikát, navíc stále opředený tajemstvím. Na to, co způsobilo neobvyklou barvu, mají vědci samozřejmě řadu teorií, ale jestli jsou správné, zatím s jistotou nikdo neví.
17 fotografií

Jako obří žvýkačka od Krtečka. Jezero Hillier je úchvatný přírodní div

Do světa
Oliver König zajel v Austrálii nejlepší výsledek sezony.
To nejlepší na konec! Oliver König v závěrečném závodě sezony v Austrálii dojel na 14. místě, což je jeho maximem v mistrovství světa superbiků. V poslední jízdě předváděl časy na úrovni dvanácté příčky, neustále zrychloval. Jako nováček vybojoval celkem tři body a povedlo se mu dokončit všechny hlavní závody. „Mám radost z těch dvou bodů. Představoval jsem si, že rok bude jednodušší. Učil jsem se mnoho novým věcem – myslím, že jsem vyrostl. Rád bych v superbicích zůstal,“ prohlásil König z týmu Orelac Racing. Z 31 jezdců, kteří dosáhli alespoň na bod, skončil český jezdec v celkovém pořadí na 27. místě.

König v Austrálii zajel nejlepší výsledek! Chci zůstat v superbicích, přeje si

Ostatní sporty
Na televizních obrazovkách umístěných na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu běží reportáž o raketovém testu KLDR, 18. listopadu 2022.
Severní Korea vystřelila zřejmě mezikontinentální balistickou raketu, uvedly tiskové agentury s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany. O startu balistické rakety v KLDR informovala rovněž japonská pobřežní stráž. Raketa, kterou otestovala Severní Korea, měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy, uvedl později japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. USA nejnovější raketový test KLDR tvrdě odsoudily.
5 fotografií

KLDR otestovala raketu schopnou zasáhnout USA, uvedl japonský ministr

Svět
Plzeňské mistryně. Zleva na snímku Barbora Bucháčková s Eliškou Fajfrlíkovou.
Na začátku listopadu proběhlo v Ostravě po delší pauze mistrovství světa ve sportovním aerobiku a fitness v týmech. Zúčastnilo se jej 520 závodníků z 11 zemí světa, špičku tvořili převážně zástupci České republiky, Austrálie a Belgie. Výraznou stopu zanechaly na MS i dvě plzeňské závodnice Aerobik klubu LADY Plzeň. které ze šampionátu přivezly titul mistryň světa v kategorii adult duo.
3 fotografie

Plzeňské závodnice přivezly z mistrovství světa zlato

Ostatní sporty
Zleva Klára Klepalová, Barbora Kuželová, Lucie Karásková, Karolína Beranová
Mistrovství světa ve sportovním aerobiku a soutěži FISAF fitness družstev se konalo v Ostravě.Trio Karolína Beranová, Lucie Karásková, Barbora Kuželová přivezlo domů do SK Romany Beranové medaile za 3. místo ve sportovní aerobik- kategorie dospělí - titul druhé vicemistryně světa.Trio Bára Braunfuchsová, Magdalena Jandová, Michaela Slovanová vybojovalo 2. místo ve sportovním aerobiku v kategorii kadeti 11-12 let.
3 fotografie

Krása a talent. Jihočešky přivezly medaile z mistrovství světa

Ostatní sporty
Vílí kruhy v oblasti Marienflusstal v Namibii.
Více než padesát let vědce mate travnatá pláň na Namibské poušti, která vypadá, jako kdyby dostala neštovice. Někteří vznik takzvaných vílích kruhů, v nichž nejsou žádné rostliny, přisuzovali nadpřirozeným bytostem, jiní se snažili najít logické vysvětlení. Nyní se ale zdá, že odborníci přírodní fenomén, který se rozkládá na více než 1770 kilometrech nejsuššího místa světa, konečně rozluštili.
4 fotografie

Vílí kruhy v Namibii: Vědci nejspíš rozluštili jednu z největších záhad na světě

Objevy
Obyvatele Havaje děsí invaze mravenců. Ilustrační foto
Havajané žijící na ostrově Kauai jsou v posledních dnech svědky jednoho z nejkurioznějších přírodních úkazů vůbec. Na jejich ostrově se přemnožili ohniví mravenci až do takové míry, že vytvářejí děsivý mravenčí déšť. Padají na lidi a bodají je. Zranění od tohoto druhu hmyzu je přitom velice bolestivé. S informací přišel portál Independent.

Obyvatele Havaje děsí invaze ohnivých mravenců. Doslova prší z nebe

Svět
Rozestavěné domy - ilustrační foto.
Kdeže loňské sněhy jsou, chtělo by se říci při pohledu na stránky rezidenčních projektů, které na pražský trh vstoupily v uplynulých měsících. Ještě zkraje roku totiž ceníky s novými byty připomínaly noty na buben. A to i bez ohledu na průměrnou výši nabídkových cen, která podle Deloitte Develop Indexu koncem loňského roku činila 142 tisíc korun za metr čtvereční. Byty prostě nebyly.

Prodej i poptávka po bytech klesá. Hledá se cesta, jak zájem kupujících oživit

Podnikání
Vědci zjistili, že po sobě chobotnice házejí předměty
Výzkumníci přišli na překvapivou věc ohledně chobotnic. Zdá se, že po sobě v rámci čištění svého doupěte či při sociálních interakcích házejí bahnem, řasami či mušlemi. Je to způsob jejich komunikace, jímž v některých případech odhání samičky samce při nechtěných sexuálních pokusech. O zjištění z podmořské říše informoval deník The Guardian.

Video jako důkaz. Chobotnice po sobě vrhají předměty, má to specifický význam

Věda
David Gärtner v akci.
Florbalisté Austrálie se objevili na mistrovství světa po čtyřech letech. Ostrovní kontinent táhnou na šampionátu česká dvojčata Tomáš a Daniel Gärtnerovi, kteří žijí na ostrovním kontinentu od 13 let. Před čtyřmi roky v Praze způsobili na druhé straně planety velký boom, který však zastavil covid. S národním týmem mají ale ambiciózní plány. Pro začátek být nejlepší mimoevropská země.

Ambiciózní plány u protinožců. Česká dvojčata chtějí Austrálii dostat do špičky

Florbal
David Gärtner v akci.
Florbalisté Austrálie se objevili na mistrovství světa po čtyřech letech. Ostrovní kontinent táhnou na šampionátu česká dvojčata Tomáš a Daniel Gärtnerovi, kteří žijí na ostrovním kontinentu od 13 let. Před čtyřmi roky v Praze způsobili na druhé straně planety velký boom, který však zastavil covid. S národním týmem mají ale ambiciózní plány. Pro začátek být nejlepší mimoevropská země.

Ambiciózní plány u protinožců. Česká dvojčata chtějí Austrálii dostat do špičky

Ostatní sporty
Lord Lucan, a jeho tehdejší snoubenka Veronica Duncanová později Lucanová na snímku z roku 1963.
Záhadný osud britského lorda Lucana, který zmizel poté, co byl obviněn z vraždy chůvy ve svém londýnském domě, má nyní na kontě další zvrat. Odborník na identifikaci obličejů totiž tvrdí, že v Austrálii nalezl žijícího muže, jehož tvář se jednoznačně shoduje s tváří tohoto šlechtice. Letos od nevyřešeného případu uplynulo již 48 let. 

Zvrat v případu lorda Lucana. Vrah, který před půl stoletím zmizel, prý žije

Svět
Diváci na Czech Open.
Švýcarský squashista Nicolas Müller se stal vítězem turnaje Czech Open. Ve finále v brněnském Centru Viktoria porazil krajana Dimitri Steinmanna 3:1 na sety. Finále žen pak v souboji dvou nejvýše nasazených hráček získala Torrie Maliková z Anglie, která porazila Tessu ter Sluisovou z Nizozemska 3:0 na sety. Na turnaji profesionálního okruhu PSA s dotací 30 tisíc dolarů (přibližně 753 tisíc korun) se z českých zástupců dostal nejdále Martin Švec, který neuspěl v souboji o čtvrtfinále. Nejlepší z domácích hráček Tamara Holzbauerová prohrála ve čtvrtfinále.
3 fotografie

Squashovému Czech Open v Brně vládl Švýcar Müller. Ve finále porazil krajana

Ostatní sporty
Pátý ročník výstavy papoušků a drobného exotického ptactva v Petrově
Ptáci původem téměř z celého světa se slétli do společenského centra v Petrově. Zavítali sem reprezentanti Jižní Ameriky, Afriky a samozřejmě Austrálie. Za výstavou papoušků a drobného exotického ptactva do petrovského kulturního domu zavítali po dvouleté přestávce návštěvníci nejen z domácího Hodonínska, ale také ze sousedního Břeclavska i Uherskohradišťska.
30 fotografií

OBRAZEM: Vystavovatelé v Petrově představují 60 druhů nejen papoušků

Regiony
Pátý ročník výstavy papoušků a drobného exotického ptactva v Petrově.
/FOTO, VIDEO/ Ptáci původem téměř z celého světa se slétli do společenského centra v Petrově. Zavítali sem reprezentanti Jižní Ameriky, Afriky a samozřejmě Austrálie. Za výstavou papoušků a drobného exotického ptactva do petrovského kulturního domu zavítali po dvouleté přestávce návštěvníci nejen z domácího Hodonínska, ale také ze sousedního Břeclavska i Uherskohradišťska.
30 fotografií

Vystavovatelé v Petrově představují 60 druhů nejen papoušků. Podívejte se

Hodonínsko
Mistrovství světa ve sportovním aerobiku a fitness týmech se 2. až 4. listopadu 2022 konalo v ostravské hale Gong v Dolních Vítkovicích. Titul v kategorii žen vybojovala Viktorie Prokopová z Fitness Center Báry a Hanky Šulcové.
/FOTOGALERIE/ Neskutečná senzace: na mistrovství světa startovala poprvé v kategorii žen a hned vybojovala titul! Na šampionátu ve sportovním aerobiku, který od úterý do pátku hostila Ostrava, se to podařilo Viktorii Prokopové z Fitness Center Báry a Hanky Šulcové. Letošní mistryně republiky i Evropy je po Olze Šípkové, Denise Barešové a Adéle Citové teprve třetí Češkou v historii, která to dokázala.
8 fotografií

Světovému aerobiku vládne česká kráska, titul vybojovala v Ostravě. Podívejte se

Ostatní sporty
Brněnský squashista Daniel Mekbib.
To tu ještě nebylo. Od čtvrtka do pondělí proběhne v brněnském Centru Viktoria squashový turnaj profesionálního okruhu PSA mužů s dotací třicet tisíc dolarů, přibližně 753 tisíc korun. Víc peněz se v tomto sportu na našem území nikdy nevyplácelo. Czech Open 2022 se i proto může pochlubit hvězdnou startovní listinou s osmi hráči z top čtyřicítky.
5 fotografií

Česko hostí squashový turnaj s rekordní dotací. Naděje vkládá do Mekbiba a Švece

Ostatní sporty
Brněnský squashista Daniel Mekbib.
To tu ještě nebylo. Od čtvrtka do pondělí proběhne v brněnském Centru Viktoria squashový turnaj profesionálního okruhu PSA mužů s dotací třicet tisíc dolarů, přibližně 753 tisíc korun. Víc peněz se v tomto sportu na našem území nikdy nevyplácelo. Czech Open 2022 se i proto může pochlubit hvězdnou startovní listinou s osmi hráči z top čtyřicítky.
5 fotografií

Brno hostí squashový turnaj s rekordní dotací, naděje vkládá do Mekbiba a Švece

Ostatní sporty
Romana Durdise připravuje na dráhu silničního motocyklového závodníka bývalý přední jezdec Lukáš Pešek
To budou bitvy. Teprve jedenáctiletého motocyklového závodníka Romana Durdise čeká tento týden závod MiniGP, v němž se představí nejlepší jezdci na světě do čtrnácti let. Svěřenec bývalého účastníka silničního mistrovství světy Lukáše Peška se navíc představí před zraky členů špičkových týmů z MotoGP. Juniorský závod se totiž pojede v rámci Velké ceny Valencie.
5 fotografií

Před zraky hvězd MotoGP. Ve Valencii chci vyhrát, říká nadaný mladíček Durdis

Motorismus
Judistka Věra Zemanová (Pro Sport Teplice) vybojovala v Austrálii bronzovou medaili.
O uplynulém víkendu se konala v australském Perthu soutěž judistů zařazená do kvalifikace o postup na Olympijské hry v Paříži 2024. Té se jakožto Česká reprezentační jednička zúčastnila i pátá z letošního Mistrovství Evropy, Věrka Zemanová. Závodnice teplického Pro Sportu zažila dosti strastiplnou cestu, při které se jí zatoulaly zavazadla s kimony a všemi osobními věcmi. Potom ,co Věrka absolvovala během přípravy, kdy nejprve onemocněla virózou, následně si poranila kotník a těsně před odletem na MS do Taškentu dostala covid, jsme si již říkali, co ještě osud naší závodnici přichystá za překvapení. Na to jsme bohužel nemuseli čekat dlouho.

Teplická judistka Věra Zemanová vybojovala v Austrálii bronzovou medaili

Čtenář reportér
Jezdec Roman Durdis a jeho trenér Lukáš Pešek.
Teprve jedenáctiletého motocyklového závodníka Romana Durdise čeká tento týden závod MiniGP, ve kterém se představí nejlepší jezdci na světě do čtrnácti let. Svěřenec bývalého elitního závodníka Lukáše Peška se navíc představí také elitním týmům z MotoGP, protože juniorský závod se pojede v rámci Velké ceny Valencie.

Jedenáctiletý Mostečan Durdis bude závodit před Márquezem a spol.

Ostatní sporty
Bar La Rosco v Uherském Hradišti obsadily smrtky v různých podobách
Pozoruhodnými maskami umrlců se to hemžilo v pátek 28. října v uherskohradišťském Cafe baru La Rosco. Příznačně v období dušičkových návštěv hřbitovů a vzpomínek na zemřelé tam uspořádali zábavnou párty, do které se zapojil personál i většina hostů. Místy bylo nesnadné rozpoznat, kdo je číšník a kdo pomalovaný návštěvník v kostýmu.
5 fotografií

VIDEO: Halloween v Hradišti: Bar obsadily smrtky v různých podobách

Slovácko